One Piece - Mindent a One Piece-ről, Második Sziget

Ez a Sziget két részen át (2-3. részek)  tart.

Tökre Tom&Jerry jellege van: random kaland érzet az egész. Unalmasan kiszámítható szerkezetet látunk máris a sorozatban: partraszáll szigeten - legyőz gonosz uralkodó (kalóz, vagy marine (= tengerészet, rendőrség, katonaság a szerepük szerint) - felvesz új tag. Amiből Lufi azt mondta 10-et akar, tehát amíg a tizedik (11.) sziget meg nincs, ne is várjuk hogy elkezdődik a sorozat.
Oké, lelövöm a poént hogy Lufi később magát is beleszámolja a tízbe.

Az aktuális csapattag egy kardos fickó - mint minden shonnen-cuccban, a lőfegyverek nem érnek semmit se. Ha kigyúrod magad, az izmaidról lepattannak a golyók.

Ja: Lufi a fejével megállítja az Ügyeletes Gonosz bárdját - bizonyítva hogy nem kell aggódnunk miatta. Soha.

A maga  2 részével ez a Sziget amúgy viszonylag normális. Középszerű, de normális.

Egy későbbi dolog miatt megemlékeznék viszont valamiről:


A főkalóz neve tehát Gold Roger a feliratozás (és a szinkron) szerint.
Ha megnézzük a japán eredetit, akkor is ezt kapjuk:

海賊王 ゴールド・ロジャー。 = Pirate King Gold Roger.

Miért érdekes ez? Később a nevetazíró megváltoztatja Gol D Rogerre. Mert Oda NEM "mesteri foreshadow-t csinál", azaz nem tud titkos nyomokat elrejteni a sorozat jövőbeli eseményeire utalva.
Tipikus példa lesz arra amit csinálni tud, Naomi (Nami) tetoválása: majd a seggéből előhúzza hogy ez valami kalózbanda jelképe.
Ám ahhoz hogy a tetkós dolog működjön, nyom legyen, a nézőnek lehetőséget kellett volna adnia tudomást szerezni a tetkók jelentőségéről, a szimbólum jelentőségéről, szóval valamiről. Ez nem történt meg, így a dolog értéktelen.

Másik "opció" meg pl. mikor Karakter X azt mondja "ezt az Y tárgyat Z rokonomtól kaptam". Ez sem "foreshadow", hanem pusztán easter egg. Mert ez pusztán egy egyszerű kapocs, nem tartalmaz nagyobb távlatokat, érzelmi töltést - semmit ami "foreshadow"-vá tenné.






Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad