Terry Pratchett - Korongvilág

Jó sok könyvet írt a pali abba a világba. Röviden megemlékenék róluk itt (is):

Halál, és ami utána jön: ez egy novella, amiben a Halál röviden beszélget egy frissen elhúnyt filozófussal, aki persze megkísérli kidumálni magát. Jó beugró a sorozatba, mert rövid, tömör, belelátunk a humorba ami végig jellemzi az egészet, és a Halál karakterére is vethetünk egy pillantást.

A mágia színe (Colour of Magic): Széltoló főszereplésével az első könyv a franchise-ban. Könnyed, szinte véltelenszerű kalandfüzér. Anno azt mondtuk, Skandar Gran rajongóinak íródott.

A mágia fénye (The Light Fantastic): A Mágia Színének közvetlen folytatása, jobban felépített, összefogottabb tartalommal. Anno azt mondtuk, Leon Silver rajongóinak íródott.

Piramisok: eléggé más mint a fősorozat többi kötete. Más a mitológia, egészen más az ország - de azért egyértelműen Korongvilág. Nem olyan erős mint az előzőek,és időutazás is van benne.

Egyenjogú Rítusok: a boszorkány-vonulat első könyve. Itt még szinte semmi sincs, csak egy banya, nem három. De már ez is klasszikus (Shakespeare) műre épült, legalábbis valahol messze alapjaiban. Kicsit bejátszanak a varázslók is. Szerintem a boszorkány-vonulat gyenge, ez meg különösen. És inkább népmesékre hajaz mint fantasyra, szóval...

Mort, a Halál kisinasa (Mort): ó, ez nagyon jó. Mort jó arc, sok dolog történik, és a Halál mindig nagy figura, jó alapanyag, nagy történetek jöttek ki belőle. Ez afféle leágazás egyébként, mert a Halál örök, helyét csak ideiglenesen veszi át Mort (és később mások).

Troll Bridge: amit hivatalosan a Széltoló-vonulatnak bélyegeznek, az valójában két szorosan összefonódó vonulat, a másik Cohen a Barbár története. Ő egy kiöregedett Conan, aki azonban soha nem hagyta abba a kalandozást. Na ő elhatározza hogy elmegy és keres egy hidat, mert ahol híd van ott troll is van, és aki képes legyőzni egy trollt egy szál karddal, az bármire képes.
Azonban a dolgok nem is olyan egyszerűek, kezdve azzal hogy a trollok otthagyták a hidakat, és beköltöztek a városba...
Ja, ez is egy novella.

Vészbanyák (Wyrd Sisters): a Három Boszorka először áll össze hogy rendet tegyen - most épp Lancre-ben, az országban ahol laknak.

Bűbájos bajok (Sourcery): a nyolcadik fiúból varázsló lesz, a nyolcadik fiú nyolcadik fiából pedig bűbájos, akiben annyi a mágia amennyit ez a világ még nem látott. Azért nem látott, mert annyi mágiát a világ nem bír el. Ráadásul ekkora hatalommal nem csak mindenható, de jószerivel mindentudó is lesz, így nincs aki megfékezze. Mit lehessen ilyenkor tenni? Jó kérdés, csak épp elég unalmas történet szerintem.

Faust Erik (Faust Erik): az előző könyv kvázi közvetlen folytatása. Ekkor az időrend még ímmel-ámmal mozgott, ezt az író is elismerte. Azért az események sorrendje a különböző könyvekben sosem keveredett össze.
Széltoló miután (ismét) megmentette a világot, mármint a Korongot, a démonok síkjára került, azt is mondhatni a Pokolba. Aztán megidézte egy nyolcéves démonidéző. És most valahogy ki kell keveredniük a Pokolból, aminek lakói épp az új főnökséggel küzdenek, aki tényleg rettenetes.
Nagy erénye a kötetnek hogy rövid, így nem fullad ki időnek előtte. A hangulat erősen más ugyanis. Végülis ezt a sztori indokolja.

The Ankh Morpork NationalAnthem - We Can Rule You Wholesale: Ankh Morpork városállamának nemzeti himnusza. Igen, van ilyen, sőt, elő is adták egyszer a rádióban.


Őrség! Őrség! (Guards! Guards!): az Őrség-vonulat első könyve. Felvonultatja majdnem az összes állandó őrt, és egy habkönnyű, de kiforgatott fantasy történetbe rakja őket, ahol a legkisebb fiú-királyfinak le kell győznie a várost fenyegető sárkányt...

Vége a mesének (Witches Abroad): a boszorkák külföldre mennek, mert felbukkant egy legendás gonosz boszorka, aki valóra váltja a meséket. Ami nem jó dolog. A boszorkány-vonulatból ez végre tetszett, szép hosszú, kerek mondatokkal megírt történet, ami elég ötletes.

Mozgó képek (Moving Pictures): hát... ö... gyengus. A Korongon feltalálják a mozit, amin át a Tömlöc Létsík Lényei (lovecrafti szörnyűségek) özönlenének a Korongra. Inkább a logó adta el a könyvet mint az eredetiség...

A kaszás (Reaper Man): no, itt aztán tényleg arat a Halál. Pl. mert leváltották a Revizorok. És újhalált jelöltek ki. Ezért a Halál viszont fellebbez A HALÁLnál. Ami elég meta, de a lényeg az aratás, csak tartsd észben, a búza nem mindig csak búza.

Hölgyek és urak (Lords and Ladies): Ugh. Boszorkák és tündérek csapnak össze. Hát részemről nem egy klasszikus.

Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói (The Amazing Maurice and his Educated Rodents ): ez inkább ifjúsági mesekönyv mint fantasy. A Csizmás Kandúr kiforgatott változata, illetve a Patkányfuvolás történetének, amiben ugye a városból a fuvolás kinótázta a patkányokat. Nos, itt a patkányok, a macska és a fuvolás összejátszanak, mert varázslatos módon mind értelmesek.
Meglepően sok kötődése van a könyvnek más kötetekhez egyébként, amellett hogy kifejezetten szórakoztató és elgondolkodtató a tartalma.

A kegyetlenség színháza (Theatre of Cruelty): Mind emlékszünk a Vitéz Szabólegény Elveri Az Ördögöt bábjátékra? Ennek az az alapja. Csak a bábok végül megölik a bábost. Főszerepben Carrot az őrségből.

Kisistenek (Small Gods): a Korongvilág olvasóinak egyértelmű mik a "kisistenek". Olyan isten-lények, amiknek csak egy-két hívük van, vagy éppen egy sincs, csak munkálkodnak azon hogy egyszer majd legyen.
A főszerepben a bibliai istenség alteregója, akinek egyetlen megmaradt híve annyi hittel rendelkezik csak, hogy egy teknősbékában még tudjon hinni. Mert az egyszerű, mint egy eldobott kő. Van itt minden: vallás és egyházkritika, filozófia, hódítás, térítés, inkvizíció...
Jól van megírva.

Csip-csap népek: Sajogi Stefánia első története. A boszorkányok vonulata majd az ő történeteibe olvad. A nagy ellenség most megint a tündérek lesznek, de itt végre kifejezetten éreztem hogy mit akar velük a szerző, mik is ők (macskák), mit is jelentenek a Korongnak.

Fegyvertársak (Man At Arms): az Őrség immár nem 4 főből áll, de igazából felejthető történet, az újonnan érkezettek kb.rövid úton elhaláloznak, és majd a következő történetben érkeznek az igazi új tagok, akik nem is annyira újak, mint letisztázott verziói ezeknek.

Maszkabál (Maskerade): mivel a boszorkák közül Magrat férjhezment, Stefi meg még túl kicsi, és különbenis máshol lakik, a maradék két banya operába megy, mert ott tudnak egy jó jelöltet. Az Operaház Fantomját idézi a könyv, elmegy.

Nany Ogg's Cookbook: ez egy spinoff-könyv, amit itt-ott említenek hogy Ogg Ángyi írta. Vanbenne pár érdekesség.

Érdekes idők (Interesting Times): szerepel benne Széltoló, de ez éppannyira Kétvirág. Valójában ez egy Cohen-történet, amibe a Troll Híd vezet be: a "lehetetlen" hogy Cohen elfoglalja az Agátai Birodalmat az Ellensúly Kontinensen az ő hordájával. Ami úgy 6 fő, és mind olyan vénség mint ő. De mint tudjuk a kalandozók nem öregszenek - hanem csak tapasztaltabbak lesznek...
Eléggé rámegy erre az uralkodás.szálra, udvari intrikákkal, meg ázsiai sorozatokból ismerős más dolgokkal, szóval ki hogy érzi.

Gördülő kövek (Soul Music): hát, ez eléggé olyan volt mint a Mozgó Képek, csak kicsit kidogozottabb. És a főszerepben nem a varázslók, hanem a Halál, jobban mondva annak (fogadott) lánya áll. A Halál ugyanis éppen megint nem ér rá valamiért,így helyettesíteni kell.

Agyaglábak (Feet of Clay): Őrség-regény, amiben először tűnnek fel a gólemek. Igazából eléggé "gimmicky"-szaga van, azaz tökéletesen súlytalan regény, a téma majd máskor kerül kidolgozásra.Se a gólemek, se a nyomozati szál nem erős ugyanis. Az Őrség meg nem fejlődik se most, se máskor sehova. minden regénnyel egy-egy újabb faj egy-egy tagja kerül ugyan közéjük, de ennek semmi jelentősége igazából,az egész csak egy gimmick.

The sea and little fishes: egy újabb novella, a sok közül a leghosszabb. A főboszorka előbb-utóbbi nyugalombavonulását pedzi meg.

Kallódó kontinens (The Last Continent): gyakorlatilag Ausztráliát vonultatja fel és figurázza ki. Főszerepben a varázslók. A Faust Erik kvázi-közvetlen folytatása, a kiindulószitu ugyanis hogy Széltoló visszatért a világba. Találkoznak még az Evolúció Istenével - emiatt prototípusa lehet a Science of Discworld köteteknek. Továbbá elég sok a poén, szóval egynek elmegy. Nagy kár hogy tökéletesen semmitmondó fülszöveget kapott minden nyelven. Mert annyira nem rossz, és Széltoló története kvázi itt fejeződik be, azaz eladható lett volna.

Vadkanapó (Hogfather): gyenge. Olyan gyenge, hogy elajándékoztam a példányom. Próbál valamit kezdeni az antropomrofikus megtestesülésekkel, mint a Mumus, a Fogtündér, a Télapó - de az egész legfeljebb langyos lábvíz.

Hazafiak (Jingo): az Őrséget, konkrétan Vimest próbálkja a nagypolitikába keverni, és a nacionalizmust értelmezgetni. Nem tetszik, szájbarágós, elcsépelt.

The Last Hero: Cohen történetének lezárása. A hős, aki mindent IS elért, elindul ezt számonkérni az isteneken. Mert mihez kezdjen most magával? Kihívás már nincsen, Gonosz Hadurak már nincsenek, a világnak egyszerűen már nincs szüksége hősökre. Viszont egy hős nem kér, nem kérdez, hanem cselekszik. Nem lesz ennek jó vége...!
Klasszikus történet minden ízében.

Carpe jugulum (Capre Jugulum): a boszorkányok országát új típusú vámpírok zaklatják. Most mit lehet erre mondani? Senki nem szereti az új típusú vámpírokat.

Science of Discworld: félig tudományos ismeretterjesztő könyv, de félig Korongvilág történet, szóval nem ér kihagyni. A Láthatatlan Egyetem Nagy Energiájú Tanszékén gyakorlatilag részecskegyorsító van, ami gyakorlatilag gallyra megy, így jön létre a Gömbvilág, a MI világunk a Korongon. Végigmennek a bolygó egész történelmén...

Az ötödik elefánt: na, ez végre jó Őrség-történet. Elruccannak Uberwaldba,a vérfarkasok és vámpírok és törpék földjére követségbe. Zsírt bányászni. És közben ki kell nyomozniuk hová lett a törpekirály(nő!) koronája. Vagy trónja. Vagy kenyere. Izgalmas hajsza, jó kis krimi.

Égből szőtt kalap (A Hat Full Of Sky): Stefánia a kis boszorkány találkozik a Raj-jal, ami egy "hive-mind", avagy csoportelme. Ez igazából arra jó hogy Weatherwax-néne képességeit még legendásabbá tegye, de a könyv eszetlen jól van megírva! "Young Adult" könyv, főleg lányokra méretezve,de mert jó történet, a fiúk se fognak unatkozni rajta.

Science of Discworld - The Globe: a tündérek beleavatkoznak a Gökmbvilágba. Az ismeretterjesztő és kaland fejezetek jobban összekapcsolódnak, ami fejlődés. Időutazós történet, amiben folyamatosan előrehaladva javítgatják a varázslók a történelmet. Jó ötletek.

Az igazság (The Truth): a Korongvilág első újságja. Végre egy friss hang a történetek között, de azért annyira nem jó hogy sokat mondjak róla.

Science of Discworld -Darwin's Watch: a harmadik kötet ebben a sorban. Sokban nem változik a koncepció az előzőhöz képest, de szerencsére az író ezzel tisztában van, így annyit változtat hogy nem az segít most hogy a varázslók odamennek, hanem hogy kihoznak valakit onnan. Sajna a Revizorok szerepeltetése teljességgel unalmas, fölösleges, redundáns.

Going Postal: na, ez nagy újítás. A Korongvilágon megint megindul a posta, a távírda mellett. A főszereplő egy szélhámos, legalább akkora mint J. Goldenlane megfelelő karakterei (különösen a Szélhámos és a Varázsló-ból). Izgalmas, kalandos, és az se baj hogy hosszú, mert van hozzá anyag. ITT kerülnek főszerepbe végre a gólemek is.

Télkovács (Wintersmith): Tiffany/Stefánia most az évszakok megtestesüléseivel akasztja össze a a bajuszt.

Monstrous Regiment: "érdekes" spinoff. Mellékkarakterként megjelenik ugyan Vimes, de tényleg csak azért hogy legyen. A fő téma egy jugoszláv-utódállam szintű, eszetlenül harcoló kis ország, ami gyakorlatilag kifogyott a férfiakból-katonákból, így mindent a nők csinálnak. A katonáskodást is. Titkosan. Mert nemzeti büszkeség-hülyeség, és Orbán Viktátor. Sajátos hangulata van, eléggé kilóg a sorból, de érdekes olvasmány.

Időtolvaj (Thief of Time): az Idő Szerzetesei a Valóság Revizorai ellen. A Kisistenek szintjén elvont történet, de ha ez nem riaszt el, akkor marha jó. Karate, meg kung-fu, és harci halandzsa!

Éjjeli őrjárat (Night Watch): Vimes visszakerül a múltba, ahol gagyába kell ráznia fiatalkori önmagát. Nem mondom hogy teljesen fölösleges,de itt azért már ráébredtem hogy az Őrség-vonulat sosem fog továbbmenni, Carott és Angua nem fog jobban összejönni, Nobby is elsatnyult a fenébe, Cheery is legfeljebb annyi előléptetést kap mint a Star Terk Next Generation-ben a pszichológus fia (az mikor fizetésemelést kért felajánlották helyette hogy a sorozatban magasabb rangja lesz, mire mondta bocs, de abból nem tudok számlákat fizetni).

Egyes sátáni praktikák kiűzése az egyetemről (A Collegiate Casting-Out of Devilish Devices): a Patrícius "felkéri" az Egyetemet, hogy szedjék kicsit ráncba magukat, legyenek szíves. Azok pedig megtárgyalják hogyan ne értelmezzék ezt utasításnak, de hajtsák végre, mert amúgy igaza van.

THUD: A HISTORICAL PERSPECTIVE: a Thud-játékhoz kiadott novella-szerűség. Mondhatni elősző a Thud-hoz.

Baff (Thud!): az őrség-vonulatba tartozik. De ha hallottál már 2. VH-s náciszapuló, zsidóimádó szónoklatokat, akkor az egész fölösleges időpazarlás.

Where's my cow?: ez egy mesekönyv, amit Vimes éppen felolvas a gyerekének (a Thud alatt). Elég okés.

MINUTES OF THE MEETING TO FORM THE PROPOSED ANKH-MORPORK FEDERATION OF SCOUTS: afféle utószó a Thud-hoz. Cserkésszövetség (csak csomókötés, semmi nacionalizmus,vagy Jézusozás!) jön létre, amiben a trollok és törpék gyerekei együtt vehetnek részt, így tapasztalatot szerezve az együttéléshez.

Making Money: igazából ez sem mond újat, Pratchet érezni hogy kifáradt. A Going Postal karakterét viszi elvileg tovább, a pénzrendszer áll a történet fókuszában - se igazából semmi nem halad sehova, az egész csak egy folytatásnak van megírva, és kész.

Unseen Academicals + The Ankh Morpork Football Association Hall Of Fame Playing Cards: a Láthatatlan Egyetem varázslóinak ki kell állniuk egy focimeccsre, mert ez a törvény, amit ki tudja honnan ástak elő. Vannak itt focihuligánok, egy goblin (amik a Korongon az AD&D gnolljai) aki igazából ork, hosszabb jelenetekben szerepel Lady Margolotta, valamint az egyik szakácsnőnek lehetősége nyílik modellnek állni.
Ez elég soknak tűnik, de Pratchet még mindig volt olyan jó író, hogy összetartsa az egészet, akkor is ha időnként bizony észre lehet venni hogy az alcheimer már komolyan hatással volt rá. Így karakterek akikről csak szó van, hirtelen jelen vannak, vagy épp az alaphelyzet miszerint az ankhi varázslók a másik városban frissen alapított egyetem varázslóival (élükön az ankhi volt Dékán) fociznának helyett a város keménymagjával kerülnek egy meccsbe... Szóval lehetne kukacoskodni, de a történet olvastatja magát a hibái ellenére is, felidézi a legelső kötetek hangulatát, tehát jó.
Még úgy is, hogy amúgy útáljuk a focit.

I shall wear midnight:

Snuff: az Őrség-vonulat utolsó része. Ebben a feketék rabszolgaságát dolgozza fel, súlykolja milyen rossz is volt az. Meg hogy a dróg az rósz.Nem érdekel. Írja meg történetbe, a maga vicces stílusában,vagy hagyjon békén. A nyomozás se érdekes.

The World of Poo: spinoffkönyv, ami a Snuff-ban olvas fel Vimes a gyerekének. Ez a Kakakönyv. Jó vastag, ki van dolgozva, szóval egy próbát megér.

Raising Steam:

Science of Discworld - Judgement Day: a Gömbvilág vonulat utolsó könyve, amiben a papok beperlik a varázslókat hogy istent játszva teremtgetnek. Segítségől kell hívniuk, mindegy mennyire nem tetszik, a korábbi Dékánt is.

A FEW WORDS FROM LORD HAVELOCK VETINARI: afféle utószó a Judgement Dayhez, amiben a Patrícius testvérvárossá fogad egy várost a Gömbvilágról.

The  Worlde Not A Dysk: laposföldhívőket-kifigurázó, ominanista pamflé - azzal azextracsavarral, hogy a Korong lapos, ezek meg azt hiszik gömbölyű...

Elveszett próféciák (Good Omens): a Gömbvilágon játszódik, az Óment figurázza ki. A fő összekötőelem a Halál és az Apokalipszis Többi Lovasa.

The Sepherd's Crown: az utolsó történet a Korongvilág Pratchett által bemutatott generációjáról. A boszorkák-vonulat utolsó része, de gyakorlatilag mindenki cameozik, és ezek a felbukkanások szerencsésen szervesen épülnek a sztoriba, ahol a fő ellenfelek ismét a tündérek lesznek.
Éppenhogy sikerült kiadni a könyvet, és ezúton köszönöm az összes elszánt kiadói dolgozónak hogy megdolgoztak érte, mert tényleg feltették vele a koronát.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad