Dragon Ball - A Csillagharcosok Érkezése Saga

Én szeretem a törzsepizódok mellé kivételesen odatenni az egyik ova/special/movie-t is, a Bradock: Father of Goku-t. Az ok elég egyszerű: jelentős mennyiségű lore-t vezet fel, ráadásul a DBOS/DBZ nem-törzsepizódok közül egyedül ez nem ütközik sehol a sorozat kontinuitásával, legalábbis az 1-12 DBZ-filmek, és a DBZ 1-4 specialok, az ovak, a PSA-k, és az előszereplős filmek közül.

Btw, bár mindenki csak a DB: Evolúcióra emlékszik az élőszereplősök közül, a DB: Magic Begins elég jól hozta a sorozat hangulatát (ázsiában gyártották amúgy). A "Dragon Ball: Son Goku Fight, Son Goku Win!"-t még nem sikerült megnéznem. Például mert NINCS HOZZÁ FELIRAT. Én meg nem tudok koreaiul.

Mindegy. Mint korábban említettem ez lett volna a DBOS utolsó fejezete, de sikerült meggyőzni az írót hogy inkább legyen belőle egész új sorozat. Ennek érdekében ugrunk egyet az időben - közben a karakterek nem fejlődnek, sőt, kicsit csökken is az erejük. Goku valami földműves lesz, és úgy általában mindenki éli tovább a maga életét.
A probléma inkább ott leledzik hogy nem elég nagy az időbeli ugrás a sorozaton belül, illetve hogy az ellenfelek ereje egyszerűen tovább nő mintha Goku maradt volna a főszereplő. Szándék szerint ugyanis Gohan, Goku fia vette volna át a stafétát. Csakhogy Goku még nem lett öregember hogy vissza kelljen vonulnia, Gohan meg egy idegesítő kis fasz aki folyton sír, rinyál, és úgy általában az idegeinkre megy. Komolyan, a saga legjobb pillanata amikor Raditz bebassza a kis faszt a hangszigetelt kapszulába hogy kussoljon mán el.

Ahhoz hogy sikeres semi-reboot lehessen belőle, lineáris folytatódás helyett egy visszaesésnek kellett volna történnie az ellenfelek erejében, valahogy így:


Így lett volna ideje és lehetősége Gohannak fejlődnie. Az ugye egy dolog hogy végül erősebbnek akarták kihozni - persze, a sorozat haladjon, ne csak ismételje magát. Az is egy dolog hogy az utód alapból erősen kezd. Miért ne. Csakhogy.
A csakhogy az az, hogy bár Goku csillagharcos, meg minden, de akkor is vagy 10 évbe került neki azzá válnia aki, és még ha a Tornáktól el is tekintünk, számos mestere volt, megannyi próbán ment keresztül, ésatöbbi. Ezt nem lehet annyival elintézni hogy minden bevezetés nélkül Gohan egyszerűen erősebb és ott folytatja ahová Goku elért - ez nem fejlődés a történetben, hanem egyszerű névtáblacsere. Szerencsére ezt észrevették, és kiküszöbölték, de ennek ára volt: Goku megmásíthatatlanul Legerősebb Főszereplő lett. elválaszthatatlan a franchise-tól. És ezen nem segített már se Gohan szüttyögése a pusztában, se a namekfőnök aktiválóvarázslata sem. Az ugyan kiválthatta volna a Szentelt Víz megivását, de Gohan ezen a ponton is még mindig csak egy rinyagépvolt, szóval bassza meg.
A terv nyilvánvalóan az volt hogy erős is legyen mint Goku, de ne legyen retardált mint Goku, így ő legyen az abszolút Martin Sue - de ez nagyon nem jött össze.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad