Eredet - avagy hogyan nézzünk több síkon játszódó filmeket

Először is szögezzük le, hogy a Leonardo di Caprios Eredet egy TUCATFILM. Gyakorlatilag semmivel nem magaslik ki a többi ezer mozifilm tömegéből. Ha pedig műfajilag akarnám meghatározni, hát nema Mátrix, meg az Existenz jut eszembe, hanem az Ocean's Eleven (George Clooneyval).

A nagy "álom az álomban/több világsík" ebben a filmben puszta szemfényvesztés, hogy a nézővel elhitesse hogy valami mást lát, hogy összezavarja szegény átlagember agyacskáját a szükségtelen felvetéssel. A filmnek különösebb csattanója nincs,a történetépítés lineáris, a villág-a-világban, a-valóság-csak-képzelet mesterkedés semmiben nem kerül felhasználásra a koncepció szintjén.

Hogyan is nézzünk egy szegmentált filmet, azaz egy olyan filmet, ami több párhuzamos világban, több síkon, vagy valami másfajta összekevert rövid snittekből való szerkesztés alapján rendeződik (pl. Memento)?
Az Alapelv az Egyszerűség, Clarisse, mondta Hanibal Lecter, és igaza volt.
Az ilyen filmeknél nem a szokásos "halad a a cselekmény, csak bírjak lépést tartani vele a bámulással" nézés ami működik, hanem olyan, mintha több egymásmellé rakott kisfilmet néznél. Minden alkalommal, amikor vált a "világ", azaz "belépünk a Mátrixba", vagy "kilépünka Mátrixból" - mindegy hány szinttel játszuk ezt el - úgy kell hozzáállni, hogy a világba lépstől a világ elhagyásáig láttunk egy történést - és azzal vége, lezárult, elraktározzuk, nem próbáljuk hozzáilleszteni folyamatában a következő fejezetet, mert az egy másik világban játszódik.
Ehelyett megjegyezzük mi történt, a lényeget megjegyezzük (pl. Neo bevette a piros tablettát), de a történés részleteivel nem törődünk (senkit nem érdekel melyik kézzel nyúlt érte, senkit nem érdekel hány folyosón és forduló után jutott a szobába ahol megkapta a pirulát).

Így tehát mikor az Eredetben már a sokadik álomszinten vannak, minket nem szabad hogy összezavarjon hogy Józsi az 1. szinten a furgonban minden 10.percben lövöldözik 20 másodpercet az őt üldözőkkel, mert valójában nem történt semmi új. Jó, a látványt megkaptuk a hangulathatás érdekében, de nem több. Semmi új nem történt, el lehet felejteni, nem kell sázmolnia golyókat, úgyis végtelen töltény van a tárban.

Ugyanígy nem kell elcsöppenni a félbehajtott utcáktól sem, mert jó, megtörtént - kit érdekel?

A történet mint mondtam teljesen lineáris: Béla (senkinek a neve/arca nem megjegyezhető, egyedül Capirjót hagyják kicsit játszani, pedig a "diáklány" is nagyon szeretett volna, meg az ex-nő is...) kap egy tesztmegbízást, amit teljesítve megkapja a valódi megbízást, amihez összeszedi a csapatot, akik sok trükkel készülve, és még többet improvizálva megoldjáka feladatot, ami bár sikerül, de főhősünk bentragad az álomvilágban, mert "emlékekből sose építkezz" - ami a film egyetlen valódi, és talán kicsit túl sokat is emlegetett ötlete. Ez viszont így egykamu, sima techoblablával nyakonöntött Ocean's Eleven jelentősen több lövöldözéssel-

A lövöldözés a másik amivel tökönlövi magát a film. Eméletileg "úgy lépünk be, hogy mindenre előre felkészülünk, mindent előre elmondunk". Ehhez képest műr jelentősen nyakig járunk az akcióban mire megkapjuk mi nézők azt a csapattagok számára nyilvánvalóan evidenciát, hogy minél mélyebbre mennek, annál durvábban nyomulnak majd rájuk a lövöldözős elemek.
Ami azért igazán nagy gond, mert az akció ismertetésekor még arra készítenek fel minket (és készül maga a csapat is!), hogy azelső szinten pár napot, a másodikon pár hetet, a harmadikon TÍZ ÉVET  fognak eltölteni.
Ehelyett azonban a legutolsó szinten töltik a legkevesebb időt. Hatalmas hiba.
Plusz egyáltalán nem tudjuk mi lett volna a nagy terv arra a 10(!) évre ha minden az eredeti elképzelés szerint alakul. Mondom: forgatókönyvírói/rendezői szemfényvesztés az egész.

Hogy jó, emlékezetes, film legyen, ahhoz az kellett volna, hogy kiderül, Leonardo karaktere soha nem ébredt föl a feleségével töltött kaland után, és az egész film csak az ő álma, amiből vagy felébred, vagy végleg benne ragad - ízlés kérdése a befejezés.
Hogy igazi 10-csillagos alkotás legyen, ahhoz pedig azt kellett volna hogy valójában az ő agyát hackeljék meg. Na az lett volna durva.
És ami rosszabb, minden lehetőség adott volt erre. De nem történtmeg.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad