Amerikai szuperhősfilmek - Tini ninja teknőcök 3: kiből lesz a szamuráj? (1993)

Ezzel a "filmmel" a TMNT 20 évre ki is fújt a vásznon. Szvsznagy átka a franchisenak, hogy vanösszesen 2 főgonosz, akik ráadásul együtt dolgoznak: Krang és a Zúzó. Ennyi. Ezzel mindent elmondtunk, meg azzal hogy ebben a filmben nemhogy egyik sem szerepel, de időutaznak.

Ez még mindig 1603 Japán? (Nyilván nem, de akkor is.)


Halehet itt a jelmezek még műanyagabbak, még életszerűtlenebbek. April viszont jó, tökre mint az általam legjobbankedvelt rajzfilmváltozatban (1987). Viszont szegény butácska óra-szerűségnek néz egy nyilvánvalóan lámpa-szerűséget. Az se javít a dolgokon hogy igaza lesz.






Nesze neked szamurájteknősök. Nem mintha bármi kijönne az időutazásból, csakizgalmasabbá akarták tenni a helyszínt. Mintha a Láb-klán miatt nem nyüzsögnének amúgy ninják szerte New Yorkban vagy hol lakik a TMNT.





Ja, azt nem is mondtam hogy a sztori annyira vékony, hogy nem egyszerűen odautaznak, hanem szamurájok kerülnek a helyükre a jelenben, mert hát különben nincs meg a műsoridő.

Igazából abban reménykedek ez a film közrejátszott abban hogy a filmipar rájöjjön, nincsenek meg bizonyos dolgokhoz a technikai feltételeik. Eddigre már képesek voltak normálisan megalkotni mondjuk egy videojáték karaktereit a flancos ruháikkal és lehetetlen mozdulataikkal, de nem-emberi élőlényeket egyszerűen nem. Mert vegyük pl. ugyanebből az évből a Városi Vadász c. filmet Jackie Chantől, ami a Street Fighter 2-ből hozott egy jelenetet:


Oké, a "színészi játék" messzemenően túlzó, és maga a játék is alapvetően ilyen szar volt, DE az is a lényeg hogy a játék pont ilyen volt. Mind a mozdulatok, mind a jelmezek - és élő szereplőkkel is működött. Előtte ugye be kellett érnünk ennyivel (jelenet a Batman-sorozatból):


Aztán persze csináltak komoly filmet is (elsődlegesen) animatronikával és jelmezekkel, az volt az első Mortal Kombat film, pont a CGI-korszak legelején. Az bizonyította hogy jelmezes szuperképességűekkel igenis lehet valóságosnak látszó filmeket csinálni, és nem csak paródia szintjén. Sajna a dolog hírnevét a folytatás alaposan annihilálta, de mára sikerült visszatornászni belőle valamennyit hogy elfoglalhassa megérdemelt helyét a filmtörténelemben.


Ha megkaptuk volna ezt, máshol tartana a világ:


De itt a legrosszabbCasey Jones karaktere. Ő nem utazik a csapattal az időn át, ellenben lesz/van a múltban egy klónja. Aki kb. addig van a csapattal míg - különösebb ok nélkül - April kiszabadítja, míg a teknőcök el vannak foglalva a külön azért érkező helyi kaotnákkal, hogy April - ok nélkül - kiszabadíthassa Caseyt-hasonmást. Aki azonnal el is szakad tőlük mihelyst leugrotta a szeméttárolóba a'la Star Wars. Hogy aztán ok nélkül ismét beléjük botoljon megmenteni - mi mást - Aprilt. Mert a "jalan"-ben Aprilnek ugye össze kell jönnie Caseyvel, ami a jelenben lehetetlen lenne, Casey akkora egy seggfej, ugye. Mondjuk ez nem sikerül neki, alaposan legyalulják, Aprilnek kell megmentenie.


De mégsem olyan rossz mint a híre, hála az alapfelállásnak a múltban: Földesúr fia hajt Földesúr Ellen Lázadó Lányra, miközben Földesúr szövetségben van Imperialista Kapitánnyal, akinekszintén megvan a  baja a bandájában Lázadó nem-Caseyvel, aki természetesen azonnalszövetségbe kerül a Földesúr Ellen Lázadó Lánnyal.
És bár a poénok egyértelműen fiatalabbakat céloznak azt legalább következetesen és egyenletesen, így máris emészthetőbb mint az 1. rész. A legjobban mégis ez a rejtélyes, múltbeli tekercs idegesít/csigáz fel. Kezdetben csak idegesített, de a film előrehaladtával elkezdett érdekelni kilukadnak-e vele valahova:


A "jelen"-beli szál teljesen nemlétező, inkább skeccsek arrólk "hogyankössünk le egy rakás harcmániás idiótát 60 órán keresztül", de még így is egy halom sör és barátok mellett ez a film megnézhető az olyan catchphrae-ekért is mint "Pff, a börtöneim teli vannak. // Akkor humánusabb lenne ha nem ejtenél több foglyot. Ölj meg mindenkit!"



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad