Vámpírnaplók, gyilkossági ráta, halálbüntetés

Mind emlékszünk a még most is futó, bár itteni szinkront csak nyögvenyelősen kapó Vámpírnaplókra (vampire diaries).

A sorozatban ugye vámpírok és hasonlók rohangásznak egy Alkonyat-szerű felállással a középpontban, csak ez jó, és tegyük hozzá hogy ez volt előbb (már a könyv formátum).

Ezt félretéve felmerül a kérdés, ha részenként átlag 1-2 hullával-gyilkossággal számolunk, mégis miért nem fogy el a lakosság? Mégis mekkora Mystic Falls hogy nem tűnik fel senkinek ez a sok haláleset?
Ehhez persze tegyük hozzá hogy a hullagyártás azért is kiemelkedő csúcsot kell adjon, mert nemhogy egy városban, de annak legikább elég behatárolt részén történik minden (csaj háza, pár utcára lévő iskola, a kertvárosban élő többi gyerek otthona stb.).

Mint a melléékelt képen látható, a lakosság nagyjából 7,000 fő, ami lekerekítva 5,000. Egy évadban van 20 rész (valójában 22-23, de az egyszerűség kedvéért ismét kerekítsünk). De mégis, mivel lehet ezt összehasonlítani?
A hivatalos FBI-nyilvántartásra alapozott kimutatás szerint az államonkénti megoszlása a gyilkosságoknak évente, 100,000 főre vetítve manapság 5 db. Az ebből a szempontból veszélyesebb államokban 10 (a teljes bűnelkövetési rátával nem foglalkozunk).
Mivel MF amerikai település, megvan az összehasonlítási alapunk. Az se zavarjon minket hogy az FBI állomnként összesít, mert népességszámra van végül megadva, az meg MF-nál is rendelkezésre áll.

Számoljuk át az 5,000 : 20 arány hogy néz ki 100K-ra:
100,000 : 20*(100,000/5,000) = 20*20 = NÉGYSZÁZ. A helyieknek alaposan fel kell kötni a gatyát hogy egy ilyet eltusolhassanak!

De mijen apropóból másztunk erre rá?
Létezik ugyebár az a tévhit hogy a kormány erős keze majd mindent megold. így pl. a halálbüntetés melletti egyik érv, hogy visszafogja a bűnözők kezét.
Nos, megnézve a statisztikákat azt találjuk hogy nem volt egyetlen olyan évsem, amikor ez igaz lett volna! A halálbüntetést nem alkalmazó államok területén mindenesetben jelentően kisebb a gyilkossági ráta mint egyébként (további jó hír hogy az elmúlt 10 évben az USA gyilkosságok száma minden állambana felére esett vissza).

De akkor hogy nem lepik el Mystic Falls az ügynökök?



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad