One Piece - a toxikus fandom mintapéldája

Találtam egy még aktív magyar fórum a témában, had mutassam be vele a sorozat nézőit!

Feltettem a kérdést:
"Mi a jó ebben, valaki elárulja?"

Most lássuk a beérkezett "válaszokat":
- "8 rész alapján megítélni valamit... fura." - igen, valóban fura, túl sokat engedtem a sorozatnak. 3 rész amiből az átlagnéző eldönti, nézi-e a sorozatot, vagy sem.
Emellett viszont információt a kérdés megválaszolásához nem nyújt.

- "Főleg egy 900+ fejezetes, ma is futó, világ szinten népszerű sorozatról." - appeal to numbers, ami érveléstechnikai hiba.
Nem mondja el miért nézi bárki hogy 900 része van, se az nem jelent semmit hogy bevételeket hoz. A kérdés elvégre az volt, MIÉRT termel bevételt egy szerintem a mintavétel alapján húgyszintű sorozat. Számomra egyértelműen nem tetszetős (népszerű) a sorozat, ugyanúgy ahogy a Lapos Földben való keresztény hit, vagy maga a keresztény hit sem.

- "A legkidolgozottabb, legaprólékosabb sorozattal állsz szemben, amelyben szinte minden mindennel összefügg, és minden tettnek megvan a maga következménye." - példa nincs a fentiekre, ellenben azonnal tudok számos ellenpéldát hozni, pl:
a) az első részben Naomi több zsák kinccsel távozik. Amikor legközelebb látjuk, 0 petákja van az egyetlen kincsesládájában
b) Buggy, a harmadik sziget főgonosza az 5. vagy 6. részben közvetlen közelről el van találva egy ágyúval. Miért nem halott?
c) Buggy mellékneve "halhatatlan" (második sziget szerint), vagy "bohóc" (harmadik sziget szerint)?

- "Én őszintén bevallom, háromszor ugrottam neki az animének. Mindháromszor kaszáltam magamban, mert én is igénytelennek és túlértékeltnek éreztem. Aztán csak-csak folytattam, és az Usoppos részeken túljutva már meg is szoktam minden egyediségét. Aztán jött egyszercsak az Arlong Park, na onnantól baromi nehéz volt abbahagyni a darálást." - azaz a 45. részig ő is háromszor kapcsolta ki, mert nézhetetlen szarnak találta. Az 45*20 = 900 perc = 15 óra tiszta játékidő nagyjából.

-"Ez most remélem egy vicc."A főszereplő halhatatlan".Ha te ilyet írtál,akkor nem valószínű,hogy te láttál belőle akár egy epizódot is.A Gumi teste miatt a golyók nem használnak,de azt te honnan a mélységes fenéből szűrted le,hogy eltörnek rajta a pengék?" - az első részben a 9. percnél látjuk amint 2 kard is eltörik Luffyn.
Ez amúgy trollkodás, és megsérti a fórumszabályzatot. Vagy szimpla merő ostobaság, és nem látott egyetlen részt se a sorozatból.

- "A véleményeddel konkrétan nincs semmi baj,de ha kritikát akarsz megfogalmazni" - nem fogalmaztam meg véleményt, nem akartam kritikát mondani. Feltettem egy kérdést. Ő meg megint nem válaszol rá.


- "Ezt a one piece csak akkor nézd tovább, ha hajlandó vagy végig nézni ." - a kérdés az volt, miért legyek hajlandó nézni? Hajlandó leszek nézni ha hajlandó leszek nézni - ez tautológia, ami haszontalanság.
És hogyan nézhetnél végig valamit, aminek nincsen vége?
Ez amúgy trollkodás, és megsérti a fórumszabályzatot.

- "Azért nézzem ennyi év után is ,mert valami megtetszett, valami megfogott világban." - oké, de mi volt az ami megtetszett/megfogott?

- "Véleményed alapján nem sok animét néztél ." - tegyük fel egyet se néztem, pláne nem végig. Mi köze ennek a feltett kérdéshez?
 Ez amúgy flame, és megsérti a fórumszabályzatot.

- "Nem fogom megkérdezni a korod" - mi köze az éveim számának a feltett kérdéshez? De ezek szerint értelmetlen belenézni ha máris nem nézed 20-30-50 éve (akármióta megy)?
Ez amúgy flame, és megsérti a fórumszabályzatot.

- "Gondolom azért kezdtél bele, mert szereted a kalózos világot" - rosszul gondolja.

- "Ajajaj...Tényleg nehéz lesz ez. ... Halhatatlan:nincs alávetve a múlandóságnak, a pusztulásnak, hanem örökké létezik, él. Sebezhetetlen:Meg nem sebesíthető, akin sebet ejteni nem lehet." - szemantikába menekül. Egyértelmű hogy a sorozat saját időtávjában a karakter túlélési esélyeiről volt szó. Így ha a karakter várható természetes élettartama ennél jóval nagyobb, és a karakter sebezhetetlen, akkor a sorozatban a karakter halhatatlannak számít.

- "Ezt főleg azért írtam le,mert valószínüleg "szó értelmezési" problémáid vannak."
 Ez flame, és megsérti a fórumszabályzatot.

- "Morgan baltája meg elsem találta luffyt"  - nekem úgy tűnik, a feje állította meg a pengét:


-":A másik dolog.Idejösz kritikát megfogalmazni,amivel önmagában nincs semmi probléma.De normális ember meghatározott ok/indok nélkül nem fogalmaz meg kritikát." - nos, normális ember a kritikakedvéért is megfogalmaz kritikát. Nem mintha én kritizáltam volna. Feltettem egy kérdést: miért tartják érdekesnek a sorozatot. Válasz továbbra sincs, csak ez a trollkodás/flame. A trollkodás/flame pedig sérti a fórumszabályzatot.

- "you are banned a fórumszabályzat megsértéséért" - úgy tűnik megkérdezni mit látnak a sorozat követői a sorozatban a fórumszabályzat megszegése...

- "Ha viszont lány vagy ami a nevedből [nickedből] adódóan nem kizárt" - személyeskedés, azaz flame. Választ a kérdésre nem tartalmaz.

- "ha használod az eszed akkor észre veszed az első részek mikor készültek." - kit érdekel mikor készültek az első részek? Mennyiben érdekes az ha ma akarom megítélni őket, hogy egykor mennyire ütötték meg a mércét?
Na ugye.

- "Itt minden és mindenki az elejétől fejlődik"- miféle fejlődésre van lehetőség egy halhatatlan karakternél egy sorozatban ahol nincs erősségi mérce?
A sorozat haladását saját alapvetése szerint legfeljebb úgy lehet mérni, a kincs megtalálásához kellő dolgokat sikerült-e összeszedni. A karakterek fejlődése érdektelen a sztori szempontjából, és nem is látom hogy történne ilyen.

- "Mi csak ugyanannyira voltunk "bunkók" mint ő.Az a baj,hogy amit már ő csinált az már többnyire fröcsögés." - tehát megkérdezni mit szeretnek a cuccban, az"fröcsögés". Stimmt. Szerintem meg elismeri hogy flame-el, és itt szimplán trollkodik.

- "De a védelme mellett szól az, hogy ez az eleje. Ez alatt azt kell érteni, hogy több száz rész múlva fontos és akár kulcsszerepekhez juthatnak olyan figurák, akikről azt gondolnád, hogy többet nem tűnnek fel. Vagy épp egy újabb történetszál sorsdöntő eseményei, pont egy már majdnem elfeledett régebbi szereplőnek a múltja miatt alakultak úgy ahogy." - egyfelől nem értem miért érdekelne a szereplők háttértörténete, ellentétben a Narutoval. Fontosabb pedig, hogy konkrét példát nem hoz, azaz amit mond bemondásra el kéne hinnem. De nem hiszem. ez neki pech, méghozzá nagy.

- "A Szalmakalapos kalózokat a személyiségük teszi igazán szerethetővé és varázslatossá." - nincs személyiségük, mindegyiknek 1-1 jellemzője van és kész.

- "Erre jönnek még rá a saját és megint csak eltérő álmaik és motivációik is amik miatt a tengert hajózzák." - csakhogy ez se működik. Toby csatlakozni akart a tengerészethez (a sorozatban a rendőrség), és már el is tűnt. Zoro a legjobb kardforgató akar lenni, de ehhez nincs mérce, tehát máris az. Usopp kalóz akar lenni - a csatlakozással instant megvalósította az életcélját. Naomi 100M$-t akar összeharácsolni - ez az egyetlen amivel lehet valamit kezdeni.

- "amiért mégis csatlakoztak hozzá, az a felismerés, hogy ő képes elérni azt amit kitűzőtt maga elé" - hülyeség. Zoro pl. csak azért csatlakozott, mert a tengerészet kivégzési parancsot állított ki ellene, így nincs hova mennie. Naomi azért csatlakozott, mert egyfelé mennek és folyton egymásba botlanak, és mert Lufi halhatatlan. Usopp meg kalóz akar lenni.

- "Továbbá az anime pedzegeti azt a kérdést, hogy a rendfenntartó szervek az emberekért vannak, vagy az egyszerű emberek felett álló kisebb csoportok érdekei miatt." - nem pedzegeti. Ugyan visszatérő elem (a formula része) hogy a rendfenntartó szervek rosszul működnek, de az anime nem mond erről ítéletet. Ez egyszerűen csak egy díszletelem.

- "A démöngyümölcsöknek köszönhetően rengeteg e-gye-di képességgel találkozhatunk" - mármint összesen 15-tel.


-"Igénytelennek nevezted. Én inkább retardáltnak nevezném, a szereplők amúgy is azok." - nem, nem kevertem össze a szavakat. A szereplők ugyan"retardáltak", ami illik a rajzstílushoz is,viszont a sorozat egyszerűen igénytelen, lásd pl. ezt az elemzést:


- "em lehet két-három mondatban összefoglalni azt, ami annyi mindenről szól és amiben annyi mindent lehet szeretni" - de legalább egy dolgot mondhatnál, trollocska.
Egyébként a történet feltehetően kőegyszerű, nem látom be miért ne lehetne összefoglalni. Íme azelső 4 sziget:
Majom, a Lufi akármivel jött, az elsüllyedt, mert idióta. Egy arrajáró hajó, amit kalózok támadnak meg ugyanekkor, kihalássza. Elzúzza a kapitányukat, majd meglép egy csónakkal, és a kalózkapitány-nő kabinosfiújával, Tobyval, aki tengerész akar lenni. Közben egy "titokzatos lány" (a'la Elisabetzh Swan) lelép a kalózok összes kincsével.
Az áramlat elsodorja őket egy szigetre, amit egy brutális tengerész-parancsnok ural, meg annak visszataszító fiacskája. Lufi odasétál a tengerészet hivatalához, hogy leadja Tobyt, ekkor meglátja Zorot, akit igazságtalanul kínoznak, és titokban ki akarnak végezni. Kiszabadítja Zorot, aki más opciója nem lévén vele tart, lezúzzák a tengerészparancsnokot (és a fiacskáját), leadják Tobyta városnak, és mennek tovább.
Elsodródnak a következő szigetre, amin épp egy Buggy kalózkapitány garázdálkodik, ő is olyan aki evett egy ördöggyümölcsöt. Lezúzzák, miközben folyton összefutnak a Titokzatos Lánnyal, akinek a neve Naomi, aki legalább tud hajót kormányozni, és mivel úgyis egyfelé mennek, Lufy meg halhatatlan, inkább velük megy.
A következő sziget ami az útjukba esik elég békés, és Usopp lakhelye, aki notórius hazudozó. A sziget tulajdonosát annak inasa, aki valójában kalózkapitány, meg kívánja ölni a sziget tulajdonjogáért. Lufiék lezúzzák a csapatával együtt (mert Lufi ilyen jó fej, Zoro mert nincs hova mennie, Usopp mert szerelmes a csajba, Naominak meg a kalózok kincsére fáj a foga).

- "Valamit megállapítottál 8 részből, és azt hiszed, tudod, miről szól meg milyen az egész?" - nem, nem tudom. Azt tudom milyennek tűnik. Azt kérdeztem, tévedek-e.

- "Igen valószínüleg az összes one piece rajongó egy idióta csak te vagy itt a tévedhetetlen, megnemértett zseni. Ráadásul egy csomóan leírták miért is jó a One piece, az már a te bajod, hogy nem érted. Ilyen undorító stílusban még nem láttam itt embert kommentelni. " - trollkodás, flame, hazugság.

- "Nálam a DB (ami a favorit) is ment volna a kukába az első pár rész után." - nem tartozik a tárgyhoz, az egy másik sorozat.

- "One piece -el animeként találkoztam kb a WCI arc elején, nekem 2 rész után megtetszett. Nem akartam az elejétől végignézni, inkább úgy döntöttem, elolvasom a mangát" - nem tartozik a tárgyhoz, másik médium, van rá külön topik.

- "Te írtad, hogy egy sorozatnak max 2-3 részt adsz." - azt mondtam AZ ÁTLAG NÉZŐ 2-3 rész alapján dönti el nézzen-e egy sorozatot.

- " Én ha belenézek egy animebe és nem tetszik, akkor nem nézem, de nem is megyek a rajongói fórum azért, hogy meggyőzzenek." - ez elég szomorú. Ha érdekel egy téma, miért nem a téma szakértőit kérdezi? Atomfizika esetén atomfizikust, sorozat esetén a sorozat rajongóit.
És megint mindössze annyit sikerült összehozni hogy tetszik/nemtetszik, ami nem éri el az ingerküszöböt.

- "Bevallom az első 100 rész annyira nem hatott meg engem sem" - ez elmebeteg. Egy átlagsorozat 5-10 év alatt termel ki 100 részt, és azzal le is zárul!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad