Beholder kiadó - Ghalla története (2/3), Két Világ Közt, 1. rész

A címbeli "két világ" a Túléklők Földjének és az Ősök Városának kora. Egyúttal az eseményeket tartalmazó könyvcíme, szintén Brian McAllaistertől.



A Kártyaháborúnak már vége, a Zan eltűnt, a Létsíkok kapui bezáródtak. Sőt, a teleportálás titka is láthatólag örökre elveszett.
De mi lett a fajokkal? Önálósodott-e Erdauin? Hová lettek a Közös Tudatok?

A Közös Tudatok egyfajta kolóniaorganizmussá tette tagjait. Különböző helyeken lévőszemélyek, akik Közös Tudat tagjai lettek képesek voltak összeadni erejüket, megosztani gondolataikat. Csak a Világégés mágiavihara után bukkantak fel. És hogy mi lett velük? Igazából fogalmunk sincs. Az biztos, hogy a kötet végén még emlegetik őket.

Amit viszont tudunk, hogy meglehetősen rossz uralkodók sora következett. De előtte még Erdauin felépítette első városait. Mivel Yaurnak továbbra is problémát okozott elérni Erdauint, án nyilvánvaló okokból nem mondott le róla, ez problémákhoz vezetett. Legnagyobb előnye a királyságnak az anarcho-demokráciához képest az élelmezés volt. A technológia még csak elszivárgott mindenhova, és a nyersanyagokat is be lehetett osztani, de Erdauin importra szorult élelmiszerből. Viszont mivel nem volt hova terjeszkedni, az erőforrások elkezdtek szükségtelenül felhalmozódni. Yaur nacionalizmusa pedig gondot okozott Erdauinnak.

Különös módon (még ez a novellafüzér/enciklopédiaregény és a Kártyaháború-triológia között) Yaurrnak gondja támadt egy kihaltnak hitt faj képviselőivel, a moákkal. Ez egy technológiaalapú, mágiamentes civilizáció volt, ami valahogy kiírtotta önnmagát.Csak említésképpen szerepelnek a könyvben, ami szerkezetileg és témáját tekintve erős hasonlatosságot mutat Isaac Asimov Alapítvány-ciklusával. Ha az tetszett, ez is tetszeni fog és megfordítva.
Nem tudni honnan jöttek elő a moák hogy aTúlélők Földjének nem okoztak (nagy) gondot. A tengeren át, vagy az Árnyékbirodalomból, esetleg a föld alól másztak-e elő...
Viszont Yaurrban előállt az örökösödés problémája, lévén a királynak csak egy félvér, félig törvényes, Erdauinra menekített-száműzött fia volt csak. Erdauin pedig erőst elszakadáspárti volt. Elvégre az adókért nem sokat kaptak cserébe megvetésen kívül.

Végül a dolog elrendeződött, de abban sem volt sok köszönet. A háborút elkerülte a történelem, de az uralkodók minősége nem változott. Hiába, a hatalom öröklése a tehetség kiválasztásának helyében ehhez vezet.
Yaurr trónján egy aktatologató ült, Erdauin "helytartója" pedig egy megrögzött kalandozó volt ekkor. Mondani sem kell, nem nagyon értettek szót egymással. Végül egy kereskedő tett javaslatot: indítsanak expedíciót az Ezüstmágusok városába, és aki előbb ér vissza, annak az érdekei érvényesülnek.

Az Ezüstmágusok a Világégés előtt létezett hiper-szuper-mágusok céhe volt. Persze mostanra mint megnyúvadt. De l00t az kinézett a romok közt.
Szóval elindultak a karavánok, és akkor ejtsünk szót arról, kik voltak a tagjai a csapatnak akiket figyelemmel kísérhettünk.

A Kártyaháborúban elég volt random összedobálni minél több alakot, a Kártyák puszta nálukléte összekényszerítette őket. Volt köztük:
- Raia (élet, fény) híve, aztán Leah (halál, sötétség) híve, aztán ateista mágus, egy ember
- Tharr (harc) híve, egy kobudera (azaz harcművész, lol, logikus)
- Raia híve, egy alakváltó
- Dornodon híve, egy árnymanó
- egy törpe (ő egy ilyen Főbb Mellékszereplő)
- Eleinos (szerelem, káprázat) híve, elf
- egy troll ("túl buta" hogy varázsolni tudjon, így istene sincs)
- egy mutáns: a mutánsok a Világégés hozta mágiavihar eredményei, hol külön fajnak tekintik őket, hol egyedi lényeknek, én az utóbbira szavazok
- egy varkaudar (anti-teista, azaz vallásellenes)

Két istenség maradt ki a szórásból: Fairlight (pénz, mágia, megtévesztés), valamint Sheran (természet). Fura, mert az alakváltó lehetett volna természetimádó (folyton állatokat másolnak a faj tagjai), a felbukkanó egyetlen mágus pedig valamiért nem Fairlight.

Ehhez képest most kapunk egy Leah embert, egy Sheran elfet, egy Raia kobuderát, valamint egy Fairlight varázslót. Ja,és van egy kereskedő, akinél a vallás teljesen mellékes, ha van, ha nincs.
A választásokat érdemes elemezni, mert itt határozott céllal pakolták össze ezeket az alakokat.
Raia a hivatalos álamvallás eddig a pontig, egyfelől mert Yaurban, az egyetlen fennmaradt régi országban eddig is ők voltak, másfelől főleg az ő istenük intézkedései védték meg a megmaradt földeket a Világégéstől. Ne kérdezd a többiek egyszerűen hugyoztak bele, vagy mi, csak fogadd el hogy így volt és kész. Ezen túl pedig mert kobudera, ismerte a cél felé vezető út első harmadát, mert a faj/rend legfőbb jedi temploma ... akarom mondani kobudera szentélye pont útba esett, és azt is ki lehet fosztani, pláne hogy náluk volt a Világkönyvtár is, mert szerzetesek = szent szövegek = könyvtár, csak itt bejátszik egy kis pragmatizmus is. Bár a dolog leginkább fan-service, de jó ok kiválasztani a karaktert.
Az út második harmada, ha sikerül a tervek szerint megtenni az első harmadot, legrövidebb módon az egykori elf területen vezetett át. És mivel az elfek mindig táposak, volt esély hogy megúszták.
Nos, végül ez a szakasz nem egészen úgy sikerült ahogy remélték, de megfogalmazódott egy elszakadási törekvés az elfek részéről, hogy ismét különváltan, faji alapon éljenek. Mert erdőben lakni tök jó, vagy mi. Éljen a Greenpeace, mentsük meg az ebolát. Ja, plusz ha van életre lehetőség, akkor mint sheran híve keríthet táplálékot ha kell.
A farilight-varázslót meg azért viszed, mert mindig kell egy varázsló, és kész. Viszont a varázslók még mindig ritkák, ígí nem nagyon válogathatsz, pláne ha képzettet akarsz.
A kereskedő megy, mert ő a comic-relief, hiszen tökre lehet poénokat írni egy kövér alakra egy megterhelő út során.
A leah-pap ügye a legérdekesebb. Komolyabb ok nincs rá hogy vigyék. Hacsak az nem, hogy ahova mennek, minden halott. Hátha tud vele kezdeni valamit, vagy ilyesmi. És különben is, volt még egy szabad hely. Mégis, kit vinnének? Elbájolni, beginázni várhatóan senkit nem lehet, így Elenios alapból kiesik...

Végül elérnek Smaragdvárosba ... akarom mondani Ezüstvárosba, találkoznak a Majmok Bolygója 2 elkorcsosult embereivel


majd sikerrel elmenekülnek.A cuccost pedig végül nem sikerül leszállítani, de ez nem számít, mert Erdauin uralkodójának jobb ötlete támad, és enged. Ugyanis fontosabb hírt hoztak vissza az expedíció tagjai mint gondolták: a Túlélők Földjének határa ugyan totálisan kiégett, de ehhez úgy tűnik a határkövek mágiája is hozzájárult, kiszívta onnan az életerőt hogy útját állja a mágiaviharnak. Azon túl azonban legalább elvileg újratelepíthető az élet.

És neki is látnak. Ekkor dől meg a Raia államvallás - csak hogy ugyanolyan súlyú Sheran papságnak adja át a helyet.
Mellesleg kiderül, hogy történik egy törpe kivándorlás. A faj a Halott Föld hegységébe fúrt be és lakta be az fejtett bányát. Tehát újabb faj kezdett újra elkülönülni. Mindegy miért.

Ja, a könyv próbál ráhúzni a cselekményre egy "titokban, a háttérben ügyködő erő" klisét,de majd elmondom miért fölöslegesen.

Lényeg a lényeg, az új területen megint nincs semmi, de hamarosan jobb földje lesz mint Erdauinnak, és Yaurrtól aztán jó messze van. Plusz szabadon bűvíthető. Mivel kaját szabadon szállít Erdauinra, annak függősége megszűnt Yaurrtól, így ők lettek a fő erő a pillanatban. De megint felmerül a távolság problémája, így hamarosan katonai elnyomással néz szembe a Namír Birodalom ahogy az új földeket elnevezték. Yaur is katonai diktatúrát vezet be, lévén szükségletei lennének, de nincs honnan kielégíteni őket.
Polgárháborús hangulat érik be, Erdauin pedig elköveti a hibát hogy teljes haderejével vonul gyarmata ellen. Ezt kihasználva Yaurr megtámadja Erdauint, új birodalmat kívánva létrehozni.
Namír a leggyengébb jelenleg, de potenciálja nagy. Lenyomott, rosszul felszerelt, képzetlen, megvert parasztjai csak a háború végét várják, a győztes mellé állnának - de itt az író megint bizonyítja hogy okosabb mint látszik, és a gyenge mellé állítja őket. Eredmény: pár évtized, és Namír jelenti a szuperhatalmat. Gyakorlatilag korlátlan terjeszkedési lehetőségek, semmi függés. Úgy tűnik, a bolygó feltámad hamvaiból.







Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad