Dűne Eretnekei (regény)

 A címadás egyértelmű hozadéka az ...Istencsászár témának, de azért modern, szekuláris olvasónak bevallhatjuk: zavaró. A következő kötet címének tudatában méginkább elbátortalanító, legalábbis amíg nem tudjuk hogy a "Káptalanház" egyszerűen a Bene Geseritre utal, addig biztosan.
 
1,500 év telt el.
A Bene Geserit Duncaneket klónoz, mert az Istencsászár is klónozta őket, szóval biztos jó dolog felkiáltással. Szintén, rajta keresztül próbálnak uralmat szerezni vmi csaj felett (Duncannek el kéne csábítania), aki állítólag irányítani tudja a homokférgeket.

Van itt egy téma az igazságosságról és a jogról - meg hogy a BG úgy csinálja a büntetést, hogy először büntet, aztán jutalmaz, de a jutalmazás még nagyobb büntetés, hogy emlékezz rá. Forshadowing?
És miért indul a történet a Gidi Prime-ról (most már minden bolygónak más a neve, de mindig megadják történelmileg melyik bolygóról van szó, így én maradok az eredeti elnevezéseknél)? És miért az Atraides-ház bolygója ez most? Hogyan lettek az Atraidesek a Harkonenek? És akkor most a Bene Geserit rossz ügyet szolgál?
Vajon a dolgok maguk változtak meg, vagy csak a dolgok megítélése?

Úgy néz ki, a fő konfliktus itt a geserit és a teilax között lesz.
A tleilaxiak xenofóbok, saját vallást állítottak fel a'la Bene Geserit, és valamin nagyon ügyködnek.

A fordítás lehetett volna olvasóbarátabb. Pl. Tisztelet Matrónája helyett Tisztelt Matróna. És legalább lábjegyzetben "powindah" = pogány.
Ezek a "Tisztelt Matrónák"  amúgy a fremenek saját Tiszetelndő Anyái, csak nem volt kapcsolatuk a világegyetem magjával nagyon-nagyon hosszú időn át - és nem volt Fűszerük sem. Így nincs genetikai emlékezetük, ellenben erősen támaszkodnak a szexualitásra (és konkrétan a szexre).

Lehet, hogy teljesen mindegy miben ügyködik a Bene Geserit? A Végső Céljuk már végtelenbe tartó lenne, annyi, hogy megakadályozzák egy újabb Zsarnok megszületését/hatalomra jutását?

A hatalom pillérei:
- a Ligának nem feltétlenül kell a Fűszer, megoldják IX-is technológiával ha kell
- a Fűszer beszerezhető az Arrakiról továbbra is, bár a fő forrás jelenleg a tleilaxi axoltl-tartályok, amikkel más nem rendelkezik
- bárkinek lehet nem-tér technológiája, azaz bárki bármikor elpusztíthat bárkit, és nem lehet megakadályozni

Ki számít embernek? Mitől ember az ember? Vagy a Dűne-univerzum funkciók szerint válik alfajokra?
A Navigátorok nem emberek, legalábbis egy nagyon fiatal koruk után egyértelműen nem képesek még szaporodni sem a többi emberrel. A tleilaxiak sem emberek, bár ők úgy néznek ki, jobbára, mint az emberek, de akaratuk szerint váltanak hímből nősténybe, ráadásul genetikailag mind férfi. Nem tudni mit csinálnak a nőstényeikkel. És ott van a bene geserit, ami ugyan az emberekkel szaporodik, de azt teljesen irányítottan teszi, a többiektől elkülönülten (a nőágon), és mentalitásuk az érzelmek feladása miatt nem sok kapcsolódási pontot hagy. Ráadásul mivel ők ugye a szaporodást használják eszközül, és ők maguk szaporodnak a normál emberekkel, kiderül (a harmadik negyedében a könyvnek), hogy már annyira mások genetikailag, hogy képtelenek anélkül gyermeket nemzeni, hogy át ne adnák képességeik egy részét az utódoknak.

Van egy rajtaütés, amiben a telilax, ix, meg a navigátorok vannak a bene geserit ellen, a Féregsuttogó Lányt akarja mindenki, vagy nem, és nem tudom átélni a helyzetet, mert mindneki arról híres hogy manipulál, meg beszivárog, így nem tudok biztos lenni, nem a BG rendezte-e meg az egészet, és még mindig nem látom mi olyan fontos a Lányban.

Van itt egy belső konfliktus e BG-n belül, hgy most mi legyen a Duncannel, meg a Lány projectjével, de ennek a lényegét nem mondja el a könyv. Amire a konfliktust használja, az egy mentát megmutatása (Teg), aki önállóan képes döntéseket hozni, nem kell egy "programozó" aki feltölti adatokkal.

Ezidáig sehol nem találtam nyomát a Dűne-minisorozat "teleportáló" Benege Geseritjeinek. A BG egyáltalán nem keveredett közelharcba. Most kapunk valami megközelítőt, de ez mindössze annyi, hogy ~gondolkodás nélkül indítanak támadásokat, sőt, mondhatni mini-idegközpontokat fejlesztenek a testükben, így tovább javítva a reakcióidőt, lévén az idegi impulzusok kisebb távolságot kell megtegyenek.

A tleilax célja itt amúgy az Arrakis fűszertermelésének leállítása vagy kontrollja, így kényszerítve a Ligát hogy IS-i gépeket vásároljanak hogy fenntartsák működésüket, ami persze azzal jár, hogy kevesebb mutánsuk lesz, és végül gyakorlatilag megszűnik a liga, hiszen gépeket bárki kezelhet.

A BG problémája a Tisztelt Matrónák képében jelentkező rivális céh.

Egyre több a bibliai szóhasználat. A 13 Törzs . bár csak Dán <- Chaladan törzse kerül konkrétan említésre. A Féreg mint kénszagú, tüzet hordozó lény a Pokol allegóriája. Meg folyton ez-ez. Frank-apó felépítette hogy ezek a vallási képek/utalások technikaiak legyenek, ne hordozzanak érzelmi töltést, mert nem akar téríteni, de azért meglennék nélkülük szvsz.

Ja: a Fűszerbányászat ekkortájt már igen problémamentes. A bánáyzsgép lebeg a fűszerfolt felett, úgy gújti be a terményt, így nem keletkezik dobogás.

A kötet elég katasztrofális, mikor végre van valami akció. Azért, mert két, de egyébként azonos helyszínen (sivatagban), két azonos csapatot (3-3 fő, ezekből 1-1 mindenki célja) megtámad egy-egy azonos haderő (arctalan és sokan vannak).
Gyakorlatilag nem tudom elkülöníteni a két színt, mert a két szín egy és ugyanaz, csak kétszer.
 
Na, végre van valami. A szaporodásról. Az ember-ségről. Mert hogyan szaporodnak? Az IX-iek gépeket csinálnak. A Tleilax gépekkel gyártat ... utódokat. A Liga meg egy zárt közösség, elkülönült a tömegektől. Egyedül a Bene Geserit folytatja a szaporodást a hagyományos módon.
Tehát a Dűne története tulajdonképpen a Bene Geserit története, mert ők az evolúción áteső emberfaj. A többiek valami más.

De mi van a Szétszóródás Népeivel? És különösen az ő szekcióikkal, a Halszólítókkal és a Tisztelt Matrónákkal?
És itt a gond a könyvvel: van két új frakciónk is - és semmit nem tudunk meg róluk, nem fontosak - de akkor minek vannak, csak azért hogy a következő kötetre eltűnjenek? Ennek semmi értelme.
Oké, még a Matrónákon keresztül csak behozza a szexet/szerelmet - de ezt megteszi az Eretnekeken keresztül is, így a frakció redundáns.
A Halszólítók még rosszabb, ők semmik. A múlt maradványa.
 
==============
 
Egy ponton szerintem Franky elfelejtette mit csinál. Bedob olyan dolgokat az utolsó 50 oldalon, mint "hipnobong", ami a hangzása alapján vmi kábítószer, de nem magyarázza el, és csak a fasznak van. Bedob tleilaxi fejlesztésű állat-ember-hibrideket mint random járókelőket, azaz csak a fasznak vannak. Se filozófiai eszmefuttatás róla, se szerepe a történetnek - az ilyen csak a fasznak van.
Ellenben nagyon kéne már mi a töknek kell Féreghajtóü Lány a BG-nek, meg mi a tök a terve a fő-BG-nek (felteszem Világuralom, és ebbe kavart bele az Eretnek)
És az is jó kérdés, mi a fenéért jöttek vissza az Elveszettek a Szétszóródásból? Hacsak nem akart FH valami filoszemita szart kihozni mégis az egészből (sic. lásd még köv. kötet: zsidó kolónia). De miért tett volna olyat...?
Ja, és miért vitte a Leto-Féreg a mega-Fűszer-raktárhoz a Féreghajtó Lányt? Miért most? Mi célból?

És itt a követekező gond - ha szándékosan lett ilyenre írva, ha nem, emiatt is rossz, unalmas lesz az érzésünk az egésszel kapcsolatban. Mégpedig a ~fejezet előtti dőltbetűs "idézetek", amik ebben a könyvben mind a múltban íródtak, míg a korábbi kötetekben mindig a jövőben, akkor is ha a kötet szereplői alkották meg őket, de azok a kötet történései után. Oké, az Istencsászár mondhatni kivétel, de még ott is Leto Az Akárhányadik megmagyarázza a történéseket a jövő számára, azaz minden mankó volt, és előremutató.
Itt minden ilyen fejezetfejléc a múltban íratott. A múltbarévedés pedig unalmas, degenereáció jele.

Mhm. Szóval a szuperklón titka, hogy kurvára tud dugni, jobban mint a BG és a TM. Ez miért fontos?
És a Tisztelt Matrónák bankárok. Mhm. És ez miért fontos?

Jó: jegyezzük meg hogy aki ezt így kiadta, hanyag volt. A kiadvány teli van elütésekkel.

Még 10 oldal, és a Gammun lévő csapat még csak most áll neki hajót keríteni hogy eljussanak a Rakisra.

Nos, a klónt azért akarták megölni, mert ffi ne tudja amit egy Tisztelt MEtróna tud. Ezért még a Dnűét is hajlandóak voltak szétlőni.
Így a BG-nél lett az utolsó Féreg...
Ami miért is jó, és miért nem vitt el magával soha senki olyan homokbigyókat (a Féreg hapolid formája), meg mi lett azokkal a kukacokkal amiket amúgy időnként elvittek?
És ennyi, ennyi volt a Nagy Terv. Az egész olyan ... felszínes. Érdektelen.
Márpedig ide nagyon erős vég kellett volna, hiszen az egész könyv arra lett felépítve, hogy itt egy über-mega-giga csattanó lesz.
Ami koncepciót eddig egyedül Az Orchideák Bolygója tudta nálam megvalósítani.

 
Szégyen, hogy az utolsó 5 oldalon történik aminek 200 oldallal korábban kellett volna történnie, és az akciót, ami konkrétan hozzátartozik a törtönethez, egyszerűen átugorjuk, míg a többi Dolgok Amik Csak Úgy Történnek csak úgy történnek minden funkció nélkül ebben az izében!

Az utolsó FÉL oldalban magyarázzák el mi volt ez az egész. Az egész kötet végül olyasmi lett, mint a ...Messiása volt, csak az fel volt építve, értettük végig a motivációkat, és volt mondandója is - minden ami itt hiányzik. Szóval az ...Istencsászára és az ...Eretnekei között ahogy leépült Leto Az Akárhányadik kultusza, úgy nőtt a Leto-Férgek száma. Ezért a BG kitalálta, hogy le kell redukálniuk a Leto-Férgeket 1 db-ra, mert különben az Istencsászár tudat alatti tudata valami közös-tudatként működik, és hát az milyen már, mert így továbbra is tulajdonképpen él az Istencsászár, és ő irányítja a Világegyetemet továbbra is.
De ha (ismét) leredukálják az Istencsászárt, akkor a Világegyetem (és főleg a Zemberisegg) annyira megváltozik már, hogy a "jövőbelátása", ami ne feledjük tulajdonképpen adatelemezés és extrapoláció, tökéletesen haszontalanná válik, mert a Férgek ismeretei többé nem érik utól a mindenki másét, tadah.
Hát ez gyenge volt.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad