Superman vs. Transformers

A két képregény első számait hasonlítom itt össze irodalmi-művészeti szempontból, így akit nem érdekel jöjjön vissza máskor ;)

Két eléggé eltérő történetű képregényről van szó első pillantásra, hiszen az egyikben robotok nyüstölik egymást és az emberiséget, míg a másikban valami ufo próbál beilleszkedni az emberi életmódba egyszálmagában.

Felletesen szemlélve ez igaz. De van számos hasonlóság is.

Kezdjük az alapoknál. Mindkettő klasszikus panelvezetésű, azaz minden egyes képkocka önmagában zárt, mindegyik gyakorlatilag azonos méretű, mindegyiket a hagyományos írások balról jobbra, fentről le sorrendjében kell olvasni. Mára ennél jóval több lehetőség áll az írók rendelkezésére.

A rajzsítlus és a színezés is hasonló. indkettő elég matt, bár egymáshoz képest erősen kontrasztos színválasztású, a rajrok pedig nem igazán kidolgozottak, mondhatni már-már elnagyoltak.





Az eredeti története mindkettőnek arról szól hogyan próbálnak a nagy és hatalmas idegenek valahogy beilleszkedni a földi társadalomba. Superman figurája csecsemőként érkezik a Krypton bolygóról ami éppen felrobban (valami okból az egész bolygó radioaktívvá válik, majd a kritikus tömeget elérve felrobban), míg a Transformerek miközben bolygójukat próbálják megmenteni a pusztulástól (űrhajóként használják egy új naprendszer eléréséhez, és útban van egy csillagászati jelenség, amibe utat kívánnak vágni a Bárkán, egy saját építésű űrhajón - ami nem robot!) az Álcákkal (hierarchikus erendezkedésű Transformerek, ellentétben azok demokratikus társadalmával) harcba keverednek, és végül a Földön kötnek ki.

Miközben mindezek történnek, érdemes megnézni mindkettejük viselkedését és személyazonosságát.
Gondolva itt arra, hogy mindannyian álcázzák magukat.
Superman a gyenge, ügyetlen, szemüveges átlagemberként jelenik meg a nyilvánosság előtt - ő ilyennek képzeli az embereket, és rejti el igazi valóját, Supermant (alias Kal'el). Számára ez a narancsszín spandex amit Rozsomák visel az X-menben.



A Transformerek is transformerek maradnak, DE a nyilvánosság előtt földi tárgyaknak álcázzák magukat.
Érdekes megnézni miből mi lesz. A Transformerek kvázi-békés tagjai a viszonylag nagy szabadságot biztosító, félreértésből önjárónak hitt autók lesznek. Ők lesznek az Autobotok. (Vannak pl. a Dinobotok, egy pár millió évvel előbb felélesztett felderítőcsapat akiket később megtalálnak, ők mind dinoszauruszként néznerk ki. Ám még ezzel is igen limitált mennyiségű szereplőt tartalmazott a sorozat, így hamar megjelentek az űrben, a robotfaj többi tagjával játszódó történések - na és persze a robot vs. ember történet sem tarhatott ki a végtelenségig.)
Az Álcák sokkal ... agresszívebb dolgok lesznek, gyakran fegyverek. Ám ezek ugyebár rákénszerülnek hogy valaki hordozza őket! Persze, akadtak köztük "szerencsések", akik pl. sugárhajtású repülőgépek lettek, de ez ritka kivétel.

További hasonlóság hogy mikor az emberek rájuktalálnak, mindkettőt szeretettel azonnal befogadják. Meglepően naív és romantikus fordulat.







Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad