Hegylakó (összes élőszereplős)

 Hegylakó 1:

Egy egy C-film, nincs mit szépíteni. Fogalmunk sincs mi történik és miért, de a főgonosz meggyőző, és elmegy vele az a két óra különösebb gond nélkül, meg Sean Connery is jó móka.

Connor MacLeod viszont egy fasz, Christopher Lambert meg egy béna színész.

Hegylakó 2 - nemzetközi moziváltozat (A Renegát" alcímmel):

Hát ez egy szar. A film nem csapja le egy felütését sem, pl.: mikor Öreg Connor megsérül nemm utatják hogy meggyógyul, mikor a nő mondja hogy vmi van A Pajzzsal nem derítik ki mi van egyszerűen felrobbantják, Connor meg hiába mondogatja hogy hazamegy Zeitgeistbe nem indul neki a végén. 

Ráadásul Connor egy béna, megtört öregemberként fut, aki emiatt senkit nem érdekel. Michael Ironside viccesen emlékezetes, de ennyi.

És a végén a Nagy Összecsapásközepén Connor hirtelen Ramirez kardjával harcol tovább, mert csak.

Hegylakó 2 - Britt moziváltozat (Európai moziváltozat? Magyar VHS-változat?) ("A Hegylakó Visszatér" alcímmel):

EZ egy jó változat. Kezdetnek kiírták belőle azt a kínos visszemlékezést, hogy Heather (Connor első felesége) egyetlen év alatt öregedett meg, meg hasonló baromságokat. Connor pedig egy öreg halhatatlan, akit egész életében érinthetetlenné tett először a halhatatlansága, aztán a pénze, így ugyanaz az arrogáns disznó mint az első filmben.

Aztán a film elején a csata király, eléggé steampunkos beütést kap hogy a gonoszok kezében géppuskákat látuink, és nem csak a háttérben van pár robbanás.

Aztán megtudjuk mi lett Connor utolsó feleségével, Connor és a nő megtudjáűk hogy a pajzs immár szükségtelen a mérések szerint és erről maguk is meggyőződnek mikor felmásznak fölé, megvan hogy került a végén Connorhoz Ramirez kardja, látjuk A Pajzs sugarának épületét, és bármilyen röhejesen is néz ki, Connor tényleg elindul ahova mondta.

Ami kevésbé tetszett az a börtönben(?) amiko átadja a nőnek a géppityut, de végső soron ennyi elmegy, plusz hogy szétvágták ahogy Katana megmássza a Vállalat épületét, és ahogy bevonul az Igazgatótanácshoz, de hát mit lehet tenni. Ja, és az elején a szinkronban a "Szóródjunk szét!" sort vmiért átváltoztatták a sokkal gyengébb "Meneküljetek!"-re. De ez már tényleg piszlicsáréskodás.

Hegylakó 2 - Renegát Változat (director'scut) ("A Renegát" alcímmel):

Hát ez egy fos. Először is nem tudjuk a film elején kinek integet Connor, és az egész merőn nosztalgikus hangulatú, és Connor afféle szuperhősként jelenik meg, amire semmi alapja. A film ugyanis arra épít, hogy az előző verziót/verziókat úgyis láttad már - sajnos.

Katana alakját jelentősen kissebbíti, mondhatni eltűnteti, hogy piti személyes arroganciája helyett tulajdonképpen a papok (uralkodó/nagy testvér/illuminátusok) veszik rá hogy elmenjen piszkálni Connort. És a két madár-ember is gagyi itt. Inkább passzív-agresszívek mint őrültek, sajnos.

Ráadásul teli van a film teljesen fölösleges másodpercekkel, pedig a H2 legjobb napjain is egy B-film, tehát pergősnek kell lennie hogy ne tűnjön fel mekkora gagyi.

Ez a változat sincs mondjuk pozitívum nélkül, a Götterdamerung koncepció érdekes adalék, és az elején az opera-részeket feldobhatta volna - ha ezt nem a visszaemlékezésben látott csatározás kárára tették volna, amiből ismét eltűntek a lőfegyverek :(

A kép élessége a film ellenségévé válik, elárulja milyen fiatal Lambert. A szemcsés felbontásban, mindkét korábbi verzióban kellően öregesnek hatotta mozgása.

Ja, és a fimből eltűnt az Őserő szó is. Kifejezett hátrány szerintem.

A harc a repülő madáremberrel túlgyorsított. Ramirez megjelenése a színpadon mintha hidegen hagyná a közönséget - a korábbi változatokban mulatságosnak találta a közönség a színész zavarát és Ramirez pojácaságát, míg itt simán kinevetik Ramirez eltévedtségét. Ez béna.

A változat végén Connor nem tér vissza Akárhova - viszont a mondat ahol azt mondta vissza akar menni ki lett vágva, így legalább ez nem okoz itt gondot.

A montázs egyik szabálya, hogy nem beszélünk közben.

Húúú. Ramirez repülőútjából teljesen kivágták a Kacagó Hölgyet, pedig eskü imádtam! Ja, nem, csak szörnyű a film pacing-je. Szerintem A-filmet próbáltak összerakni egy nagyon is B-filmből, ésez NEM tett jót neki.

Hegylakó 3 - a Mágus

A Hegylakó 2 klímakatasztrófája nem úgy tűnik hogy meg fog történni, és Brenda, Connor nője halála is megváltozott, előrébb került: egy évvel korábban autóbalesetben veszítette életét.

A sztori most, hogy Connor azért halhatatlan megint, mert egy másik halhatatlan eddig inaktív volt, mert ráesett egy hegy, de most vmi régészek kiásták. Aztán ezek jól lekaszabolják egymást.

A film tizenéves fiúként elment, mára eléggé elveszítette a varázsát sajnos. Azért egynek elmegy. A Jutalom természete megint megváltozott, simán csak örülsz hogy nem kell folyton a hátad mögé nézned. A film leginkább az Őserő/Gyorsítás/Quickening = varázslat aspektusra épült, ennyire futotta.

Hegylakó - a sorozat

A sorozat gyorsan szanálta hogy a halhatatlanok tudnák honnan jönnek, vagy pláne egy másik bolygóról. Mondjuk azt nem mondják, hogy explicite nem a múlból száműzték őket, így azt tulajdonképpen megtarthatjuk.

Azt is végkép törlik, hogy a Gyorsítás/Őserő bármikor máskor aktiválódna/érezhető lenne, mint egy halhatatlan lefejezésekor (az eredeti filmben mikor szarvas sebességével futnak, vagy villámot csapkodtatnak magukba a hegytetőn).

A Jutalom természete szokás szerint megváltozott, itt megkapod mindenki erejét, és a világ ura leszel.

Kurgant említik, itt is Connor MacLeod ölte meg, de nem ők voltak az utolsó halhatatlan, messze nem, ráadásul egy évvel korábban történt mint az eredeti filmben.

A sorozat egyébként pedzeget olyan témákat, mint mi lenne ha kitudódna a halhatatlanok léte, rendőrség, újságírók által - végül dobja ezeket és behozza a Figyelők titkos szervezetét, akikkel az időnkéntii konfliktus forrása, hogy hol egyes Figyelők, hol egyes halhatatlanok próbálják kiírtani a másik csoportot. Közben pedig epizódikusan minden részben feltűnik egy újabb ahjléktalan, akinek lecsapják a fejét, egyre ritkábban fűszerezve olyan részekkel, amikben halandó bűnözőkkel kell felvenni a harcot. Akad pár visszatérő halhatatlan is, de átfogó, évadokon átívelő terve senkinek nincsen. Az egyetlen valamire való állandó szereplő Mythos lesz, a közönségkedvenc visszatérő pedig a halhatatlan tolvaj: Amanda.

A sorozat egyre jobban a halhatatlanokra koncentrált, egyre ősibb halhatatlanokat vonultatott fel, és/vagy olyanokat akik valamiféle szuperképességgel is rendelkeztek, az egész végül az 5. évad ultsó, 6. évad első pár epizódjában csúcsosodott ki, amikorra Duncan MacLoad mártöbbszörösen megjövendőlt világmegmentő kiválasztott,  és a sorzat már magát is retkonolja itt-ott. Lényeg, ezen a ponton egy konkrét természetfeletti lény, egy 1000 évente a világot elpusztítani jövő démont nyüstölnek.

A Hegylakó: a holló egy céltalan, értelmetlen, cashgrab spinoff, ami ráadásul pocsékul lett marketingelve, tekintve hogy ugyanekkor futott a The Crow sorozat, aminek a magyar címe A Holló (holott A Varjú-t jelent).És ugye Brandon Lee filmjével versenyezni egy Hegylakó-spinoffnak, amiből nem derül ki semmi új, hát elég lehetetlen.

Hegylakó 4 - a Játszma vége, TRAILER


Miért törődünk egy trailerrel? Mert egyértelműen kidobták egy ponton az eredeti koncepciót. A filmbeli főellenség a trailer szerint ilyen képességekkel bírt volna:

- megállít egy eldobott kardot a levegőben Az Erővel.

- kettévágják függőlegesen, és ettől kettéosztódik.

Ja, és a két MacLeod egy csillagkapun mortal-kombat-teleportál.

Hegylakó 4 - a Játszma vége, moziváltozat

Oh, igen, itt 2 változatra futotta. A moziváltozat volt előbb, és nem szerették, ezért csináltak egy rendezői változatot, ami nem javított eleget a dolgokon, de arról később. Lássuk mi van itt, a 87 perces (1 óra 27 perc) verzióban. A rendezői változat 100 perces, ami 1 óra 37 perc igazából (nyilván a feltöltésekben nem fut végig az intro feketéje, és a stáblista végéről is lenyesték a fölösleget, ezek azért nem egyeznek soha a hivatalos adattal, vagy ilyesmi).

Nos, ez a verzió teljességgel eltűnt, a különbségekről mindössze ez a link tart számot: https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=820504

A legnagyobb különbség, hogy a moziváltozatban kevesebb volt a harc, és különösen a képernyőn mutatott sebesülés. 

A legfontosabb különbség azonban, hogy a moziváltozat szerint a Főgonosz a Figyelők helyén MEGSZEGTE a szabályokat azzal, hogy a Figyelők helyén szent földön ölt halhatatlanokat. Ez a sorozat újabb kánontörése egyébként, mert korábban a sorozat hivatkozott Pompeire, hogy ott nem is vulkánkitörés történt, hanem két halhatatlan szent helyen csapott össze.

Egy kisebb változtatás, hogy a Faith nevű halhatatlan a moziváltozatban meghal, míg a rendezőiben nem, aminek ugye nincs értelme, ha ez a Játszma Vége, azaz csak Egy Maradhat. Btw, akkor nyilván meghal Methos? Alig várom megtudni, hogyan.

Hegylakó 4 - a Játszma vége, rendezői változat

 Jó szar film ez.

Egy igen hosszú stáblista után kezdődik a ... Hát nem igazán kezdődik, na. Szóval Duncan és Connor MacLeod sétálnak 10 lépést miután megérkeztek a repérről-vagy-mi, aztán elválnak. Ennek nem látom mi értelme.

Aztán sok időn át felelevenítjük Connort. Nem tudom én hogy oldottam volna meg, pláne egy jó rendező, mert Connort fel kell eleveníteni, ugyanakkor Duncannek kéne lennie a főszereplőnek, azonban a sorozatot egyáltalán nem nézte mindenki, a mozibajárók a filmeket ismerték, a sorozatnézők meg nem feltétlen voltak ismerősek a filmekkel, és Connor/Christopher Lambert nem volt visszatérő szereplő a sorozatban. Szóval a film eleve tökön volt lőve, maga az elkészülte is túlzott ambízióról tanúskodik.

Asszem Connor ebben az univerzumban sosem jött össze Brendával, a nyomozónővel.

24:00 - hm, ez a változat (is?) tartalmazza hogy a Menedék szentelt földön áll? Hm... Btw, az egész jelenet menthető lett volna azzal, hogy HALADÓT bérel a Főgonosz a feladatra. És a lelkeket is fel tudja úgy szippantani, mert a sorozat szerint elég ha a közelben áll egy halhatatlan a fővesztésnél.

Tudjátok, megvan Methos. Mi van Amandával?

No, a következő gond, hogy miután Connort bemutatta a sorozatnézőknek - ami miatt ők már nyilván kényelmetlenül fészkelődnek -, úgy döntöttek, bemutatják hasonlóképpen Duncant a mozinézőknek. Ami miatt a mozinézők nyilván máris csalódottak lettek, érezvén, nem az ő kedvencük lesz ismét, itt, Az Egyetlen. És miután eltelt 30 perc ezzel, belép hasonlóképpen egy harmadik karakter, amire mindenki kényelmetlenül mocorogni kezd, mert nehogymár megint előről kezdődjön a film! Ez nem egy slasher-horror ismeretlen szereplőkkel hogy találgassuk ki éli túl - itt előre le van zsírozva hogy vagy egyik, vagy másik - nagyon hülyének kell lennie a stábnak ha egy harmadik, és ezen a ponton hajlandók vagyunk elhinni, hogy ennyire hülyék. Ami belátható hogy nem jó jel.

33:30 - hopmofóbia. "Na ez biztosan jól veszi majd ki magát"  gondolhatta a gyártó...

34:45 - "engedjük át [a kínainak]" - ugyanannak a kínainak, aki kokrábban lerendezte a Figyelőket, akik dettó elintézték a Gonosz többi emberét korábban. Tehát miért vannak a többiek a filmben, ha nem jelentenek fenyegetést? Szintúgy: mire jó a "többen támadunk, felrúgjuk a szabályokat" bemondás, ha végül úgyis 1 vs 1 küzdelem lesz belőle megint, mert átengedik a kínainak, aki eddig nem küzdött?

35:30 - mi értelme fegyver nélkül küzdeni? Ha nincs penge, nem tudják lenyiszálni egymás fejit. Értelmetlen tehát, mert ez NEM egy sima bunyós film.

Btw, a film retkonolja mikor és hogyan lett Duncan halhatatlan, és Connort teszi meg a tanítójának.

Ja, a retkon azért is fáj különösen, mert a sorozat - abból amit láttam - mintha felismerte volna, hogy a rajongótábort érdekli a kánon, így míg az első évadban eléggé találgatni kellett mi mikor van a flashbackeknél, a későbbi évadokban megjelentek a SZÁMOK. Eh, miért is reménykedtünk.

Btw, a Főgonosz 661 fejjel indul a filmben, hozzávesszük hogy kinyírja a társait -> 666!

Idióta montázsok (már nem is flashbackek!) szegélyezik a film kétharmadát jelentő egy óra elteltét, amikor azért technikailag kb. elkezdődik a tényleges film az expozíciók után.

Ez "a nő gyereket akar szülni, a ffi halhatatlan lenni" dolog meg egyenesen szexista.

És akkor a Főgonosz minden beosztottja meghal, megöli őket Főgonosz, így elérve a 666-os számot, ő maga a Fenevad, meg minden. Ennek is sok értelme volt.

Rögtön eztán MacLeod és MacLeod összecsapnak, majd egy másodpercnyi pihenő nélkül kardozgat MacLeod a Főgonosszal. Hová lett a film, én meg azt kérdem.

Ja, és szó nincs Végjátékról. A Főgonosz a semmiből termett, Amanda, Methos, meg úgy általában a halhatatlanok vígan éldegélnek, szóval ez a film mindenestül rossz és értelmetlen.

Az egyetlen amit elér, az az, hogy tovább soványítja a mitológiát.

Indultunk ugye szupererővel, lélekszippantással, Jutalommal, hogy Csak Egy Maradhat, hogy Gyülekező, hogy Díj, hogy Megszentelt Föld, hogy Egy Egy Ellen Küzd, hogy Őserő, meg Származás, és hol tartunk most?

Amit talán még nem erőszakoltak meg és üresítettek ki, az a Csak Egy Maradhat (bár ebből is alig maradt valami), hogy a Gyülekező amcsiföldön van (ez is elég ingatag lábakon), és hogy villámok csapdosnak abba, aki levágja a másik fejét, és attól az erősebb lesz (talán). Minden más esetleges.

Hegylakó 5 - a forrás

Rémes belegondolni, akár a franchise állása miatt, akár az Asylumos kivitel miatt, akár ennek a filmnek a vége miatt, hogy ezt eredetileg trilógiának fantáziálták. Szerencsére holywood rájött, hogy a franchise teljesen halott, bár egész szórakoztató Zs-film lett ebből végülis.

A film úgy indul, hogy listázzák, mitől halhatatlan a halhatatlan. Ami feltűnhet, fel kéne tűnjön, hogy itten akad pár dolog amit az előzőekhez képest kihagytak. Mint például: nincs többé Gyülekező. Se az USA-ban, se sehol. Nincs Egy Maradhat. És úgy általában nincs semmi, ami a 4. részben már nem volt. Azaz marad hogy nem öregszik, fejlecsapkodás, meg hogy nem lehet gyerekük, ami úgy konkrétan alig érdekelt bárkit.

Kitaláljátok mi lesz a film vége ennyiből? Ki kéne tudni.

Vmi poszt-apoklapitikus zajlik itt, és Duncan (Lambert már nyilván túl öreg volt a szerephez) egy Batman.

Methos, a nagy "félrevonulok hogy ne vegyenek észre, 5000 éves vagyok" halhatatlan meg már a 4. filmben is gyanús volt a hirtelen kastélyával, de itt már saját Illuminatit is működtet!

Most a halhatatlanok vmi Forrás-hoz akarnak eljutni, amit egy szupergyors halhatatlan őriz.

Btw, Methos és a fő-Figyelő itt van, de mi lett Amandával?

Tudjátok, az egész filmben jelen van egy vallásos téma. Nem akar megtéríteni, vagy ilyesmi, de van. És a Jutalom itt, hogy halandó leszel és gyereked lesz. Ez mintha azt mondaná, a múltban akik halhatatlanok lettek, elkövettek valami BŰNt, ami miatt halhatatlanságra kárhoztatták őket, és aki eléri Az Egy állapotot, azt felszabadítják eme teher alól.

Hát, legalább valami. Ja, és ez a baromság is folyik itt:


Azért be kell vallani, dögös baromság ez így a végére.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad