Csillagközi Romboló (Battlestar Galactica) 6.

 Penge: A special a Pegazus-rombolóval foglalkozik, így meg lehett volna nézni ott is elméletben, ÁMDE. Egy olyan karakter szemén át látjuk az egészet, akit se eddig, se ezután nem látunk viszont (ez szerkesztésileg 3. és várhatóan 4. évados). A hibrid jóslatának (01:20:00) csak akkor van értelme ha láttuka 3. évadot. A hibrid második jóslatának (01:30:00) csak akkor van értelme haláttuka 3. évadot.
Az biztos, hogy semmi köze a "razor flashback"-hez.
Azért fura hogy minden el tud fogyni - de alkohol mindig van.
Új kérdés: mi ez hogy "Strabuck a Halál Angyala, Ne Kövessétek [a Földre]"?

4. évad:
1: A felvezetőszlogent átírták "a cylonokat emberek csinálták"-ról "12 modell van, 7-et ismerünk stb." - de komolyan azt várják bárki izguljon azon ki a 12. cylon?
De ha aggódtunk hogy mégsincs cylon flotta, hát a készítők észbekaptak és visszarakták őket.
Cuttle, vagy BÁRKI honnan tudná ki cylon? SOHS nem sikerült elkészíteni egy működő cylon-dezektort!
2: Kik programozták a Heteket? Kikről mintázták a Heteket?
Balthar meg már önmagát is hallucinálja...
3: Igazából nem tudni a cylonok min pattognak, de még mindig érdekesebb nézni mint bármi mást rését a sorinak.
A rész maga filler, azaz "töltelékrész". Kár, hogy nincs meg a dolog amit kitöltene...
4: Valakik berongyolnak zaklatni valakiket, de a sorozat annyira eltompított hogy már a legkisebb reakciót sem váltja ki belőlem.
Amúgy Balthar elkezdi áttéríteni a cylonok által hírdetett hitre a flottát (valójában az egész rész egy sima hiszónoklat), de más nem történik. Már azon kívül hogy Rosslin átmegy totális diktátorba buzgó demokrata helyett.
5: Egy dolog a vallás, dehol vannak a tudományos feljegyzések Kobolról, az emberiség eredetéről, evolúciójáról? Mert Kobolról már egy technikailag magasan fejlett civilizáció rajzott ki, és minden technikai civilizáció alapja a feléjegyzések készítése.
A részről is valamit: a Pegazushoz hasonlóan egy ugyanolyan "what if" sztori. És ez se vezet sehová.
6: Ééés - megint a cylon kavar be az általános egyetértésbe.
7: Ha a Vadászok ismerik az Ötöket, miért kelleneka Hármasok? Miért nem hackelik meg egyszerűen az egyik - az ELFOGOTT - vadász memóriáját?
8: Szarrágás. Semmi más apropója nincs a résznek mint hogy meglegyen a szerződés szerinti epizódszám. A nézettség pedig annyira alacson kellett legyen, hogy amiatthívhatták vissza Mark Sheppardot. Mintha egyetlen mellékszerepben feltűnő sztár megmenthetné az egész ocsmáncságot ami a BG.
És hm, cylon.cylon baba?
Amúgy a rész egy fordított érvelést tartalmaz: A szerelem kínnal jár(hat). Isten a szeretet, és Isten jó. Tehát a kín az nem rossz, nem hibáztatható érte Isten, hiszen a szeretet együtt jár a kínnal. Csakhogy mint mojndtam ez fordított érvelés, ami a következményből vezeti le a következtetést, ami nem járja.
9: Az első 20 perc egyszerű szünetjel. A közerpén van kb. 10 percnyi akci, aztán kb. még 2 perc történés kicsit később.
Megjegyzendő: ha kiiktatják is egy időre a feltámasztást, nem jelenti hogy ne gyárthatnának valamivel később újat. Szintén nem jelenti hogy ne "támadhatnának fel" cylonok. A nyersprogram rendelkezésre áll. Csak bizonyos korlátozott (le nem mentett) személyes tapasztalatok amik elvesznek, nem más.
Egy dolog mégis van ami értékelhető a részben: Balthar unatkozik. És ez vicces.
Ahogy az is, hogy az egész hiábavalóság. Az Ötök semmit nem tudnak a Földről.
10: Két cylon választ: egy ember, egy cylon. Aaz ismét egy ember-cylon párhuzam, most a cylonok döntetlen szavazása párhuzamban ezzel.
Egy viszont biztos: "látomásokra" nem építhetsz civilizációt. Ha ellenőrizhetetlenek azállítások, bárki mondhat amit csak akar és állíthatja hogy látomása volt.
Kérdés: most őszintén, maradt még jelentősége a Földnek?

The face of the enemy:
- mikor lett Geate meleg?  Már csak a kíváncsiság kedvéért.
- öten vannak eltévedve a megementés rmeénye nélkül. Mit tesznek? Nem összedolgoznak, és próbálnak meg bármit, hanem (BGs szkás szerint) elkezdik kinyírni egymást. Mintha attól jobb lenne. WTF?!? No persze, cylonok. Mit is várhatnál tőlük.
Amúgy ismételten vicces, hogy más kontextusban ez egy kiváló sztori lenne, afféle Végtelen Határok-szerű vagy mi. Rendezés, látvány, színészi játék, csavar - minden megvan ami miatt jó lenne, ha nem a többi rész között létezne, amik miatt egyszerűen hiteltelen.

11: Ez elméletileg a 4-és-feledik évad ami azért fura, mert ez volt az utolsó amit a 4. évadhoz konkrétan gyártottak mint lezárást ha az írósztrájk miatt törölni kell a sorozatot, ám nagyjából párhuzamosan fut a TFotE-vel, mármint itt látjuk mit is találtak rögtön leszálláskor, amitől leginkább az előzővel duparészként életképes (a 10. rész nem áll meg a saját lábán azzal a véggel hogy leszálltak a bolygóra ami kihalt pusztaság).
Valamit ezért a rész tartalmáról: MI AZ HOGY EZEK EGYÉRTELMŰEN CYLON CSONTOK? Egy sima röntgen megállapíthatta volna ki cylon és ki nem (2000 éves, fosszilis csontokról beszélünk)?
És mi ez a HARMADIK KARA THRACE (Starbuck)??????????????????????
No és a rész kicsengése. Míg az egész sorozat vallásos szózat, amiben az 1-2 évad Noé története, a 3. Jehova Tanúi, a 4. pedig a Mormon könyve, itt valahogy mintha azt mondanák: "A vallás végül cserbenhagy. Aki tud vallás nélkül élni - l. ifj. Adama elnök úr -, az továbbmegy ennek ellenére. Aki nem, az öngyilos lesz (l. Adama nője), vagy más módon teszi tönkre magát (l. Adama apja).
PS: meglátjuk a gyártás szerinti idő szerint először az utolsó ember/cylon típust.



JEGYZETEK:

(nincs kedvem sem kitörölni, sem rendszerezni az ide leírt gondolatokat, ezért ráírtam hogy "jegyzetek", aztán mindenki magára vessen)

1. évad: egy közepes-gyenge, de igen látványos, helyenként zavaróan erős vallásos felhanggal tarkított sci-fi sorozat. A történet az, hogy a cylonok megtámadták az emberiséget, mert a cylonok vallási fanatikusok, és punktum. Fennmaradt kérdés hogy kik a 12 modell és hasonlók.
2. évad:: több akció, kevesebb történet, egy közepes akár-befejezés évadzáróként, ugyanis a sok csata után végül letelepszenek, ám a kegyetlen univerzum gonosz véget eszelt ki: ismét felbukkannak lerázhatatlanul a cylonok. Olyan kérdések maradnak fent, mint honnan jöttek az emberszerű cylonok, miért ürítették ki Kobolt, hol a Föld, mi van az Öt Cylonnal.
3. évad: az eddigieknél is fragmentáltabb szerkesztés, logikai ellentmondások parádéja a közepén pár jó résszel, rentgeteg felmerült kérdéssel. Új Capricán az emberiség végre békében élne a cylonokkal, ám az emberiség soraiban rejtőző cylonok addig lázadoznak míg az emberiséget ismét a kihalás fenyegeti...
Pár ellentmondás:
- miért nem zavar senkit hogy Rosslin nem halálos beteg?
- miféle saggitarioni menekültek?
- egyik pillanatban hogy fogy ki az üzemanyag ami elméletileg még évekre elegendő, másik pillanatban hogy van megint belőle anélkül hogy bányásznák?
- ha általános amneszti van miért bíráskodnak Balthar felett?
Történeti hiányosságok:
- mitől kattant be Starbuck?
- hogyan támadt fel Starbuck?
- mi a fene van az Ötökkel?
- honnan jöttek az emberi cylonok?
- mi van az újonnan elfogott cylon vadásszal és az azzal érkezett pilótával?
- komolyan az Őrtorony (Jehova Tanúi) készítik ezt a sok badarságot?
4. évad:


A VÉGE FELÉ?

Lássuk csak ezt az állítást alaposabban!

Blood&Chrome, Razor Flashbacks, minisorozat, A Terv, 1-2. évad, Caprica spinoff összefoglalva:
- vannak a cylonok. Ezek vallási (keresztény) fanatikusnak programozott robotok. Ké típusuk van: a fém és a biológiai. A fém változatot az emberiség készítette, a biológiai változatok eredete ismeretlen, de valószínűleg ők adták az infót hogyan kell a gépi változatokat megtervezni.
- a cylonok ki akarják írtani az emberiséget. Különösebb okuk vagy Terv-ük nincsen, azon kívül hogy olyan vallási fanatikusok mint akik 9/11-nél ottvoltak.
- 12 biológiai típus van, mindegyiket látjuk is. Valamiért ebből ötöt a másik hét száműzött az emberek közé, hátha azáltal hogy emberként kell élniük megútálják az embereket. De ezt még egymás elől is titkolják.
- van egy Gaius Balthar nevű fazon, aki tök fura. Vagy skizofrén, vagy anális sonzdája van, vagy cylon. Nincs eldöntve.

A sorozat összefüggéstelen részekből van fölépítve, erős vallási mennyiséget próbálva letuszkolni a torkunkon, de a sok látványos akció mellett - a 2. évadban több az akció - ezt úgy-amennyire elnézzük neki. Ha a 2. évad zárásával véget érne a sorozat, azt mondhatnánk egy közepes/gyenge, de végső soron nem nézhetetlen sorozatot láttunk.

-------

És akkor jön a 3. évad (+ Penge, Az Ellenállás), ami teli van logikátlanságokkal, ellentmondásokkal, hiányzik belőle az akció, és túl sok a rejtély. Ráadásul az emberiség megint csak áldozat, mert nyugodtan élnének a cylonokkal kézenfogva - de pár cylon nekilát terrorkodni a többi cylon ellen, amin azok berágnak, és ha nem sikerülne - ismét - elmenekülni az emberenek, végleg kiírtanák őket. Az is érdekes, hogy miért nem találták meg a cylonok MÁR RÉG a Földet? És hogy miért nem töri magát a Csillagközi flottája hogy megtalálja a Földet, ha már egyszer fejükbe vették hogy az legyen az uticél?
Olyan cukiságok vannak még benne, mint:
- Kara Thrace meghalt. És mégsem. WTF? És ő most cylon? És Balthar? Nem csak 12 emberi cylon modell van?
- Egyszerre spontán módon előkerül egy rakás "menekült". Honnan menekültek? Nyilván sehonnan.
- Egy túlzsúfolt űrhajón halálos járvány tör ki. Senki meg sem próbálja kezelni a betegséget.
- Elfogy az üzemanyag, amiből évtizedekre elegendő mennyiséget halmoztak föl az első két évad valamelyik részében. Hová lett? És honnan lett újra teli a raktár attól hogy beszűntették a sztrájkot?
- Rosslin már nem halálos beteg, ez mégsem zavar senkit (a próféciák értelmében meg kéne halni a a Föld/a letelepedés elérése előtt).
- Bár az első két évadban mindenki az ógörög vallás tagja volt (kivéve az egyszál Balthart, őt ateistaként a sorozat rendkívül rasszista módon egyedül "megmenthetőnek" bélyegezte, és kereszténnyé kezdte formálni), mostanra mindenki atesita, és az első két évadban is az volt. WTF?
- Általános amnesztiát hírdetnek, majd elkezdik bíróságra vinni a népet árulás vádjával. WTF?
- Starbuck egyszercsak megőrül és öngyilkos lesz. Miért? Okot nem találni.
- Hová lett az újonnan szerzett cylon vadász és az azzal érkezett pilóta? És a többi egy epizódokig létező szereplő?
- Az Öt Cylon a Föld Kolónia alapítója volt?!? És miért nem érdekel senkit a Főnök ember-cylon-hibrid gyereke?
Extra csattanóként pedig az évad végén felhangzik az Őrtorony Jehova Tanúi kiadványt dicsőítő nóta. KOMOLYAN?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad