Halloween 1.2 (2007)

 Rob Zombie megalkkotta a saját Michael Meyersét, az első filmről azt gondoltam anno jó, lássuk mit gondolok most. A másodikat nem láttam, de kb. akkora bukásnak tűnt, mint az Ezer Halott Háza 3, ami ahelyett hogy hű lett volna a tagline-hoz ("olyan gonoszak voltak, hogy a pokol is kivetette őket") és zombiként őrjöngtek volna, simán megpróbálta újraforgatni az Ezer Halott Háza 2-t. Ami tényleg nagy film, szigorúan a 18+os kategóriában. De inkább tűnik ez, meg az szerencsének mint tervezésnek vagy tehetségnek. Az Ezer Halott Háza 1 is legfeljebb jó közepes volt. A 3., meg a Halloween 2 meg irtó bukta. DE javára kell írnunk, hogy Rob bácsi zenész, nem filmes. Na csapjunk bele.


Ebben a változatban Michael nem "a tiszta gonosz", halhatatlan csodalény, hanem egy ember.


Michael egy olyan igazán lepattant családban nőtt fel ebben a változatban.


Mindenki max. 8 általánossal megy egymás idegeire, Fater a kocsma pincérnőjének megdugásával fenyegeti Mutert hogy ne kelljen állás után néznie, Muter éppen egyedüli keresőként persze kivan, de Fater "fenyegetőzésére" kb. 0-t reagál. Temrészetesenm indneki orrba-szájba káromkodik, a kb. 300 szavas szókészletéből.


Persze a legújabb gyerek is visít, a nagyobbik (lány) meg szarba se veszi a többieket, a ház is mindjárt szétrhoad úgy a felújítás hiányától mint a rendetlenségtől. Mindenki az utolsó szarsággal is szivatja a másikat, felszólítás nélkül senki nem csinál semmit, és apuci szemet vet a saját lányára. Mert ezek mind tetvek.
Azt gondolod ebben a káoszban Michael a normális? Nos, épp most szeletelte fel a patkányát a mosdóban.


Biztos lesz jobb képem, de Lumis castingját érdemes megemlíteni, a fickó kellően hasonlít, és nagyon jól tudja hozni a szerepet. Megbízható őrült-karakter színész.


Itt őkelme úgy kerül a képbe, hogy az iskola hívott szakpszichiátert, mert a gyereknél egy döglött macska volt, meg egy rakás kép döglött háziállatokról (szóval Michael nem csak otthon szorgoskodik, hanem a szomszédok állatait is gyilkolja).
Ebben a filmben ekkor hangzik fel először A zene, mikor Michael kiszúrja hogy behívták Mutert, és menekül. Menekül a problémái elől.
Ugyanakkor ezzel a lendülettel az iskolában őt is bántalmazó bully-t kezdi követni - fölveszi az álarcát, meg egy fahusángot, és nekilát ütni. A bántalmazás átvitele védtelen állatokra már nem elég, az elfojtott düh már a bántalmazók ellen fordul. És amikor a bully könyörögni kezd - már semmi más, mint egy védtelen kisállat.

Otthon Fater részeg, Muter a sztriptízbárban, Nővér jusztse kíséri el Michaelt csokit gyűjteni Halloween alkalmából, inkább a barátjával dug.


Michael bekattan, és a 20. percnél kinyírja Fatert.


Aztán Nővér pasiját.


Aztán Nővért. Valljuk be, itt néhány vérfertőző gondolat közrejátszott. Meg az elutasítás.


Anyut és a babát nem - őket szereti. Amennyire ez lehetséges.


Hogy kellett-e Michaelnek egy háttérsztori? Nem. De ha már újragondolták a karaktert, ez az ahogy lehetett kezdeni vele valamit!

Az elmegyógyba zárva rendszeres üléseket kap Lumisztól. De közben valami primitív állapotba süllyed.


Miki megtámad egy nővért.


Ez úgy a 40. percnél van, és ekkor bejátszanak egy flashback/családi video dolgot - Ez Volt Michael Meyers. Most már csak a MAszk maradt.


A kis Michael megnőtt. Lumis pedig nyugdíjba megy.


De a könyveiből elég jól megél.


Az intézetben közben... Hát, Lumis már nem tart rendet. És mindjárt Halloween van.


Michael elindul haza. Ahol megtalálja a pincében az elrejtett Shattner-maszkot (az első óra végén):


Laurie benéz oda útban akárhova.


Laurie és a barinője is babysitterkednek, Barinő kitalálja hogy a kezdés és végzés között cseréljenek, így dughat a pasijával.
A Ház meglátogatásával sajna felkeltették M. figyelmét.


Amúgy rohadt erős supporting caast van. Olyan színész-arcok, mint a pasi a Chucky-franchise-ból, Udo Kier, aa fura, kopaszodó fickó vagy egy tucat horrorfilmből kezdve a Kullancsokkal...

Lauri Másik Barinője, meg annak pasija Michaelnél dugnak. aminek persze nem lesz jó vége.


 
Az is tetszik, hogy az intézetből való szökés után a gyilkosságok egy-egy lesznek, személyesebbé, kisvárosivá válnak, a tömegmészárlás után.
 
. . .
 
A vége az, hogy Laurie szétlövi Michael fejét.
Ez egy nagyon erős, személyes, családi történet, önmagában zárt, folytatni nincs ok.

Laurie: Ő volt a Zsákosember?
Lumis: Ami azt illeti... Hiszek benne hogy Ő volt.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad