Beholder kiadó - Ghalla története (2/3), Két Világ Közt, 2. rész

Persze az élet sosem egyszerű egy fantáziavilágban. Egy történet alapvető eleme a konfliktus.

Szóval elevenítsük fel mit tudunk a fajokról:
- az árnymanókat mindenki útálja, mert tolvajnépség
- az emberekben nincs semmi említésre méltó
- az alakváltókat mindenki útálja, mert sosem tudhatod hol játszanak gyíkember-illuminatit

 
- a trollok buták mint a kő
- a kobuderák csak a harcművészethez értenek. Az meg csak ideig-óráig vicces.


- a törpék egész nap csak bányásznak, és rasszisták
- az elfek is rasszisták
- a varkaudarok orkok
- a gnómok kis aljadékok.
Szóval egy szokásos fantasy világ. De itt egy csavar:
A varkaudarokat mindenki útálta, ezért leléptek, elmentek egészen a túlsó tengerig. Reménykedtek hogy találnak valahol kellően nagy, kellően épségben maradt területet, és találtak is. Ahol még ufomaradványokat is találtak, így aztán Titkos Birodalom, meg minden. Ám mihelyst újra találkozott a két kultúra, a technológia átkerült a többiekhez is (mondjuk ki: ellopták), és ez mindenkinek, minden egyénnek lehetőséget adott, így a papság hatalma elhalt, többé senkinek nem volt szüksége csodákra, mert mindenkinek jutott belőle. Később a vallás technológiaellenessége még egyszerfellángolt, de az is csak kárt okozott.
De van ennél jobb is: a mágia az ufo-ereklyék miatt megváltozott (lényegében megjelent az elektromosság Ghallán velük), így az Árnyékbirodalom megnyílt. És valami kijött belőle. Valami, amit úgy hívtak: A Massza. Ha valaki látta a horrorfilmet, ismerős lehet a dolog.


Jön az a vacak, és mindenkit magába szív. mire egyáltalán észreveszik, Yaurr, az emberek birodalma gyakorlatilag megsemmisül. Innentől az emberek megtizedelve szembe kell nézzenek a ténnyel: minden más faj minden téren tud annyit mint ők, csak egyes területeken még többet. Így szépen nekilátnak kihalni. Itt-ott még fennmarad pár darab belőlük, de nekik befellegzett. Forrás: Ősök Városa Wiki.


A Massza támadásakor viszont létrejött egy új faj, pontosabban egy régi átalakult: az alakváltókból galetkik lettek. Ja, maradtak még "normál" alakváltók is, de velük már senki nem törődött, kevesen is voltak, szóval képzelhetitek. Az új faj erősebb képességeket kapott, és nem csak a külsejét tudta már megváltoztatni, hanem mindenféle mágikus képességeket is fel tudott venni, ráadásul maradandóan. Például tüzet lehelltek, vagy méreg folyt pórusaikból, ésatöbbi.

 
És akkor jött az Ellenség. Az Alanori Krónika (itt megtekinthető az összes szám) 42. számában kapunk ugyan, és egyedül egy leírást az Ellenségről


de nekem sokkal jobban tetszik azaz ötlet, hogy valójában soha senki nem látott egyet sem. Jöttek, és felégették-elfoglalták a felszínt, de mindenki még azelőtt meghalt aki nem vonult idejében a felszín alá, hogy lehetőségük lett volna akárcsak megpillantani mivel van dolguk. Az idézett novella is lebegteti hogy az egész látomás puszta illúzió, és nem alapul a valóságon. amúgyis túlságosan hasonlít a leírás az egyik Dr. Who részre (toklafánok).



Az Ellenség hatására mindenki aki tudott a föld alá menekült. Eddigre persze az elfek már saját birodalmat alapítottak, illetve a föld alatt összevesztek mindenkivel a drága árják, és elmentek saját várost építeni.
A törpéknek eleve a föld alatt voltak a városaik - de nem elég mélyen. És bár az Ellenség olyan volt mint a Stalker idegenjei


azaz annyira fejlett hogy nemhogy kommunikálni, de kiírtani sem álltak neki a népet, de maradtak annyit hogy a népek zavarják őket mint minket a hangyák, azaz ha találtak egy nagyobb megmaradt csoportot, azt nekiláttak lehangyaírtózni (ezért gyenge az utolsó ~novella, meg a Testrabló Háttérhatalom kapocs erőltetése,amire az utolsó előtti szegmensben nem is kerül sor!).
Szóval a törpéknek is nagyjából annyi lett. Mondjuk maradtak még, de kultúra és felszereltség nélkül elsatnyultak, torzszülöttekké váltak.


A többi kislétszámú, nem túl intelligens, vagy problémás faj is torzszülötté vált, ahogy a galetkik kezdték emlegetni a "nem mi"-t.
A trollok mert buták, a kobuderák mert beszűkültek, az árnymanók mert tolvajok voltak mind gyakorlatilag állati szintre süllyedtek. Az árnymanók számára a felfedezési-szerzési vágyuk átok mellett áldás is volt, csak emiatt nem haltak ki.




A gnómok továbbra is mindenfélét fabrikáltak, de fizikai gyengeségük miatt civilizációjuk legalábbis nomáddá vált. Ha nem is lettek félállatok (torzszülöttek), de igazán értelmes, civilizált fajként nem lehetett rájuk számítani.


A galetkiket mindigis kinézték a többi fajok, különösen mióta szuperképességeket kaptak, gyakorlatilag szuperhősökké váltak. No, ők megalapították Hegymélyt, ahol a legmélyebb, és ezáltal legvédettebb alagutakba rakták a poronytaikat, és az erőseket mind följebb költöztették, ahogy tudták, próbálva visszahódítani az életteret az Ellenségtől. Ez idővel sikerült is nekik, leginkább azért, mert az Ellenség egyszerűen távozott egy nap, minden bejelentés vagy indoklás nélkül (tök Stalker).
Viszont addigra annyira specializálódottá és hatalmassá váltak, hogy egymást kezdték felfalni...

És hogy a varkaudarokkal mi lett? Nincs információ.


A mutánsok pedig kihaltak. Az ufo/Ellenség által elszórt technológia - a khadil kristályok - megváltoztatták a mágia természetét, lehetetlenné téve a létezésüket.


No és az istenek?
Nos, annyit tudunk a Bolhedor Lovagjai szószedetéből, ami egyébként szimplán az Ősök Városa enciklopédiájából kimásolt egyes részek, hogy a galetkik az ősök szellemeit imádták istenként. Feltehetően a megváltozott mágia, az Ellenség hatása, valamint a kisebb lehetőség a mindennapokra való hatásban azt okozták, hogy a hit átvándorolt egy másik tárgyra, és az isteneket elfeledték, csináljanak amit tudnak.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad