Termi-nah-tor (a Temrinátor-filmekről még egyszer)

 

Szóval volt egyszer egy film, Terminátor.
A sztorija az volt, hogy a jövőben harcoltak az emberek a gépekkel, a gépek vezére Skynet volt, az embereké John Connor. A gépek veszítettek, ezért visszaküldtek egy terminátort az időben hogy oldja meg, mire az emberek is visszaküldtek egy embert hogy oldja meg, és ennek következményeként megszületett John Connor egy időhurokban.
Aztán jött a folytatás, ami az első film végének kliséjét használta hogy továbbmenjen, a konzumerista tömeg meg simán bekajálta ezt gondolkodás nélkül, és úgy értelmezte a taglinet "Nincs Végzet Csak Ha Bevégzed", hogy akkor a gépek vs emberek háború nem is történt meg. Ezzel az értelmezéssel részemről "csak" az a probléma, hogy az időhurokhoz vissza kellett utazni az időben, tehát John Connor előtt is volt egy ember-gép háború, amiben a Skynet visszaküldte az első film terminátorát - mert az emberek ott is nyertek. Hogy ki vezette őket az tulajdonképpen lényegtelen - de nem John Connor. Így a tagline viszont azt jelenti, küzdj a status quo-ért. Időutazás pipa, emberek győznek pipa, a többi senkit nem érdekel.
A harmadik film így bár technikailag szükségtelen, de nem is rondít bele a franchise-ba. Bemutatja hogyan lett az emberek vezére John Connor. Közben persze a gépekről kiderül hogy küldtek még egy terminátort, méghozzá az után, hogy Jövőbeli John Connor meghótt. Semmi gond, a franchise koncepciós szinten nem sérült.
Említés szintjén kitérhetünk a Sarah Connor Krónikákra is. A milliónyi időutazó terminátor számomra kényelmetlen ötlet, DE megint az van, hogy John Connort jól megvédjük az összestől, tehát bármi is volt vagy lett volna itt, az nem bántja az alaptörténetet.
Aztán ott a 4. film, ami tisztán a jövőben játszódik. Pocsék film? Pocsék. De különösebben haragszom-e rá? Nem, mert a franchise alapfelállását nem bántja.
És akkor jött az 5. film. Genysys, vagy Prometheus, vagy tudomisén. Hogyan kezdődik? Eredeti Terminátor visszautazik a múltba ahogy az első filmben - és egy emberek által visszaküldött terminátor azonnal kinyírja. A kérdés felmerül: MIÉRT? Ezzel potenciálisan felborítja a teljes eseménysort ami az emberek győzelméhez vezetett. Tehát ennek semmi értelme, és ez fáj.
Aztán elérte a franchise-t a Sötét Végzet. Mi az alapszitu ebben a filmben? Hogy a gépek visszaküldenek egy akárhányadik terminátort, ami kinyírja John Connort. A kérdés ezek után: ezúttal miért nem küldtek vissza az emberek valakit vagy valamit hogy terminálják ezt a terminátort? Ennek már abszolut semmi értelme.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad