Lapozgatós könyv franchise-ok 3. - Ian Borouge (Ahol a Gonosz lakik)

 IB, aljas Boruzs János 3 könyvvel képviseltette magát a lapozgatós-könyvek piacán. A HK-ban kezdte 2 könyvvel, majd onnan távozott (vagy kirakták talán kreatív különbségek miatt?). Távozásának legfőbb okát abban látjuk, hogy a könyvei szabályrendszere megtartották a KJK-ból ismert Életerő/Ügyesség/Szerencse triumvirátust, nem voltak bennük varázslatok, sem fajok, és hát ugye akkor nem illeszkedtek a HK-s szabályrendszerhez.

Az igaz ugyan hogy a HK is küszködött a fajokkal, és kasztokat egyetlen egyszer használtak, a varázslataikat is folyton próbálták finomhangolni, de legalább próbáltak felnőni a feladathoz, és nem Nyilvánvalóan KJK Ripoff lenni. Borouge ellenben...

Azért nem volt egészében KJK-nyúlás az ő rendszere sem. Ugyanis ő a szokásos Szerencse-rendszert, amiben D6+6 szerencséd van, és az érték minden dobással (próbával) csökken 1-el, megpróbálta felváltani az úgynevezet Sors-pont rendszerrel, amiben D6+3 szerencséd van, ám az érték nem változik.

A gond ezzel az volt, hogy akár egyetlen könyvön belül is hogy mi a szerencsés kimenetel (az értéked alá vagy fölé dobni) változott. Így viszont nem volt jelentése a Sorsnak a játékaiban, helyette egy véletlendobást kaptunk jelentés, és így jelentőség nélkül.

Persze meg lehetett volna csinálni jól, de ahhoz mint mondtam, következetesnek kellett volna lenni.

És hát be kell vallanunk azt is, hogy ez az elem sem volt igazán saját, hogy honnan lopta, azt legközelebb.

Szóval a Sötétség Gyűrűje, és a Kőtorony Titka után (utóbbiban talán nem lehetett megtalálni az összes kulcstárgyat, az előbbiben pedig az alapkoncepció, hogy a 3 főellenségből az első kettő szabadon választható, sérült, egyebek között - mint hiányzó tárgyértékek) tehát kivált, és saját kiadót alapított, amit az Ahol A Gonosz Lakik-nak kellett volna beindítania.

Nos, mint nyilván lejött, ez nem sikerült. Pedig nem volt az rossz könyv, csak olyan közepes. A szabályrendszer a jogilag kritizálható maradt, és a borító... Hát híresen kivehetetlen mocsok lett.


Hozzá a történet se volt erős, ráadásul olvasottabb játékosok fel is ismerhették honnan nyúlta össze a dolgait hozzá, így feledésre ítéltetett.

De ha magyarul olvasol csak, és olyan könyvet keresel amit még nem játszottál ki, a 3-400 HUF-os kategóriában érdemes lehet beruházni rá. Egyszerolvasós, de a meglehetős ismeretlensége, és elviselhető középszerűsége miatt nem a "hagyd a polcon" kategória.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad