Ismerjük meg a Trónok Harcát 02

Akit a bevezető (kommentekre reflektálás) nem érdekel, ugorjon a csíkozott vonalhoz.
Lévén olyan 80 rész van, összehasonlítva az egy évben lévő hetek számával, 2 nap, mégpedig hétvégére lesz tolva a Trónolás.
Egyébként amit írok NEM vélemény, vagy ahol az, ott jelzem.
Pl. kétségtelen hogy bármely irodalmár azt mondaná ha megnézi egyéb tudás nélkül a pilotot, hogy Starkok = jók, Lannisterek = rosszak, Targaryen = egyéb akadály.
Pláne hogy mint mondtam semmi mást nem veszek figyelmebe mint azt ami "lement a tévében". Semmi könyvek, semmi külső infó, semmi "a jövőben majd". Na jó, kifejezetten zárójelesen szerepelt pár megjegyzés azon az alapon hogy megmutassam mi lett elcseszve az ígéret-teljesítés szerkezetkövetelményből.
Merthogy egy történet akkor eladható, ha megvan a felvezetés, felfokozzuk az érdeklődést/feszültséget, aztán amit felépítettünk az szépen "kifizetődik" (payoff) a végén (vége lehet a jelenet, vagy a film egésze, adott történetszál stb.).
Igen, úgy állok hozzá mint aki érettségi tételt dolgoz ki. Az nem vélemény, hanem a lefektetett szabályok mentén építkező gondolatmenet, ami a meglévő ismeretanyagba ágyazódik bele. Tehát ha nekem jön egy kosztümös király (aki úgy néz ki mint 8. Henrik), és végigdumál egy egész órát akció nélkül, akkor a várakozásom mint nézőnek ennek alapján épül fel. Aztán egy jó író átvezethet valami teljesen másba, egy rossz író meg elcseszheti a francba az egészet.
Egyébként ha már szóba került: az első ÉVAD igazából szvsz a pilot. Igen jelentős koncepciós és rendezési változtatások érkeztek/érkeznek a 2. évadban. Ekkora pilotot viszont nem illik csinálni. Hólivúd bevett szokása hogy legfeljebb 3 epizód után állnak be a sorozatok. Olyan nincs hogy egy egész évad. Ettől függetlenül ez nem hiba, legalább a 2. évad pörgősebb, így az 1.évaddal a kultúrsznob-kínospornótnéznem-barátokközt közönséget megfogták, aztán valami értelmesebb közönséget (akire eleve céloztam volna a gyártást) is hozzá lehet csapni. És csak azért mert ez szokatlan marketinghúzás, egyáltalán nem rossz, sőt, érdekes jelenség.
Grandiózus cselekményszálak viszont NINCSENEK, de erről később lesz szó. Majd egyszer.
Az olyan nüanszok mint "hogyan jutott át csóringer a Falon" azért nem lettek említve, mert nem tartom lényegesnek, pláne nem hibának. Átjutott - kész. Fene, a fickó kivégzése mondhatni a rész kimagasló pontja, az ott "fasza". Ahogy "fasza" volt (bár ezek a megjegyzések csak "nekem tetszett" kategória igazából) ahogy reagált a szőkesrác ahogy a részeg dotrakiak kibelezték egymást. Az jó színészi munka. De mivel csak egy pillanat, és egyébként a Steven Seagal iskola jellemző, hát nem említettem. Mert nem véleményt akarok írni, hanem kritikát.
A karakterneveket viszont fonetikusan tolom, mert jusztse nézem meg hogy írják őket hivatalosan.
A könyvek és a tvsorozat más platform, ezért egyáltalán nem érdekelnek a könyvek. Szintén nem érdekelnek a mindenféle interjúk, törölt jelenetek, bővített jelenetek, mert ha anélkül élvezhetetlen amit alkottak, akkor az szar.
A szinkron ellen többségében nincs kifogásom, de ha már felhoztátok szólok ha valami nem tetszik.
PS: Ördögfióka buzira festett haja sem tetszik, de pont a "leszarom" kategória, ráadásul úgyis kijavítják.
----------------
Naszóval, 2. rész:
Ah, a sorozatwish. A szám jó, és bár elég hosszú, a funkciója úgyis az hogy a nerdek elélvezzenek tőle, és azt a funkcióját betölti. Pluszpont.
Ja, láttátok hogy előző stáblistára betrollkodtam Ylliriot? No, az előző rész volt első és egyetlen szereplése, felejtsétek el ahogy a sorozat is teszi.
Idess viszont ki van itt: 1-2. kép! (Persze ez csak annak mond valamit aki már látta a későbbi évadokat).
Tyrion egy jó karakter, kb. egyetlen a főnemesek közül. Sokkal érdekesebbnek tűnnek viszont a Segítők.
Egy dologban mégis van párhuzam a Gyűrűk Urával: itt is mindenki megy. Még a kib*szott fák is mennek.
Jó, építi fölfele a Targaryenek visszatérését (talán a mostani fél-évadban sikerült is nekik. Mifene lesz, Royal Rumble? Szánalom). A többiek meg majd intrikálnak odahaza. Jönnek a platinaszőkék, erre háború, a lanisták kinyírják a királyt, ezen jól összevesznek az Erősekkel (Stark = erő németül), majd mindenki kénytelen összefogni és lenyomni a zombiapokalipszist. (Ugye milyen jól extrapolálható elvileg a történet? Elvileg... És nem, nem valami meglepetésfaktor miatt nem teljesül a dolog.)
Klisés fantasy, de úgyis a majdnempornó és az azt erősítő erőszak miatt nézzük, nem?
Btw, ha vki panaszkodott volna hogy csak csöcsök, nekik itt van egy Indokolatlan Pucér Férfisegg. Amit a fércbúk miatt nyilván nem tudok idetenni. Ha vki biztosan tudja hogy nem lenne belőle gond szóljatok, kirakom kommentbe.
Btw, mivel akkora ügyet csináltak a farkasokból, kijelenthetjük hogy jelképekben meghalt az első Stark: Sansa. Ki tudja miért van még (technikailag) életben a jelenleg futó évadban is.




Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad