Törpe színészek/nők

Oh, azok a Varázslatos Erdei Lények, ahogy manapság a törpéket hívjuk! Azért érdekel majd, mikor megkérdezi az egyiket egy riporter, milyen ám az erdőbe' lakni, ugye Mr. Dinklage?
Róla ennyit, oké, még annyit, a Pixels (2015) szerepét megérdemelte. Egyébként jó film.

De érdekelt hirtelen, kik vannak még? És olyanok, akiket fel is ismerek.
Mint kiderült, akadnak.

Kenny Baker neve tuti beugrik ha megemlítjük - az arca már nem annyira. Wikipedián olvagattam vmi törpe színésznő életrajzát, ott írták, egyszercsak kijelentette, ő többet maszkos szerepet ha egymód van rá nem. Unta, hogy csak mackó, télapó segédje, meg a többi marhaság lehet mascot-jelmezek alatt, és nem - tudjátok - SZÍNÉSZ. Hát Kenny-bátyó is így járt, Csillagok Háborújából mint R2D2 ismerős a neve, de mást nem nagyon tudsz hozzáfűzni.


Aztán ott van Zelda Rubinstein a Poltergeistból.


Ha megnézzük az életrajzát, több film ismerősen csenghet, és talán még ő is beugrik belőle - mint a poltergeist-néni. A figura egy életen át eladható volt. A Poltergeist-filmeken és egy rakás rajzfilm-karakter mellett említem A Káosz Birodalma-t, és a Little Witches-t (utóbbi magyarul nem jelent meg, de olyan mint egy shlocky The Craft - utóbbi volt magyarul).

A hőskorból említhető még Hervé Villechaize, az egyik James Bond-filmből lehet ismerős (Az Aranypisztolyos Férfi). Alig 26 címet forgatott, de azt 25 éves karrier alatt, amiből ma már más nem érdemes említésre. De hát ilyenek voltak a '970-es évek.


Aztán persze ott van Tony Cox, gondolom felismeritek:


Kicsiben kezdte, és kicsire tört, de erős a niche amit betölt.
Ewokként kezdte a karrierjét a Jedi Visszatértben és a két Ewok-élőszereplősben, és folyamatosan háttér-extra szerepeket töltött be egész jelentős produkciókban: Űrgolyhók, Beetlejuice, Willow...
A nagy karrierlépést a Tapló Télapó jelentette nála, és onnantól az ilyen alpári takony filmekben szerepelt, mint a Katasztrófafilm, Bazi Nagy Film, Tapló Télapó 2...
Ami biztos, hogy ha hatalmas díjakat nem is fog kapni, de hollywoodi sztár arculatával egyszerűen megvan a maga helye.

Most jönnek ketten, mert én ugyan nem emlékszem rájuk, de valószínűleg övék a legtöbb cím és ezzel legnagyobb karrier valahol:


Lehet csak mert mindkettő kopasz, és hasonlóa  szakálluk/borostájuk, de után tuti nem tudnám megkülönböztetni őket, és bevallom, én egyetlen filmből sem emlékszek rájuk. De Martinnak több mint 100 cím van a neve alatt, Mr. Toyernek is 62, ami nem kevés! Ezek rendszeresen foglalkoztatott filmszínészek.

A két igazi sztár azonban Danny Woodburn és Phil Fondacaro.


Ezeken a képeket némileg hasonlók, de élőben nem lehet összekeverni őket.
Phil a kisebb név, a sliders egy epizódjában szerepelt, az Evil Bong film-franchise-ban - és egyébként is dolgozott még a Full Moon Features-nek -, a Hellraiser 4-ben. Főleg ilyesmik.
Danny, ő viszont! Danny nem volt ewok, helyette "rögtön" a Hulla Pelyhes Arnold Schwarzenegger-flickben kezdett, majd ott volt a Conan-filmsorozat. Aztán sorozatepizódok itt-ott, majd a teljes Rémvadászok-sorozat! Méghozzá a hős segédjeként Aztán ismét itt-ott sorozatok - néha egész jók -, de ami ütött, az a Watchmanben a börtönbe zárt törpe gonosztevő, akivel Rorshacknak gyűlt meg a baja. Vagy fordítva, ahogy tetszik. Azóta pedig csinált filmeket. Nem azt mondom hogy magasan díjazott filmeket, inkább azokat a SyFy Channel szintű gagyi-de-szórakoztató dolgokat. De az is számít, mert nem csak valami háttérextra, hanem felismered, és ha tudod hogy egy produkcióban van, talán nem kapcsolsz el - mert ő benne van.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad