Spawn - a képregénysorozat (Al Simons)

Spawn. Az ígéretes képregénysorozat, ami  túl felnőttes volt ennekazországnak az erőszakkal, vérrel, belekkel, és groteszkséggel.
Az egyéb platformokra ne térjünk ki most.

Igazából az itteni szerkesztéssel kifejezetten jól jártunk. Az amcsi verzió ugyanis...
Fogalmazzunk úgy, nem véletlen hogy ma alig hallunk a szériáról, ha egyáltalán. Nem mintha a koncepció, miszerint minden egyes Spawnnak csak limitált energia jut, azaz bizonyos lapszám után garantáltan leváltja egy új személyiség ne predesztinálta volna sokkal többre. Sajna szegényIvadék hátán egy egész képregénybirodalmat akartak felépíteni, sajna megfelelő háttér nélkül. A kiadónak legfeljebb ötletei voltak a többi (akkor még leendő) sorozatukhoz ugyanis.

A fentiek nem csak oktalan cameokat eredményeztek hamar elhalt címekben, vagy épp semmiben lógó utalásokat (pl. a YoungBlood-emlegetések az errefelé kiadott számokban is), de olyan rémségeket is mint egy robotgorilla.


De komolyan, hála mindennek hogy annak még híre sem jutott el hozzánk.

A másik része meg, hogy hamarátment szörnycirkuszba, azaz sokszor telinyomták az oldalakat izékkel, csak mert megtehették. Az eredeti rejtély/nyomozás/filozófia koncepció helyett.
Sőt, eredetileg csak a Pokollal foglalkozott volna a sorozat behatóbban amellett hogy időnként említés szinten a Menny is bekavart volna mint zavaró tényező (tehát nem mint A választás).
Ehelyett a koncepció helyett miszerint a Pokol minden Lázadó gyűjtőhelye, akik erőből birtokolnak valamennyi dimenziót (a pokol körei a'la Dante) véd-és-dacszövetségben készülve A háborúra, idővel csak előkerült Mr. Sátán.


Mindenesetre szépen mászott felfelé az ellenfelek erőskálája a sorozatban. Sajna időnként megszaladt az aktuális erőszint, vagy épp háttér nélküli - azaz ismeretlen erőszintű - ellenfelek bóklásztak be csak azért hogy eltűnjenek (pl. egy technokrata pap). Az időről ifőre feltámasztott kinyírt, sőt megsemmisített (tehát nyilvánvalóan - jóval - gyengébb) ellenfelek mert-el-kell-adni-az-akciófigurát alapon való visszarántgatása is idegesítő tudott lenni (pl. OvertKill, aki szintén kiborg).


Mindenesetre indultunk valahol így: egykori munkatárs (= Chapel), egykori főnök (= Wayne), a maffia, a maffia kiberkatonája (= OvertKill), valami démon (Violator), anit-spawn (a Menny részéről), a rendőrség, az egész FBI, agyatlan kiberszörny (CyGor, a robotgorilla), meg ami épp eszébe jutott a szerkesztőségnek.
A vége felé aztán eljutottak oda, hogy Isten és Sátán, meg az ő teremtőjük (Anya) nehezíti az életét sPAWNnak. Az erőtartalék meg csak pörög lefele.

A megoldás kínálkozott: Spawn ereje kimerül (160. szám) Anya feltámastotta, isteni erőt adott neki, Isten és Sátán eltűnt a francbaés mivel ők nem maradtak Anya is elveszítette minden érdekeltségét a Föld világával kapcsolatban így miatta sem kellett már aggódni (164. rész).

Egy dologról feledkezett el őkelme: az éppena földön tartózkodott másvilági erőkről. Így egy rakás angyal és démon ragadt a Földön feladat, szervezettség, és főleg távozási lehetőség nélkül.
4-5 részenként számol fel innentől ilyen maradékokat egy varázsló(nő) segítségével, mint Violátor/Bohóc, valami főangyal, egy pár random újonc-démon, majd egy pszí-ember akit a Négy Lovas tett az Apokalipszis során azzá (hogy teljes legyen miért került a sorba) és akinél kiderül végre hogy Mammon (a maradék fődémon) szervezi az összes Apokalipszis-utáni (post-apokaliptikus világ még sosem volt ennyire eleven, lol) ramazurit (177. szám).
A 178-ban Spawnt megharapja egy vámpír...Ami miatt meg kell küzdenie a ruhájával, és (megint?/ismét?/végre?) a Wanda iránti szerelmével/vágyával. Az egész persze Mammon mesterterve mint kiderül (az egész Föld-univerzum!), hogy aztán egyetlen deus-ex-machina-by-time-travel itt is párhuzamos dimenzióba zárják a kötsögöt.

Utolsó zavaró hatalmi tényezőként így marad meg Spawn... Aki öngyilkosságot követ el hogy megóvja az Univerzumot.
Sajna sok közben a következetlenség:
- honnan került az Új Spawnról a Ruha Spawnhoz a Pokolba?
- ha Spawn a Pokolban halt meg, hogy került a teste a Földre?
- hogy került a Violátor a Földre?
- ha az Új Spawn Spawn Lánya aki nem pusztult el, akkor hogyan került elő egy Legújabb Spawn?
- ha Malebolgia megnyúvadt, és Spawn elzárta a Poklot a földi dimenziótól, hogyan lehet EGYÁLTALÁN újabb Kiválasztott Ivadék Aki A Földet Járja?

Mindegy, ennyi Al Simons/Spawn története dióhéjban.




Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad