Stephen King - A Setét Torony, 1

No, először lássuk a kiadásokat!
Alapvetően két kiadás létezik: az eredeti, és mivel King szar író, a javított és bővített kiadás.
Namost nyilván üzleti döntés volt, de mivel King kivételesen szar üzleti döntést hozott (pedig el kell ismerni, általában nagyon jókat hozott), a javított kiadás nem hozzáférhető, ellenben az eredeti nagyon könnyen. Mi ezzel a gond? Hát ugye nem véletlenül lett javított kiadás. Aztán ott a probléma a mozifilmmel, ami nem lett éppen siker. Mint általában a King-filmek. Közönségcsalogatóbb lett volna az újat tolni, amennyi pénze van akár rögtön ingyen legalább azoknak akik fel tudnak mutatni egy eredeti kiadást. Pecsétet bele, digitális hozzáférési kód nekik, oszt jól van. Elvégre maga King nyilatkozta hogy ezt a sorozatát nem olvassák a saját rajongói sem. Ehelyett úgy döntött azt a keveset is tovább feji. Innen is gratulálok. Úgy tűnik annyira nem érdekelt senkit, hogy lényegében senki nem tud róla, akit érdekelne az elkérte valakitől a régi, eredeti kiadást.
Az is gond, hogy sokan állítják rendelkeznek a javított kiadással, csakhogy ez nem igaz. Lásd például ezt, vagy ezt. A különbséget rögtön fel lehet ismerni, mert a javított változatban a sivatag nem parsec/fényév széles, hanem eternal/végtelen, illetve nem a 7-8.szint eléréséről zagyvál valamit, hanem valami anyóról.

Ha valaki a két hülye előszóra is kíváncsi benne, akkor NESZTEK! Egyúttal itt látni, hogyan is kéne kinéznie egy valódi új verziónak.

Sajna a könyvet ihlető vers csak az eredeti kiadásban megtalálható, azt találjátok meg magatok ha érdekel. Elvégre valójában nem része a műnek,csak hangulatkeltés okán van benne.

A terjedelmi különbségről forrásonként különböző vélemények vannak. 7 oldaltól 50 oldalig mindenféle, az egyik előszó szerint 35 oldal. Mit bánom én.

Aztán a wikipedia szócikkéről is ejtsünk szót:
"In general, the world the gunslinger walked through in the original text was a run-down version of our own - the text mentions England, the star Polaris, Mars, Jesus and other biblical figures, Easter, All-Saint's Eve (Halloween), and Greek and Egyptian Gods. In the revision, most of these references were removed to make Roland's world only vaguely like our own."
Hát lehet hogy valamennyit kivettek, de én gyorsan találkoztam Jézusozással, szóval azért nem olyan mértékű ám ez mint reméltem. Hol van már a Carrie, ahol a vallás volt a horror forrása?!

Lehet végül csak megtaláltam.
A tetves szar  28,850 HUF-ba kerülne, és még csak nem is papíron!


No, szóval a feketeruhás ember megy át a sivatagon, Pisztolyharcos barátunk meg utána. Kicsit siránkozik valami kürt miatt, de kit érdekel. Pisztolyharcos két hónapja járja a sivatagot, várost három hete látott utoljára, magányos tanyát is majd' egy hete.
Betér a tanyára, ahol mesél a városról ahol járt, és ahová a gazda ment ha volt terménye eladni, meg ahonnan a babot hozták neki.
A város nem volt barátságos, ahogy az egész haldokló világ az elnéptelenedő városaival, a sivatagával.
A feketeruhás ember már korábban ott járt, és feltámasztotta a falu narkósát. Pisztolyharcos marad - mert keresi a csapdát amit Feketeruhás állított. Fene tudja miért. (Ha az események ciklikusak, és mint kiderül ez a csapda egy vallást befolyásol, már lehet értelme, de aki csak ezt olvasta...) Egyébként a FE egyetlen nyoma időnként egy tábortűz - amiről feltételezi PH hogy csalogatásnak hagyja hátra FE. Plusz mindenáron infót akar szerezni az irányról amerre tart. Így jut el egy szerzetesnőhöz, akit Feketeruhás felcsinált. Miközben faggatja, a nő a zaklatás hatására elvetél.
Érdekesség, hogy Pisztolyharcos Uraság is dug, a helyi kocsmárosnőt. Szintén párhuzam, hogy se PH, se FE nem kér vissza a pénzéből - viszont míg FE ezüsttel fizet, PH arannyal.

Btw, King PH-t Clint Eastwood Idegenjének koppintásának szánta (l. Egy Maréknyi Dollárért). De King szar író, így nem jött neki össze. PH-ban van valami kegyetlenség. És mivel nem tudjuk miért kergeti FE-t, akinek legalább valami humora van, ha nagyon sötét is, legalábbis ezen a ponton PH tűnik a gonosz oldalnak.

A városka csúcspillanata szvsz mikor lelövi a szeretőjét. Az eredetiben az ott sikoltozik hogy jajj ne, de annak semmi értelme. A javított verzióban felhasználja a bedobott történetelemet, és hangulatban sem tér el a felvezetéstől. PH karakterét ráadásul növeli, hogy nem egy agyatlanul lövöldöző csóka, hanem minden eseményt kontroll alatt tart. Ugyanakkor az érzelmi vonal is sértetlen marad, PH emberi marad, nem egy semmiből semmibe menő senki.

Végül elhagyja a várost, amivel véget ér a történet, így elhagyja a viskót is.

Megjegyzés: a Városban találkozott egy alakkal, aki korábban ott volt mikor ... megégettek valami Susant egy Mejis nevű városban?
És az is eszébe jut, hogy valami Cort tanította lőni. Fene tudja ezeknek lesz-e bármi jelentőségük, lévén már mindkét (mindhárom) illető meghalt eddigre...

-------------

Bár PH-nak alig-alig van szüksége vízre és táplálékra, lassan kifogyott a sivatagban belőle. Mármint mondjuk ezt, mert a következő mondattal - mert King rossz író - azt is mondja, 16 nap telt el csak, hogy a sivatagban lévő utolsó kunyhóval találkozott - ahol nyilván kellett lennie víznek.
No, mindenesetre egy elhagyott vasútállomáson összefut - te jó ég, hova keveredtem, mi ez a szar! - John Chambersszel, de nevezzük csak Jake-nek. WTF?

 
A srácot hipnotizálja PH, és kiderül egy másik világból érkezett. Ahol meghalt. A FE ölte meg.
PH pedig keresi FE-t, mert keres egy tornyot.

Btw, az teljesen tiszta  hogy a filmváltozat mint "folytatás" nem tud működni, mert a kürt, amiről szó van itt mondják hogy megvolt neki, de elvesztette. Emiatt maga az Eluria Nővérei (0. rész) is eléggé fan-support ízű, de ez van. Meg aztán ki tudja hogy alakul a sztori.

Mindenesetre az állomáson találnak némi ellátmányt (vizet, konzervet), és együtt indulnak tovább, miután a lelőtt nő szelleme(?) megjelenik PH-nak, és azt mondja, a gyerek csapda.
Egy este Roland álmodik/visszemlékezik arról, mikor egyszer valami Cort őt és valami Cuthberttet sólymászni tanított. Akkor történt, hogy véletlen kihallgattak egy szakácsot, aki jó volt hozzájuk, hogy egy katona megparancsolja neki hogy mérgezzen meg egy várost, ami a Pisztolyharcosok uralma alatt állt, míg ők Waltert, Martent, Farsont - azaz a Feketeruhás Embert preferálták.
A Pisztolyharcosok uralma... nem tűnik túl mókásnak. Folyton kivégeznek valakit, és úgy gondolják, ez a dolgok rendje. A Feketeruhás Emberről semmit nem tudunk meg. És a kenyér a hullán lakmározó madaraknak? Képmutatás?
Ezen kívül a Pisztolyharcosok útálják a diplomatákat, valamint nem sokkal a fentiek után Roland megölte az anyját.

Megérkeznek a sivatag túloldalán vmi hegyek lábához, és akkor ez a sor:
"A fiú, az áldozat, az arca maga az ártatlanság, és nagyon fiatalnak tűnik kicsiny tüzük parányi fényénél". Egyértelműen Ábrahám feláldozza Izsákot történet megidézése - de kinek az áldozata lesz a fiú? És ha Pisztolyharcos Ábrahám, akkor a Feketeruhás Ember az Isten?

----------------------

A hegyek lábánál, a sivatagon túl, kezdik beérni a SE-t. PH lő egy nyulat, letáboroznak, PH álmodik Susan haláláról.
Arra kel/riad hogy Jake lelépett: alvajárás közben egy kőkörhöz ért. Innen megmenti az állomáson a szellem feltűnése kapcsán szerzett állkapocscsonttal (Sámson-analógia) a kőkör szellemétől, ami egy testetlen-succuba-orákulum. Stimmt. A gyereket a tábortüzüknél hagyja, ő meg visszamegy tudakozódni. Ezt úgy értem marad a tábortűznél, és belövi magát meszkalinnal. És miután beállt mint a gerely, AKKOR megy vissza.
Háromról kap jelzést: egy heroinfüggő rablógyilkos, egy kerekesszékes, és valaki halála. Valamint induljon északnyugatnak. Ja, és hogy nyírja ki Jake-et.
Megjegyzem, ezen a ponton PH eléggé paranoid alaknak tűnik.

Mennek tovább, eközben megtudjuk hogy a Pisztolyharcosok Népét egy forradalom söpörte el.
Egy pillanatra összefutnak SE-vel, mire PH rutinból majdnem lelövi (kitudja hogyan nem találta el).
És hogy lép le SE? Ahogy Batman ugrik le a háztetőkről.

Valami bányajáratban haladnak tovább, bár ők már nem tudják mi az a bányajárat.
Megtudjuk közben hogy a Pisztolyharcosok közt a felnőtté válásnak volt egy szertartása: a kiképzőjüket kellett leküzdeniük párharcban. Aki ezen részt vesz és veszít, azt kidobták a sivatagba.
Roland fegyverként a sólymát választotta, mondhatni feláldozta az idő előtti győzelemért - extrém hamar állt ki küzdeni ugyanis. És közben megcsonkította a kiképzőjét, aki úgymond a barátja is volt. Mindezt azért, mert az apja akárhol kószált, az anyja meg bábbá satnyult apja főtanácsadója - bizonyos Marten - kezében. Vagy ilyesmi. Egyébként egyértelmű a párhuzam Dávid a sólyom és Jake között, illetve az áttét Roland és Dávid között. De ettől semmivel nem lesz Roland, a Pisztolyharcos jobb, vagy a SE rosszabb.

"Do any man grow up, or do they only come to age?"

Aztán belefutnak egy Fallout-ghoul kolóniába. Azok támadnak, eltorlaszolják a sint is - de PH-nak sikerül elkerülnie hogy beáldozza a fiút.
Végül a sötétség vége előtt pár méterrel adja fel a gyermeket, ahol egy traverz maradványain kelnek át. A SE feltűnik, Jake megcsúszik, Roland lemerevedik, és döntenie kell: a gyerek fontosabb, vagy a Torony megtalálása? És Pisztolyhős Uraság dönt.
Hát nem fura, hogy a Lassú Mutánsok (a Fallout-ghoulok) szinte nem is szerepelnek a fejezetben, főleg semmi közük Jake halálához? A fejezetcím mintha inkább vonatkozna Rolandra, egy torzult emberre - ha nem is testileg, de lelkileg. Viszont SE-ről semmit nem tudunk meg. Mennyi volt a szerepe az egészben? Előidézte, vagy csak előre látta? Esetleg pusztán belelátunk a szavaiba valamit ami nincs is ott? Egyébként meg mennyiben volt választása PH-nak? Ha segít, maga is leesett volna valószínűleg a porladó elemekkel. Volt-e igazi választása? Nyilvánvalóan hiszi hogy volt, és így Jake-et feláldozta. De azért ott a kérdés...
Kilépve pedig PH megint megpróbálja lelőni SE-t, ismét eredménytelenül.

--------------------------

PH és FE egy régi csatatéren beszélgetnek, egy "koponyák halmán". Ismét egy magaslat, azaz Torony. Ugyanakkor a csatatér egy mélyedés - inverz torony.
A SE kártyát vet, hét lapot:
#1 Az Akasztott Ember - Roland
#2 A Matróz - Jake
#3 A fogoly - ?egy férfi?
#4 Az Árnyékok Hölgye, akinek legalább két arca van, és eltörte a kék tálat/tányért
#5 Halál, de nem a Pisztolyharcosé
#6 A Torony
#7 Élet (rózsák és vér, nem feledve hogy a rózsa a Torony szimbóluma), de nem Pisztolyharcosnak. De még a SE se tudja kinek. Talán az tudja, akinek a megbízottja.

És akkor PH elájul-elalszik, és SE megmutatja neki a Világegyetemet. Hogy elvakítsa az igazság fénye? Ám a torony egy még nagyobb igazság? A Világegyetem fényében pedig Roland látott ... egy fűszálat. Lilát. (NOTE: blade of grass = fűszál/fű kard)
Gyakorlatilag ezt a koncepciót tolja:


Felvetődik, hogy a Végső Valóság a Torony, és a Torony mint olyan megmászható, és a Torony tetején van egy szoba - ahová a Sötétruhás Ember nem mer belépni, mert még elszámoltatnák.

Aztán pár konkrétabb dolog: SE főnöke egy király, és Rolandnak fel kell keresnie ha a Toronyba vágyik. De előtte a Kortalan Idegennel kell találkoznia, aki Légió. És most induljon nyugatra, és hívja el a Hármakat.

A beszélgetés egész este tart, és az este addig tart amíg a beszélgetés. Mikor véget ér tíz év telt el, és Walter-Marten valószínűleg halott.

------------------

Az Utószóról: az utolsó előtti előtti bekezdésben összeszedi a lényegesebb-kibontható kérdéseket amik egy olvasóban maradhattak.
Az az előtti bekezdésben ez hasznos: " azt  is  tudom, hogy a hívás  a  mi világunk  három  lakójának  szól  (ahogy  magát  Jake-t  is  így  idézte  meg  a  feketébe  öltözött  ember),  akik  Rolandhoz  szegődnek  a  Setét  Torony  keresése  során".
Az utolsó bekezdésben pedig elárulja, hogy a végén majd "Roland eléri a Tornyot, és megfújja a kürtjét". Mivel King a könyvben folyton bibliai képeket használt, ez is olyan lehet, ott viszont ilyen kép egyedül Jerikó Falainak leomlását juttatja eszembe. Érdekes módon a Torony lerombolása a filmben a Mágus célja - itt viszont a Pisztolyharcosénak tűnik.

A könyvben egy rakás "namethrowing" (értelem és kontextus nélküli bedobása neveknek) amiket nem említettem - nem érdekelnek ugyanis. Hiszen ez a Rossz Írók jellemzője. #StephenKingSzar

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad