A rózsa vére (2002)

Stephen King, és minisorozat, tehát olcsónak is látszik:


Miért más a cím? Hogy ne tűnjön fel annyira, hogy az 1999-es változat plagizálása.
A plágiumot SK saját műveire is elkövette saját állítása szerint egyébként, bár ezt szerintem a néző úgyse veszi észre, mert Stephen King szar író - talán pont ezért kell a művön kívül elmondania hogy fanservice van ám ezerrel.


Szóval egy Annie nevű autista, pszí kislány családja veszekszik. A szomszédék kutyája meg megharapta, és azok is útálják most. Kérdés nincs hogy mi van a kislánnyal, mert azonnal megmutatták mit művel a szobájában. No meg a kőeső amit a semmiből varázsol.

Aztán ugrunk 10 évet, valami egyetemre,ahol szellemvadász tudósnőt arról kérdez a diákújság riportere, hogy tényleg megy-e Rose Redbe, és hogy ezt tanszéki, vagy egyetemi pénzből finanszírozza.
Bár a választ megkapja (igen, megy, nem, nem veszi igénybe a fent említett forrásokat), mégis azt mondja "Nem válaszolt a kérdésemre."
Végülis csak egy 4 és fél órás filmről van szó, ki fog odafigyelni mi történik benne, ugye, Mr. King?

A stábra azért nem mondanám hogy gyatra. Az igazgató egy közepes név volt, a professzornő (szerep nemét lecserélték, hah) is név volt, Dr. Csont most már ismerős...

Aztán látjuk az első felnőtt pszínket, valami lúzer manust,aki magának keresi a bajt, mert miért nincs pénze? Mert mindet pornóra, cipőkre, és játékmackókra költi. Nem érdekel.


A fickó továbbá kapzsi is, 75,000$ követelne mikor 5,000-ben állapodtak meg.
Itt azonnal kiderül honnan is van a pénz a kutatásra:a prof saját zsebéből. Itt sincs semmi látnivaló tehát, haladjunk tovább.
Oda, hogy Ellenszenves Múltbalátó Fazon az új Nell. Újabb nemváltó szerep. Nyilván jogi okokból ezt is. Az anyja is él, és ő költekezik - perceket el is vesz az időből hogy mutogatja a macikat. Minek?
Egyébként ha azt mondta, a karakterek más műveiből vannak átemelve, Múltlátó az a hipohnder srác az Azból szerintem.

A második pszí Annie, az autista kislány, akinek a nővére tökre úgy néz ki mint Drew Barrymoore. Közben professzornő pasija idétlenkedik, és ő is csak bosszant ezzel.
Ja, a Prof Pasija amúgy Rose Red tulaja is... Legalábbis az anyja után. De azért bérleti díjat szed a professzronőtől. "Szimpatikus" figura ő is.
Ahogy a profnő is, mert mikor Múltlátó többet kért elküldte a francba, de mikor Sissy, a kislány gyámja kért többet, azonnal megadta volna, mert Cél Szentesíti Az Eszközt.

Aztán Nagyobbacska Annie zenét hallgat, és ezzel a szülei idegeire megy. Miért fontos eza történet szempontjából? Nem fontos.
A ház amit ez után bevágnak gondolom Rose Red... De inkább úgy tűnik, Annieék háza.

A profnő újabb expozíció-előadást tart. Ez viszont már megvolt korábban, ugye.
Csak itt az iskola helyett a pszíjei vannak - mint kicsit később kiderül. Lehetne egy sima szakmai előadás is.
Több új pszí is van itt, pl. a Kutyám Jerry Lee főgonosza, a Warlock főgonosza, és egy nő, akiről először azt hittem a Battlestar Galactica (2004) elnöknője, aztán hogy Sarah Jane a Doctor Who-ból... De egyik se. A lényeg, nekik úgy tűnik nem járt a filmben felvételi beszélgetés.

A ház építtetője egy olajmágnás volt. Mi jelentősége van ennek? Semmi.

A legfurább nem az, hogy A Ház építésekor valaki torkán akadt egy alma, hanem hogy ott egy ház, aminek bizonyíthatóan nem tudják kimérni az alaprajzát. Most abba ne is menjünk bele, hogy ha A Ház terjeszkedik, az milyen hatóságok és szomszédok figyelmét hívná fel magára - végülis ez csak film. De az alaprajz változása mindenképp bizonyíték lenne.
És akkor itt most szellemekkel lesz dolgunk, vagy egy gonosz házzal?

Aztán a profnő előadásába belekérdeznek a pszík, kissé pánikolva... Mire a profnő "áh nem érdekes"-sel intézné el a dolgot.
A jelenet elvileg arról szólna hogy a profnő igyekezne csillapítani a feltámadó pánikot hogy ne hiúsuljon meg még elindulás előtt a project, de úgy jön le hogy a pszík nem végezték el a házifeladatukat, a profnő meg nemtörődöm, nyegle.

Megtudjuk, hogy a ház ura nagy vadász volt - érdektelen információ.
A felesége meg ott szedett össze valami fekete szolgát mikor beteg lett.

Van a pszík között az őszhajú pasi (Kutyám Jerry Lee főgonosz). Neki alibiből jut egy "Például?" kérdés, és ő is,sokadikként hozzáteszi: "Biztos halott már a Ház?" Minek van ő itt? Nem tudtunk meg róla semmit, és nem tett semmit a történethez.

Aztán profnő közli a kutatás célját. Ami elég normálisan indul, szokásos unalmas tudományos szöveggel. Aztán kijelenti hogy a Tudósok azok mind az Illuminati, csak azért létező összeesküvés, hogy a parajelenségeket letagadják. Blöe!

Amúgy sose értettem, még amikor a New Age nagy dolog volt, akkor sem. A parapszichológia miért a pszichológia része volt, miért nem a fizikáé?

Visszatérve:eltelt 45 perc, és nem derült ki, kik ezek az emberek? Nyilván a prof, meg a pszík, de azon túl?

Warlock látszólag telepata (ne feledjük hogy egy HÁZat mennek vizsgálni), meg kristálygömbből olvas (oké, sörből, ez poén), meg bármit ami az írónak majd eszébe jut (Stephen King szar író)
Dr Csont pszichometriát csinál (amit megérint azzal kapcsolatban, annak a történetéből lát dolgokat)
"Jerry Lee" vagy a jövőbe lát, vagy a távolba
Szürke Nő az "autmatikusan ír" (olyan mint az ouija-tábla,csak nem kell betűnként vesződni)
és persze ott van Múltlátó.

Annie meg úgy néz ki mint egy fiatal Katie Holmes. Amúgy azt nézzük hogy nem csinál semmit.


Eza feldolgozás úgy tűnik nem törődik se a Házzal, se az emberi kapcsolatokkal, se a hátrányos helyzetűek boldogulásával. Két világnézetet ütköztet: a hívőét, és a ... racionalistát? természettudományost?
Ennek érdekében a diákriportert is beköltözteti a Házba.

Ami nagyon fura, hogy ez a Ház a város legközepén van. Nincs elszigetelve, bármikor karnyújtásnyira van a külvilág!

Nincs ffi kiszolgáló, ésa női kiszolgáló egyenesen kedves. Még nagyobb gond hogy tudjuk, hogy ő szellem, mert LÁTTUK HOGY AZ. Így nincs rejtély, nincs feszültség tudjuk hogy csapdába esnek. Legfeljebb arra várhatunk, mikor és mi lesz a csapda. Az viszont unalmas, mert a reakciónk az lesz, hogy "ah, ez az, hümm, hümm, pipa, mi a következő?".

A riportersrác gyorsan el lesz intézve - sajna ennek semmi jelentőséget nem tudunk tulajdonítani. Miért?
Ad egy: a ház történetét ismertették, és sokan elmondták hogy gyanítják, a Ház nem "halott". Ide még lehetne mit tenni, csak sajna ad kettő láttuk a szolgálónőt, akiről tudjuk hogy szellem. Tehát tényleg tudjuk hogy a ház él. És ad három, a riporterdiák egy ellenszenves alak, akiről amúgy nem tudunk semmit, és a film még nem kezdődött el (nem érkezetek meg a szereplők a helyszínre), így mindenfajta interakció nélkül velük veszítjük el ezt a szereplőt, aki így a semmibe vesző mellékszál lett, ami csak az időnket rabolta.


Ja, és a srác egy ÜVEGHÁZBAN volt, ahonnan BÁRHOL KI LEHET JUTNI, hiszen az üveg törékeny.
Plusz etetnek minket a méhekkel, etetnek minket a lezuhanó üveggel (üvegház, meg az egyik eseta ház építése során), de ezek egyike sincs használva. Helyette valami alien-nyálat folyat a srác vállára, majd kamerán kívülre rántja. Lehangoló, főleg hogy tudjuk A HÁZ A GYILKOS, nem kell találgatni ki követte el a tettet, pláne hogy a többiek még meg se érkeztek.
A legrosszabb, hogy a srácnak volt ideje hívást kezdeményezni a dirihez, az fel is veszi, de mikor nem szól bele senki, egyszerűen .. nem érdekli. Mintha nem is akarná annyira leleplezni a professzornőt.

Felbukkan a csoporthoz csatlakozni Annie és Sissy - de miért is? Sissy tett ugyan egy megjegyzést hogy "na látod apa, nem kéne mégis elengedni?", de arra apuci nem úgy tűnt hogy bármit reagált volna. Ha pedig figyelmen kívül hagyta, akkor a válasza nem volt ugyebár. Elvileg.
Múltbalátó barátunk pedig egy paraszt megjegyzést tesz, amivel továbbra se lopja be magát a szívünkbe. Viszont még így is ő az egyik egyáltalán létező karakter, mert a többiek nem szerepeltek semmit.

Aztán vmi kissrác keresgéli az anyját... akárhol. Ki ő? Hol vagyunk? Kit érdekel? #StephenKingSzarÍró
Elvileg kit tudom bogarászni, bár elég nehezen, hogy a ház tulaja emlékezik vissza, de ennek egyértelműnek kéne lennie, ám a vágó odabarmol egy csomó mindent, így nem az.

-----------------

A "jézusom, ez vár minket" bármely pszí szájából jól hangzana. A tulajsrác szájából viszont komikus.
A kijelentés hangulata, a sötét ház, a drámai zene mellett a profnő mosolya pedig pszichotikus.


Dr Csont elkezdi a dolgát, ki is szúrja hogy a riportersrác megszívta - de közli ezt a csoporttal? NEM. Értelmetlen, jelentőségnélküli részleteket gajdol.


A jelenet érzelmi töltését tovább rombolja, hogy Warlock a ház tulaját faggatja annak emlékeiről. Hogy jön az ide? Pocsék a vágó. Pontosabban a forgatókönyv pocsék,a vágó az unalmas jelenetet próbálhatta menteni egy dinamikusabb jelenetvágással. Csak elszúrta. Mert gondolatban illesszük csak Warlock megszólalását a tulaj emlékezéséhez - ugye hogy még mindig nem lett jó a film?

Aztán látunk rettenetes CGI-leveleket, autista lány pedig odamegy megnézni - de nem a leveleket a miniforgószéllel. Sőt, annak a helyén áll meg. WTF?
Kapcsolódó kérdés: ha a tulajnak nincs pénze, és nyilván nem is lakik itt, miért működik a szökőkút?

A biztosítékot ha kimegy miért nem érdemes keresni? Ha cserélni kell, szerintem egy, legfeljebb két sarokra lesz egy bolt ahol árulnak.

Szerintem Warlock itt már rájött hogy ez nem lesz karrierje csúcsa, így poénra vette a dolgot, és jól szórakozik. Én meg jól szórakozom azon hogy ő jól szórakozik.

A riportersrác mobilját megtalálják, és kigondolják hogy "áh, biztos megijedt és elszaladt", ugyanakkor "de még biztos a házban van". He? Ha megijedt a háztól, miért maradt volna a házban? És miért nem ment volna vissza a telefonért?
A profnő meg egyetlen dolog miatt aggódik: nem hogy esetleg meghalt valaki az elmúlt egy órában, hanem nehogy a drágalátos rendőrség megakadályozza a helyszíneléssel az ő kutatását! Tökéletes antiszociális elmezavar, azaz pszichopátia.

A cseléd az első részben még a "testvér" jelzőt kapta, itt már a feleség "társa". Ja, és ő lenne a főgonosz? Merthogy őtervezte a legutolsó szárnyakat... De akkor mi van a ház urával... És asszonyával? A film átment rasszistába, hogya gonosz voodoohívő pogány fekete minden baj forrása?

A Házon nem lehet kifogni (legfeljebb Anninek). Ez kivételesen egy jó jelenet:


De mielőtt azt hinnénk valami izgalmas lesz


lelövik a poént hogy csak poénkodtak, nem a plafonon járnak, hanem ez direkt egy tótágas-szoba.

Ah, és Kingnek muszáj megint Hitchcockot játszani:


Hirtelen minden felrobban mint egy Star Trek csatában, majd... A vágás miatt azt gondoljuk egy pillanatra, az egész csak kitaláció volt, aztán mégse, mert begördül a semmiből egy babakocsi... Ám mindenki (kivéve kettőt) békésen üldögél... Rossz rendezés.
Közben a profnő megint elmebajosan mosolyog, és még az autistát is simán beáldozná hogy elérje amit akar.

Aztán jön a szörny az ajtónál/hálószobában jelenet - de ahelyett hogy végigjátszanák átváltunk egy másik szereplőre, aki a hűtőben kotorászik - és ezt is csak álmodta.
Feszültségnek annyi.
Btw, miután annyira a szánkba rágták hogy senki ne maradjon egyedül a házban, miért alszanak ezek egyedül?

Ezt a jelenetet mutatom, mert különben nem hiszitek el:


Ez valami nagyon hülye vicc az alkotók részéről??

Tudod mi jutott még eszembe? Annie nem fog rajzolni?

Aztán a Távolbalátó anélkül hogy bármit csinált volna eddig a filmben elhalálozik, a Múltlátó pedig anélkül hogy csinált volna valamit, vagy történt volna vele bármi újdonság, egyszerűen összeomlik, és már az élőket is halottnak gondolja. Plusz egyszerűen szarik a többiekre, a kutatásra...
Ja, Múltlátó anyja is befut, és bár megannyiszor elmondták hogy a Házban a nők eltűnnek, látjuk hogy ő azért csak meghal.

Egyébként egy tipp: ha nem tudod hol vagy, és a vezetőd echte lelép, akkor FORDULJ VISSZA, ÉS TŰNJ A PICSÁBA.

--------------

A harmadik rész egy elég jó nyitósvenkkel indul. A város házai máris elég távol vannak ahhoz hogy nyugtalanító legyen. Csak három óra kellett egy ilyen pillanathoz...

Múltlátó szaladgál egy percet (legalább), és érdekes is lenne hogy a Ház a kicsinyített másában van, mint egy teszerakt (hiperkocka), csakhogy ezen a ponton a fickó annyira ellenszenves, hogy nem aggódok érte, nem érdekel mit csinál, csak azt várom mikor falják fel. Ez egészségtelen.

Doktor Csont karakterével amúgy mi van? A Ház ugyan ellopta az alakját, bikóz rízönz, de mi van az eredetivel? Felteszem a színésznő rájött mekkora szar ez az egész, és egyszerűen kisétált a forgatásról, mert többet nem látjuk.

A főprofesszort a kertben a diákriporter szelleme ... leszopja?

Ja: mind tudják hogy valaki meghalt (a Távolbalátó), és hogy egy darabig nem tudtak kijutni a Házból, mégse szalad senki segítségért mikor kinyílik végre az ajtó.

Az egyik legnagyobb baj hogy túl sok a szereplő. Ha kiszedték volna Távollátót, és Automatikus Írót, talán lettek volna legalább elégséges karakterek.
Automata író szerepét belegyúrhatták volna Autista Kísérőjének szerepébe, Warlock meghalhatott volna Távolbalátó helyett, és Warlock további szerepét megkaphatta volna Múltlátó.

Warlockot felfalja egy láthatatlan szellemkutya, vagy mi... És már az utolsó fél óránál járunk.

Automata Író meg vizionálja, hogy ja, valóban a n*gger a pogány gonosz. Elcsábítja azúrnő pasiját, hogy rávegye, gyilkolja meg a férjet. Merthogy a szolgáló az úrnőbe volt szerelmes.
De mindez nem számít, mert nem tudja elmondani senkinek, a feka nő szelleme (vámpír?) kilöki az ablakon. Vaaagy mégsem. És mikor másodszor is kilökné ugyanazon az ablakon, a tulajdonos-srác bodycheckkel szereli a szellemet... zombit... Mindenesetre röhejes.

Aztán végül valami deus ex pszít húznak elő a seggükből, mire a Ház elkezd összedőlni,a profnő meg majdnem legyilkol mindenkit, de végül csak ottmarad, had dőljenek rá a falak. Itt azt próbálták kihúzni, hogy a ház = őrültség, és a profnő beleőrült a házba, de a dolog egyszerűen nem működik. Az1963-asban működött, itt nem.

Végezetül Annie kőesőt teremt a semmiből, és szétbombázza a Házat.

Viszont az jutott eszembe, hogy Rose Red, azaz Rózsavörös/Vörös Rózsa, a rózsa pedig Stephen King Sötét Tornyának szimbóluma is, ami a tengelye minden időnek és térnek, ez megy egy potenciálisan végtelen nagy ház...
Hát, egy gondolatot megért.


--------------

Készült még egy előzményfilm is "Ellen Rimbault naplója" címmel, de teljességgel szükségtelen, hiszen a Ház előtörténetéről mindent elmondott,sőt, megmutatott ez a film.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad