pokemon platinum

Nos, az első alkalom hogy le lehetne másolni Ash csapatát az animéből, persze figyelmen kívül hagyva a Liga-küzdelmeket, ahová mindent behozott a korábbi Régiókból.
A gond, hogy két fontos területet nem fedett le. Mondjuk a sárkányokkal amúgyse sokat lehet kezdeni azon kívül hogy adunk valamelyik egységünknek egy jégcsapást a kezébe. Nagyobb gond, hogy a pszí-monokkal sem kezdett semmit, ami egy elég komoly probléma, mert azok ütnek mint a fene. És a tetejébe még gyorsak is, azaz kiírthatja az első szembejövő az egész csapatot.
Így kénytelen voltam mást kitalálni.
Ami kár, mert a köv. Régióban össze.vissza fogdosott-használt mindenfélét, élén a szokásos összes-kezdő-monnal, ami ugye egyedül játszva lehetetlen. Az utána következő két Régióban meg összesen fogott 5 mont. Picachuval együtt természetesen. Oké, az XY-Z-ben volt még egy Goodra - de nem beszélünk Goodráról.

Mindenekelőtt: végre végtelen tárhelyünk van, szóval nem kell tárgypakolással bíbelődni. A pokemon ki/be-rakást is el lehetne felejteni, mivel ott van mellettük a"mozgat" opció, amiegyszerre tud mindent.

Az 1-2 játékokban a nyerő a Grass Type volt, a 3-ban a Water (+Ground) Type, próbáljuk ki most a Fire Type-ot.
Két mont gyakorlatilag mindenki mond hogy használjuk: roserade és floatzel. Ez máris betölt ugye 3 helyet.
Sajna a negyedik amit mondanak Gengar csak különleges körülmények között található, azaz számomra kiesik. Pedig kényelmes lett volna.
Viszont valamiért senkit nem zavar hogy az ajánlataikban nem szerepel Dark Type, ami ugye a pszí támadások ellenszere, indulásnak. Ennyire ritka lenne a pszí-mon, vagy ennyire kevés a HP-juk és gyorsak/életerősek a többiek? Mindenestre pszí-Terem nincsen.

Valamiért NPC-k már nem cserélnek velünk pokemont, és mindössze 2-t kapunk ajándékba.

A legendásakról ne is álmodj. A Lake Guardianok haszontalan vackok, a többihez meg szólóban egyáltalán nem juthatsz hozzá,szóval ezekről ne is álmodj:
- Arceus
- Articuno
- Cresselia
- Darkrai
- Dialga
- Manaphy
- Moltres
- Palkia
- Phione
- Regice
- Regigas
- Regirock
- Registeel
- Shaymin
- Spiritomb
- Zapdos
- alakot váltott Rotom (nagyobbak lennének egyes statjai, itt más nem változna)
- fosszíliákból ősi pokemonok


Viszont az emulátor enged egeret használni, ami gépelésnél előny.


 A játék saját mentését NE használjuk, mert tetü lassú, míg az emulátor sajátja azonnali.

A játék az emulátorban legalábbis pause-olható, tehát előfordulhat hogy az időm jelent is majd valamit.

Jó hír, hogy többé nem kell elfogni a monokat, elég találkozni velük hogy a nyilvántartásba kerüljenek. Sajnos ez továbbra se terjed ki arra ha vmi házban ott üldögél egy mon szelíden.
A 10-es pokeball-pakk vásárlás esetén továbbra is jár a +1 premier ball. Nyilván érdemes indításként venni egy tizes pakkot. Főleg hogy rögtön lehet vadászni Bidoofot, ami a HM-hordozónk lesz, legalábbis egy ideig.
A HM "optimális" esetben így néz ki:
bibarel (bidoofból): surf, whirlpool, waterfall, rock climbing
lopunny (bunneryből): cut, rock smash, strength (ezeket elvileg amúgy bibarel is tudja!)
Persze ha a szörföt és még valamit rárakunk állandó monunkra, akkor egyetlen bibarel is kielégítheti igényeinket.
Persze van még pár mozdulat, de azokat ténylegnem érdemes semmi értelmesre rárakni, akkor vesszük elő őket ha nagyon nincs jobb ötletünk: defog, flash.
És persze ott van a lehetőség a repülésre is.

Sajnos a valós-időhöz igazodást visszahozták, azaz baszogathatjuk a számítógépünk óráját. Francba.


Ja: az első Terem Ground/Rock. Azaz beszívtad mint állat, mert minden felet sebez, kivéve azt a hülye katicabogarat (normált). Szóval a két város közötti barlangban fogjál magadnak egy psyduckot, vagy meg leszel húzva. És ne feledd legalább 9-es szintre felnyomni, mert addig nem kap víz-támadást. Persze csinálhatsz gyaradost is, de az lvl20. Hm, vagy azt is lehet hogy achimcharoid, ha az a kezdőd nyomja a Mach Punchot (fighting move).


NPC, trade: machop -> abra, medicham -> haunter
NPC, megnéz: geodude, hím és nőstény combee (elmegy ezzel Nintendo a büdös picsába, kengessék mézzel a "fájukat", aztán dugják egy hangyabolyba! - egyszerűbben fogalmazva, ezt a mellékküdetést NEM fogjuk végrehajtani)
NPC, ajándék: togepi, eevee, porygon, riolu (ebből lesz lucario)
esemény: driftloom, rotom

Jó hír: mostantól a mérgezés nem addig tart míg ellenszert adunk/beérünk a PC-helyre. Mert a pokemon ilyen PC-játék. Lol.

Ezalkalommal megnézem mennyire lehet feltölteni a pokedexet, így első alkalommal megállok csatázni ha lehetséges új pokemon a fűben, vagy máshogy. Viszont 1%-ért nem állok meg én se, legalábbis ha van lehetőség máshol is.

A kísértetházban szedjük fel Rotomot (a közeli városban kapunk egy dusk-ballt, amivel jobbak az esélyeink elfogni), ami alapból 20-as szinten jön, azaz nekem tetszik, és erősen elkezdem újragondolni mikből is álljon a csapatom. Amúgy eddig Chimchar egymaga végigtolja a játékot (plusz bidoof mint HM-kiszolgáló), szóval a többivel fölösleges törődni.
Kapunk még egy tojástis, amiből togepi kel ki, ami ugye repül, kezdetnek, az meg úgy jó volna. A tojás kikeléséhez fel-alá kell mászkálnunk, csakúgy ha beduw-al akarunk kezdeni valamit (Roselia lesz belőle). Utóbbihoz a 2. Terem városának Pokemon Centerében szerezzük be a barátság-méter appot, abbó látjuk mikor mehetünk el szintet lépni vele (bár ez nem biztos hogy az én verziómban működik).
Ja: Togepit is "barátsággal" lehet fejleszteni, szóval sok mászkálást mindenkinek.

Aztán érdemes előreugrani, és szerválni egy Gible-t. Mert olyan erős, hogy "pszeudo-legendás" kategóriábanfut, szóval nem járhatunk rosszul vele. Az biztos hogy sárkány, ami jó, és ground type, ami biztosítja hogy elektromos mon nem foghat ki rajtunk. Elég magas szint kell neki a végén, de ez nem gond, eddigre van exp-share-ünk, így egyszerre 2 mont fejleszthetünk 1 helyett.

A Wayward Cave-ben a játék elkezdi betrollkodni a geodude-októl a self-destructot - esélyünk nincs, egyszerűen fussunk el előlük.
Az itt található Secret Cave-ben egy ponton KÖTELEZŐ használni egy repellt, különben a  büdös életben nem jutunk át a négy bukkanón, tuti megakasztja vmi mon a lendületünket.

Időnként csatlakoznak hozzánk NPCk - a gond velük, hogy ez gyakorlatilag God Mode: a csata után max HP és minden kondíció eltávolítva, sőt, a mozdulatainkat is maxra töltik.

A Flash HM ezúttal nem szükséges, látunk annyit a képből hogy ha van térképünk online, akkor eligazodunk.

Az item-finder... idegesítően gagyi. Kijelzi végre hol a rejtett tárgy, de a felülete nem fedi a képernyőt (talán negyede), és maga az app felületén érzékelt területre is négyszer kell alapban kattintani hogy átvizsgáljuk. Hát ezt se sokan fogják kihasználni.

Kinéztem a Termeket, és 3 mon kell mindössze hozzájuk:
1 - rock/ground monok jönnek - chimchar fighting type mozdulatokkal (mach punch)
2 - fű monok - chimchar tűzzel
3 - szellem monok - rotom lvl 29-en ha egy mód van rá (akkor az elektromosság mellé kap egy szellem mozdulatot is, lesz elég HP-ja is)
4 - fighting monok - rotomot nem tudják megütni többségében
5 - víz monok - rotom elektromossággal. A maradékot meg leszedi gible. Na jó: a floatzelje kib*szott gyors, mindenféle támadása van (gyakorlatilag1HKO mindenre), és még az életereje se kevés, azaz 2 ütés kell bele. Szerencsémre a lvl 36 rotomom Hasty természettel (extra sebesség) gyorsabb volt ennél a szörnynél - az első körben, aztán vmi spéci támadást használt hogy megelőzzön. Erre behoztam a lvl 36-37 roseliámat, és reménykedtem hogy nem lesz 1HKO a jégcsapásától (másodszorra megúsztam 1 HP-val). Az utolsót tényleg a lvl 39 gible -> gabite intézte el (nem akartam megnézni 1-2 HP-val elég gyorsan elég nagyot ütök-e). Rajtuk kívül egy lvl 36 infernape-em, meg egy lvl 4 togeticem volt...
6 - fém/elektromos - tüzet nekik, magneton ellen meg mehet gible ami immunis elektromosságra
7 - jég monok - tüzet nekik
8 - elektromos monok - gible immunis rájuk

team galactic:
bronzong - leszedjük tűzzel, vagy rotom szellemeskedésével
golbat - rotom elektromossággal
purugly - chimchar fighting stlye
skuntank - gible leszedi ground type mozdulattal

rivális:
staraptor - rotom, elektromos
heracros - chimchar, tűz
snrolax - chimchar, fighting
roserade - chimchar, tűz
rapidash - gible, ground
empoleon - rotom, elektromos/gible, ground

elite #1: alapvetően tűz (chimchar), és ground (gible)

elite #2: fű? jég kiegészítő? víz kiegészítő? és jó lenne ha a monunk repülne.

elite #3: tüzet (és elektromosságot!) használ -> gible, ground

elit #4: pszí monok -> rotom, szellem (bug?)

champion:
spiritomb: passz
togekiss: electric (ice?)
lucario: ground/fire/fighting (chimchar, gible), esetleg ghost (rotom)
milotic: vízből van (fű?)
roserade: tüzet neki (chimchar)
garchomp: jeget neki, de van earthquake-je, tehát jó lenne ha a monunk lebegne...

Abomasnow adná magát - de gondunk van. Rock és Ground kellene működnie, de az meg nem megy. Hozzá a végtelen lassúsága egyszerű öngyilkosság. Plusz későn is jön, mint Sneazel, ami ráadásul csak a legeslegeslegvégén fejlődhet tovább. Marad hogy bepróbálunk egy kis füvet. Viszont abból sincsen sok, nevezetesen kettő: carnivine és leafeon. Namost carnivine megint kurva sokára jön, és piszok lassú, mint az itt nem is említett többi befüvezett népség (tropius, ami egy redesignolt meganium, meg tangela).
Akkor tehát leafeon vs roserade. Előbbi fizikai, utóbbi speciális támadó, a sebességük és HP-juk kb. ugyanannyi. Roserade érzékeny a jégre és a pszíre, ami komoly hátrány vízlények ellen amik tudhatnak jeget lőni. Mondjuk a fentiek alapján nem vízlények ellen akarjuk bevetni, szóval mehet.
Leafeon ellen szól, hogy az életszívás-képességek mind speciális támadások. Sőt, lényegében nincsen jó fizikai fű-támadás, persze 70. szint alatt. És kiegészítésnek se nagyon tudunk mit behozni. Meh, pedig már azt hittem jó nyomon járok valami izgalmas felé :(
Persze így se egyszerű, mert mikor változzon át roselia roserade-é? Az alapforma minél hamarabb, mert az a 13.szintig tökugyanaz, utána meg egy haszontalan képességet kapna. Roserade meg nem kap semmit.
Magic Leaf: lvl 19, nem lehet kikerülni
Gigadrain: lvl 25, nagyot sebez, és visszatölti az életerőnket
Petal dance: lvl 40, hatalmasat sebez, és ennek ellenére rengetegszer használhatjuk még mindig
Aromatherapy: lvl 43, leszed minden ártalmas kondiciót (égés, mérgezés, stb.)
Szóval a válasz hogy "minél később".

Tipp kitölteni a pokedexet: Először mindig járd végig a teljes területet, felszedve a tárgyakat és leküzdve a trénereket. A trénereknél is lehet pokemon a térségből, meg úgyis át kell menni pár fűcsomón, amikor úgyis összefutsz majd pár helyi monnal - azaz kevesebbet kell majd a végén célzottan keresgélni amúgy céltalan fel-alá futkosással.

A Nagy Mocsárról (Great Marsh, aka. Safari Zone):
- ha "beragadsz", asszem a jobbra-balra forgás (aka. vergődés) asszem nem számít bele az 500 lépésbe, és kb. 50% esély van rá hogy felbukkan egy mon.
- én nem találtam értelmét a csalinak és a sárdobálásnak, mindkettőtől elfutottak a monok. Labdahajigálás ezerrel, és kész.
- ha yanmát akarsz fogni, az kb.10 labda.
- ha quagsire-t, az vagy nagy szerencse, vagy sok labda és sok szerencse. Igazi troll-mon, ami folyton elszalad. Menteni úgy tűnik nem érdemes, vagy a ROM, vagy az emulátor úgy tűnik előre kidobja a következő randomot, és úgy menti az állást (értsd: ha visszatöltöd és ugyanazt csinálod, ugyanaz fog történni).
- összeszedni azt a pár tárgyat lófütty az 500 lépésből, bulbapedián van térkép hozzá. Ott vannak a helyes előkerülési %-ok is, és akkor ha tangeált akartok fogni, majd a 3-4. zónában keresitek, ahol nem 5% az előfordulási aránya. Mivel az elfogási aránya iskb. annyi, hát roppant idegesítő lény, ami még elfutni is szeret a'la quagsire.
- minden mont összefogdostam a végére, természetesen horgászatot nem nézve, KIVÉVE carnivine-t, amiből egyet se láttam. Oké, nem kapcsoltam át éjszakára (a számítógép óráját CSAK VISSZAFELÉ tekergesd, vagy mindenféle idegesítő jelenség léphet fel!), így hoothoot/noctowl se lett, de az van máshol is, nem érdekelnek. A többi se érdekelt volna, de 500$-ért mész a területre, kapsz 30 labdát, fogsz 5-15 mont - olcsóbb mint ha normál pokeballal vadászol, legalább ennyi haszna legyen.
- ja: van vmi cucc, ami csak akkor elérhető ha már tudsz szörfölni, szóval ha csak a pokepédiát töltögeted, ráérsz visszajönni.
- ah. Asszem értem miért nem találtam carnivine-t: a 10%-os listáról a program két mont (legalábbis nálam kettő szerepelt a 10%-os listáról), és adott naptári napon csak az/ok találhatóak meg a mocsárban, azon belül bárhol. A dologhoz probléma hogy egyesek a 10%-os listán a normál listán is szerepelnek sajnos, csökkentve az esélyeinket.
- igazából a platinumban mindössze 3, az alaplistákon nem szereplő 10%-os mon van: croagunk, skorupi, és carnivine. Kész mázli hogy a háromból kettő azonnal előjött.
- mocsárbana tárgykereső nem működik. A jó kurva anyjukat!

Más: vannak trénerek, akikkel csak bizonyos időszakban lehet küzdeni. Mindenki azt írja a futókkal reggel - de nekem ugyanúgy este aktiválódtak mint a rendőrök. Igen, ez a játék azt tanítja, uszíts a rendőrökre harci kutyákat. Amiknek a torkába lángszórót ültettek.

Az Öt Kiszolgáló Kihívása igazi trollkodás. A probléma, hogy valami barom egy: adott nekik egy mozdulatot ami semlegesít minden sebződést a körben kettő: nem adott maximális számú kör alatt kell nyerni, hanem pontosanannyi kör alatt. Hát szopjál le.

A ködről is azt hittem csak olyan lesz mint abban a toronyban. Hát nem, szart se látni tőle. Szerencsére togepi (elvileg minden repülő és bogár tudhatja) tudhatja a defoggot.







A végén, mikor a fő-galaktikust kergetjük a 7+ emeletes hegyen, nem vihetünk magunkkal 2+ HM-csicskát, így kénytelenek leszünk majd élni a mozdulat-eltávolítóval később. Annyi baj legyen. Egyébként emiatt mostelőször szabadon is engedtem pokemont.
A Defog és Fly jóideig maradhat Togepi/stb-n pluszban, a Dig meg elfér garchompon, harcban se rossz mozdulat a kalandozás során. Persze a legeslegvégén majd lecseréljük. Nem mintha sokszor ki kellene ezzel jutni barlangokból, és sajna házakban nem működik.
Az a kurva hegy meg olyan hosszú, hogy SZÜKSÉGÜNK LESZ a Fekete Furulyára. És mégúgy is fussunk el a gravelerektől, mert robbannak.

A "distortion world" az egyik, ha nem A legcsodálatosabb látvány amit videojátékban láttam - de könyörgöm, ezt komolyangondolták hogy eznem egy transition, hanem egy puzzle?


Hail for the walkthroughs.


Ja: elsőre simán oneshotoltam Giratinát :D Végül beütöttem neki rotommal (lvl 48) egy ominous winddel, garchomppal (lvl 50) egy crunch-ot, infernappel (lvl 50) egy ambert, aztán egy rakásszor bibarel (lvl 15) megnyomta szörffel amíg biztos volt hogy a következő találat leviszi, majd togekiss (lvl 42) nyomott egy yawn-t (ásítás), és onnan szerencsére levitte néhány dusk-ball (este *3.5 fogási esély). Hoztam egyébként quick ballt is (első körben kell eldobni, végül nem használtam), meg egy time ballt is (minél több körig tart az összecsapás, annál nagyobb az esély). 10 duskballt biztos vigyünk, de a 20 se túlzás!


A legnagyobb hülyeség amúgy, hogy ezen a ponton a játék nyilvánvalóan véget ér, csak a tradíciók miatt megyünk még az Elite Four ellen és hasonlók :( Mármint meHETünk, mert én nem fogok. Megvolt a játék végi ünneplés, és az egész Liga-ügyet úgy tálalják hogy "ja, és még". Még a nyamvadt pokedexet is megnézik mennyi jött össze, ahogy a többi VÉGÉN tették.
Hát engem meg nem érdekel.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad