Steven Seagal 25 - Az idegen 2. - Sötét hajnal (2005)

Most komolyan tegyük fel a kérdést: annak a filmnek tényleg volt igény egy második részére? 
Egyéb érdekesség, hogy a 30 napos forgatás 18. napján Seagal egyszerűen kisétált a forgatásról. Nincs információ hogy miért - ennyit fizettek ki neki, vagy csak megunta, vagy mi történt.
 
Seagal karakterének foglalkozása:
- CIA

Eredeti cím: Black Dawn = Fekete Hajnal


Egy pasi meg egy csaj öngyilkos-robbantásra készül megbízó megbízása alapján.

Amszterdamban van valami lövöldözés, innen váltunk Utahba. Ami még csak nem is ugyanaz a kontinens.
Seagal nekilát megszöktetni egy rabot... Úgy, hogy látszólag kivégzés céljából halálos injekciót ad be. Aztán nekilátnak megmenteni...?
Amikor a pali magához tér a 240-es pulzusból, kb. az első kérdése: "Tudja mi történt a kövér kisfiúval?" Utólag ennek van értelme, kézitáska méretű atombombát fognak hajkurászni majd nagyon-nagyon soká, de itt... Értelmetlen, és pedofil felhangokat tartalmaz.

A narrátor közli, hogy "Első Nap" - miből? Mihez képest?

Oké, szóval valami atombombavadászat lesz.


A fentiekből azt is megtudjuk, mikor játszódott Az Idegen (1.).
Megjegyzendő, hogy van egy sor a 17. percben, ami ellentmond 44. percben elhangzó sornak, ami szerint 6 évvel korábban történt az 1. film... Pont leszarom, különösen mert a magyarok kihagyták itt (úgy értem a 17. percnél) azt a szövegkönyvből, hogy "tavaly".

Más: a film nem tudom mikor játszódik (2003-ban mint kiderül), de szerintem már feltalálták az időzárat. Akkor viszont egy ékszerbolt széfjét nem lehet kirabolni azzal, hogy kényszeríted az alkalmazottat hogy nyissa ki.


A filmben szereplő csoportok:
- Seagal és a fegyverkereskedők
- a csecsen terroristák
- a CIA (akiknek mellesleg likvidálási parancsuk van elvileg Seagalra)

A CIA-ésok kedvéért megjegyzem, ha már embered felvette a kapcsolatot egy nukleáris fizikussal, én őt kezdeném elsősorban figyelni, hogy Ő lop-e hasadóanyagot.
A filmnek továbbá nagy gondja, hogy ha már "ki a tettest" akar játszani, ilyen beállításokkal dolgozik:


Ha alig 1-2 színész szerepel a filmedben, és azok még soha nem is találkoznak a képernyőn, nagyon nehéz nem kitalálni, hogy az egyetlen atomfizikus szerzi be a plutóniumot, és a CIA-főnök aki nagyon nem akarja továbbítani a hozzá érkező infókat az ügynökségének, az meg sáros.

A 35. percnél igencsak törnöm kellett a fejem ki a faxom a feka fickó, de csak kisakkoztam hogy CIA.
Viszont érdekelne, hogy akik mentek hozzá, azok hogyan voltak láthtatatlanok, utóvégre a kamerák 1 embert mutattak, míg 3 jött be.
A CIA-csajt meg az üzletkötés helyszínén csípik el.
Seagal a csaj oldalára áll, kitör a lövöldözés, de Seagalt védi a Plot Armor.


Aztán beesnek egy kukáskamionba, amit egy olyan fickó vezet, aki úgy tesz mintha legalábbis sújosan meg lenne lőve, pedig nem. De ha nem megy neki mindenkinek, akkor ugye nincs akció, szóval mit panaszkodik a néző, he?

Nos, bár ott a tény, hogy Seagal kevés napot töltött a forgatáson, de szerintem a stáb elég jó munkát végzett, hogy ezt elrejtse. Mondjuk eddig volt 1 lövöldözés amiben Seagal küzdött valakivel, szóval sokat teljesítenie nem kellett (értsd: harcművészkedni, lövöldözni).

Jó kérdés, hogy mi Seagal feladata, ha ő titkos titkosügynök? Miért hozta ki a fegyverkereskedőt? Miért ad el atomot a csecseneknek? Miért árulta el hogy nincsenek meg  a kódok amikor átvették a bombát? miért akar eladni a CIA feje atomot a csecseneknek hogy azok amcsi földön robbantsanak?

Kérdés: miért raknak az öngyilkos-merénylők időzítőt a bombájukra?


1 óra 10-nél CIA-Csaj megszerzi a hasadóanyagot és kinyírta a tudóst.

1 óra 14-nél van egy lövöldözés, az én kérdésem: a lakás használói miért dugnak melltartóban?


1:17:30-ra a plutónium a csecsenekhez kerül.

Ja: közben Seagal elment vmi régi hacker-ismerőséhez, és mint tudjuk a számítógép mágia, és a hackerek varázslók, tehát tudják hol fog robbanni a bomba.
Egyébként Seagal bedobja, hogy 5 perc egy "szupergyors helikopterrel" pont elég hogy kiérj a bomba hatósugarából. Honnan hibázott rá Seagal az időzítő beállítására? És miért van ez a sor a forgatókönyvben, ha egyébként kökvetkezetesen az van benne, hogy ezek öngyilkos-merényletre készülnek - és nincs helikopter se közel, se távol?
A CIA-főnök meg mért van még mindig a városban, ha mindenről tud, mert ő szervezte az egészet? És elárulná valaki, miért akar atomot dobni a saját országára?

Menekülés közben Seagal miért viszi magával a bombát, ami csak lassítja - ha már hatástalanítani lehetetlen?


Lefektettük, hogy 5 perc éppen elég rá hogy egy "szupergyors helikopterrel" el lehessen menni a robbanás elől. Ezeknek 4 percük van rá hogy a bombát elvigyék a városból 5 percnyire, majd továbbrepüljenek 5 percnyit hogy aztán mindenki megússza, vagy ilyesmi.
Megjegyzem az óceán nem úgy működik, hogy amit beledobsz, az automatikusan a fenékre süllyed.
Végül pedig: 30 mp-ük marad, hogy megtegyék az 5 perces utat (persze sikerül nekik).


Érdemes megfigyelni a jelenetben, hogy a víz nem hullámzik. A gombafelhőt se várjuk.
Na jó, végül legalább a gombafelhő összejött.


A gépen-rázkódást pedig még az Asylum is megirigyelné!
PS: Seagal a szexben is verhetetlen.


A film a végéig egy alapszinten elzörög (4/10), de a végét nagyon összecsapták (3/10).

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad