A Káosz Szíve

Egész jól indulunk egy akcióval, ahonnan Sheenka kimenti Graunt, csak hogy átdobja Limbora, egy másik létsíkra, ami olyan mint az Inception-.ben, azaz jó ha minél kevesebb időt töltesz ott.
Meg kell keresni a Káosz Szívét, mert Nemes István most éppen Moorcockot olvasott.
Ami zavar, hogy hirtelen-váratlan Graun elnevezi magát A Két Lábon Járó Pestis-nek, amire azt gondoltam legfeljebb a következő kötetben, ha nem később kerül sor. Mármint a Káosz Tánca kötetekben nem nagyon haltak ki mellőle a népek. Egyszer rosszul megy valami ,ez máris pánikol? Szánalomtenger.
 
Hamar megjönnek a klisé szerint majd elhulló társak, köztük egy Yamael-klón: Kucsum, a Mocsok. A nevével ellátott kötet ugyanúgy prequel-írás lesz, mint Yamael esetében.

Kérdés: Graun mimért csodálkozik azon, hogy a Káosz Szava minden nap újratöltődik a fejébe? Nem először használja.
 
Szóval ott vannak Limbón, meg ott az ajtó is, egyiküknél meg egy kulcs a 12-ből. Ez nyit egy portált, ott találnak egy tornyot, abban egy embert, azt gyorsan kinyírják a kulcsáért, aztán továbbmennek a következő szintre.
 
A következő világban nem történik semmi, hiszen a helyi kulcsot rég lenyúlták már a többi szintről, utána viszont kinyírják  Laxiust, aki mindenki idegeire ment. Ezért csodálkoztam is, hogy nem vége-boss lett belőle, hanem csak így a közepe táján máris megszabadultunk tőle.
Ehhez nincs köze, de Skandar Graun mennyire vacak statokkal rohangászhat? A félrok "lényege" a 19-es erő, a Gloves of Orge Power meg csak 18-at ad...
 
Aztán találkoznak Aó-val az agyszívóval, aki Nem-Mindflayer. Nála van 2 kulcs. Másik kérdés, hogy a két világgal ezelőtti kulcs úrnője még mindig itt vendégeskedik-e (oké, franc se figyelte, de másik szint az), és hogyan fognak fizetni a kulcsokért amúgyis. Azt tippelem, 2 kulacs trollvér a 2 kulcsért meg fog felelni.
Ez úgy nagyjából stimmel is, sőt, még mindenfélét is sikerül összevásárolni. Ez a nem-illithid igazából elég jó fej.
És tényleg nem veri át őket.

A következő világban csatlakozik hozzájuk Yver, aki még csak nem is lángoló kard, pláne nem lángoló ekevas. Yvorl küldte, tehát több mint gyanús.
De a fickó egyelőre hatékonyan csapja le az itt élő sárkányt, és tulajdonképpen addig nem kell aggódni miatta, amíg el nem hagyták Limbót. Amihez mondjuk a druidá(k)nak is lesz még néhány szava, és amúgyis csak 6 kulcsnál tartunk.
A Legkidolgozatlanabb szereplő címet most Haroldus kapja.

Az íróó valahol elrontotta a számolást. Btw, aki érzékeny az állatokat ért bántalmakra, az hagyja ki a Morfeist c. fejezetet.
Szóval a 0. szinten összeszedtek 1 kulcsot.
A Toronyban kapnak még 1-et.
A mocsárban 0.
Az agyszívótól 2.
A sárkánytól 3.
Itt 2.
Oké, akkor én cseszetm el a számolást, nem z író. Szerintem a Tornyot hagytam ki. Na ezért kell vezetni az adatokat.

Radubarach története jókor jön hogy fenntartsa a fezsültséget. Talán picit még fokoznia is sikerült.

Van itt egy akciójelenet (többé kevésbé a Káosz Éjét idézi), de legalább megvan az összes Kulcs. Tovább.
A végjátékban menekülnek vmi démonnő elől, összecsapnak egy rakás manóval, végül a druidák csak lecsapnak a csapat többi részére. Ott is hagynák őket a Limbóban, ám Graun előrelátóan eldugta az egyik Kulcsot. A halott társuk hullájába. Aki most zombi. Az ő irányítása alatt.
Mostanra teljesen elfeledkeztem Haroldusról, tisztára azt is hittem, feldobta a pacskert. Ezek szerint nem.

Heh, csak találtam egy hibát: Graun nem gyógymágiás tekercset vett, hanem gyógyitalt!

A Káosz Szíve mint kiderül egy bazinagy ékkő. Hogy a biolával mi lett, ki tudja. Most így hirtelen nem is emlékszem mi volt pontosan a bióla, és a Worluk Átka elektronikusan meg sincs...
Na, ez tetszik: nem "csak úgy" van a "labirintus" a Cuccal, hanem a kijárat egyenesen Mark'yhennon embereihez nyílik. Ez már ügyes.

A vége, hogy Graun börtnbe kerül, de a Szívet a gilf kiccsaj elvitte. És mint tudjuk, ha megvan minden darabja, egy gilf a halálból is felgyógyul.


------------------------------

Kucsum, a mocsok
 
Szóval a fonalat ott vesszük fel, hogy Kucsum üldözi Laxiust. De legalább nem leszo lyan hosszú ez a könyv.
 
Kucsum éppen egy alkalmi megbízást teljesít - de ugyanerre a munkára jött egy másik bérgyilkos is, így most állhat neki kitalálni, mi van. Bár teljesen mindegy mi van,  hiszen csak 1 napot kell kibírni, akkor megvan az infó merre tovább. mondjuk indulás előtt még reárőlteti magát egy koma, de hát annyi baj legyen.
Útközben talál a szekér amin utazik egy nőt. Vmi tolvaj. Nem tudni mi a jelentősége, de van. Egy ideig.

Rohadtul látszik, hogy ahogy az előszóban írja, muszájból írták ezt. Nyilván ötlet nem volt, szerződés igen, a pénz meg kellett.
 
Laxius és Titokzatos Pali harcolnak, aminek egyetlen eredménye, hogy Kucsum kinyírja Csajt. Aki az Oltalom Testvériség orgyilkosa, netán vezetője volt - pont úgy nem tudjuk mi ez az egész Oltalom Testvériség, mint Superman azt, hogy mi a Szabadság Liga.
Titokzatos Férfi sikerrel elmenekült, másnap megosztja az infót, hogy L a Limbora készül, valahol itt kell legyen a (guamik építette) térkapu. Nosza, találjuk meg.
Persze késő, így mehet a Káosz Szíve.
És aza fura helyzet állt elő, hogy ezt bár később írták, de nem előzmény-regény, hanem konkrétan sorrendben előbb kellene olvasni. Mert:
"S hogy miként végzĘdött Kucsum bosszúállása, kiderül John Caldwell „A Káosz Szíve” című regényéből."
 
------------------------------
 
Második esély
 
A Harminc Év antológiában írókám előszedte ismét, és most lelkesedésből írt? Hűha!
Szóval Kucsumot a démonnő Maldyce feltámasztotta, mivelhogy átvette a Gyémántszintet a gyilkos viadalokkal együtt. És hát útközben miért ne szedte volna fel Kucsumot is, gondolom. Belefér.
Persze Kucsum nem kíván maradni, de szökni meg nehéz, és hát a fránya kulcsok... De nem, nem kell kulcsokat összeszedni, "van más kijárat". Belefér.
Ami biztos különösen hangzik, de a legnagyobb erénye ennek itt, hogy "máris" beleveszi a franchise-ba a szerintem legizgalmasabb két dolgot: a gennymanókat és a vadmágusokat. Mindkettő nyilván elég későn került amúgy az egészbe, így már ezért egzotikusnak számítanak.

Felküzdik magukat a várhoz, át a folyosókon, el egy térkapu-tükörhöz. Már ez is elég jó kaland, de persze jönnek a kötelező átverések - szerencsére elég kevés oldalon, így nem válnak zavarókká. A közjáték után sikerül átlépniük - és nagyon remélem, hogy soha, de soha nem írják meg a folytatást, legalábbis nem közvetlenül, és nem rágják a szánkba mi történik ezután. Nem tudnak kitalálni olyan jót, amilyet az olvasói fantázia! Hamuszáj használni a karaktert később, ám legyen, de akkor visszaemlékezésben, töredékesen meséljenek a visszajutásról ismerős földekre, mint ebben!
 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad