Az őrület torkában (1994)

John Carpenter 30-valahány filmet rendezett. Na jó, ő is rövidfilmekkel kezdte, amikre a kutya se emlékszik. Aztán horror-akciókat kezdett csinálni, mint a 13-as rendőrörs ostroma, Halloween (1), A köd, Menekülés New Yorkból (ami a maga korában egy menő akciófilm volt) - és ezzel kezdődött a fickó NAGY korszaka:
- A dolog, mára erősen elavult technikai megoldásaival igencsak beütött
- Christine, ami egy Stephen King adaptáció egy gyilkos hajlamú kocsiról. Buta egy történet, de a technikai részek kiválóak lettek, meg kell hagyni
- Csillagember, ami haosnlóan kis/közepes költségvetésű scifi volt, a maga korában kellemes film
- Nagy Zűr Kis Kínában, ami anyagilag bukás lett, a forgatókönyve zavaros, de egy sör mellett szombaton, nyári melegben jót lehet röhögni rajta, ezért kultfilm lett
- A Sötétség Fejedelme, amin egyáltalán nem látszik a kis költségvetés (valószínűleg nem ártott neki hogy haverokkal forgatott, azaz költségcsökkentésként szívességből játszottak), szerintem írtam korábban a filmről
- Elpusztíthatatlanok, ami egy kicsit naív befejezéssel rendelkezik, de egyedi látványvilágú, a fogyasztói társadalmat kritizáló mű, nem kis Alkonyzónás beütéssel.

És nagyjából ez volt a vége. '94-ben még megcsinálta az Őrület Torkábant (kiváló lett), '95-ben az Elátkozottak Faluját (ami egy tök jó retro-horror-scifi)... Aztán sajnos jött a Menekülés Los Angelesből, ami egy nagyon nyilvánvaló rókabőr lett, majd a John Carpenter - Vámpírok (ami nem akkora szám mint amekkora hírverést csaptak neki, és Carpenter nem egy Quentin Tarantino hogy ennyivel kihúzza), majd a Mars Szellemével el is vágta a karrierjét. Azóta a megmaradt hírnevéből él.

--------------

Jelen filmet sokszor emlegettem úgy, mint a Phantasmagoria c. játékhoz nagyon hasonló valamit, "csak ez izgalmas".
A Phantasmagoria egy élőszereplős videojáték volt a Sierra cégtől, aminek a legnagyobb részében mindössze apróságok változtak minden játék-napban egy meglehetősen hatalmas házban, illetve rengeteg időt töltöttünk mindenféle bútoron ücsörögve, a hajunkat fésülve... Ja: női főszereplő volt benne.


A Phantasmagoria 2 mindössze az élőszereplősség, és a gyártó cég neve kötötte össze az első játékkal, és sokkal sokkal jobb volt, ma is érdemes kipróbálni. De nem ezekről akarok most beszélni (mármint írni). Bár az alaptéma hasonló: a valóság és a fantázia összekeveredése, és a csavar, hogy amit fantáziának, pontosabban őrületnek hittünk, arról kiderül hogy valóság.

Kicsit húzódoztam mindig írni erről, mert az apró részletek kiszúrása hozzá tartozik a poénhoz, de végülis mindegy.

Szóval, főszereplőnk Sam Niel, aki közepes kaliberű színész, tonnányi filmben szerepelt, legtöbben valószínűleg a Jurassic Parkból emlékeznek rá,de az Ómen 3-ban ő volt Damien, a Jurassic Park 3-ban is főszerepelt (amiről mindenkivel szemben is állítom hogy a filmfranchise legjobb darabja), de ott volt az Event Horizonban, A Bemruda-háromszög Rejtélyében, vagy épp a szerintem legnagyobb filmjében, a Merlin c. kétrészes filmben (amitől máris minisorozatnak számít) ami azArtúr-király mondakört dolgozta fel Merlin a varázsló szemszögéből olyan színészekkel mint Helena Bonham Carter, vagy Martin Short, hogy Rutger Hauerről ne is beszéljünk (utóbbi szintén közepes kaliberű színész, rendkívül érdekes filmekkel a neve alatt, kedvenceim a Vak Végzet, vagy a Sólyomasszony, bár mindenki a Szárnyas Fejvadász, és az Őrült Stone avagy 2008 a patkány éve kapcsán emlegeti).

Van itt még pár színész, de keveset szerepelnek, így nem térek ki rájuk.
Viszont ahhoz képest hogy a történet egy könyv kiadása körül forog, meglehetősen lendületesen nyit, nem akar elveszni egy könyvesbolt-hangulatban, így egy nyomdasoron nyitunk, ahol csak úgy pörögnek a készülő könyvek!
A könyv írója címlap alapján Stephen Kingről van mintázva,bár nem árulok el nagy titkot, hogy másik részben meg H.P. Lovecraftról.

Egy elmegyógyintézetben kezdünk, épp bevittek egy alakot (Samet, vajon mit keres itt).


"Sam" elmeséli mi juttatta ide, és ez lesz a film. Érdemes megemlékezni róla, hogy képes másfél óra közelében tartani magát (95 perc, stáblistával), azaz itt még nem veszett ki az önkritika, és a sallang kiselejtezésének képessége - a film viszont egyáltalán nem tűnik rövidnek,hanem tartalmasnak.

Bemutatkozásként a megelőző ügyét látjuk, ahol egy fickó felgyújtotta a raktárát - de csak miután áthelyezte a készletet. Azon bukik meg, hogy a felesége a bundákban mászkál - és a szeretője is.
Nos, nem vagyok benne biztos, hogy volt szerető, de mindenesetre "Sam"elhitette a feleséggel hogy volt, mire az beköpte a férjet.
Közben Shutter Cane új regénye, az Őrület Torkában épp megjelenésre vár.


Sutter Cane azonban eltűnt.


A fickó nem tudni ki, és gyorsan végeznek is vele a biztonságiak/pár ott kávézó rendőr, de úgy tűnik SC-rajongó volt, és mindenképpen volt benne valami fura:


A rajongó-mivoltot erősíti, hogy az esti hiradóban ott a hír, hogy SC rajongóihoz képest a Harry Potter mánia egy nagy semmi, ezekhez rohamrendőrt kellett hívni:


"Sam", akinek a karakterneve Trant, vállalja az ügyet, és megtudjuk hogy a baltás fazon volt SC ügynöke.
A kiadónak amúgy igazából a könyv kell, az író csak utána jön.
Trantnek gyanús, hogy a kiadó megrendezte az eltűnést a könyv sajtókampányának részeként.

A profilozás részeként Trant vesz pár könyvet SC-től.
Észreveszi, hogy a könyvek borítóján egy látszólag véletlenszerű piros vonal fut. Ezeket kivágja, és összeilleszti mint egy puzzle-t.


Egyébként a könyvborítók megegyeznek a film egyes jeleneteivel is, bár ez inkább easter eggre sikerült, nehéz kiszúrni:


Trant feltételezi hogy ez a marketingkampányba rejtett kincsvadászat. Hogy a helyszín nincs a térképen az nem számít, biztos lekerült róla mert már nem lakják,vagy hasonló.

Trant el is indul a kiadó emberével a talán nem is létező kisvárosba.
Útközben a valóság természetéről beszélgetnek, és többek között elhangzik, hogy ha a többség megőrülne, a most normálisnak mondottak kerülnének gumiszobába...


Majd hirtelen elhallgat minden rádiócsatorna, különös látomások kezdik gyötörni őket (nem kéne alvás nélkül vezetni), oszt ripsz-ropsz máris megérkeztek Hobb's Endbe,


Megszállnak a SC-könyvekben szereplő Pickman-hotelben, majd vitatkoznak egy sort hogy valóságos helyszíneket és embereket tartalmaznak-e a könyvek, ami abban csúcsosodik ki, hogy akkor az ablakból látni kéne egy szokatlan templomot. Ésmeg is van,csak Trant rossz ablakon bámult ki.

Közben folyton látunk egy gyerekseregletet akik egy kutyát üldöznek. Később majd azt látjuk, hogy a kutyának már csak három lába van.

Cane pedig a templomban van, és kutyákkal kergetteti el a városiakat.

Btw, van egy benyomódó faajtóa'la Ha ház hideg szíve (The Haunting, 1963), de itt működik, mert nem nyomorgatják annyit, a kamera mozog közben és nem időzik rajta, plusz le van öntve valami trutyival, amitől kevésbé látszanak a részletek, így nem lepleződik le a trükk.
Más trükköket pedig azért nehéz leleplezni, mert apró részletekről van szó, mint ez a festmény:


A városban pedig mindenki szörnnyé kezd válni, az egyetlen viszonylag ép lakos pedig azt habogja: "Csak arra nem emlékszem mi volt előbb: mi, vagy a könyv?"

SC végül átadja a befejezett könyvet Trantnek (mert a film ebben az Űrgolyhókra hajaz, hogy a történet már olvasható/megnézhető miközben még íródik), és "visszaküldi a valóságba", mert valami ősi istenek azt parancsolták neki... Ennél izgalmasabb, hogy Trant is csak egy kitalált alak a könyvből, akire az elején az ügynök azért támadt rá, hogy megakadályozza a könyvet!

Trant megpróbál megszabadulni a könyvtől: először eldobja, aztán elégeti... Mindhiába. (Végül kiderül miért: ő maga is a könyv része, így amíg ő létezik, a könyv is létezik.) A kiadó pedig közli, hogy hónapokkal ezelőtt leadta nekik a kéziratot.



A könyv borítója is megváltozott, méghozzá elég gyanúsan:


Visszaértünk a film elejére, majd haladunk tovább ahogy terjed a káosz, mármint SC regényének tábora. Már a gyogyót se őrzi senki.


Trant eltántorog egy mozihoz:


És ott végignézi azt a filmet amit mi is végignéztük. #NagyonMeta


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad