Bionika (Bionic Woman, 2007), sorozat

Ez egy hollywoodi írósztrájk miatt berekesztett sorozat - de valahol szerencsésen alakult.
Had foglaljam össze a nyolc részt ami készült, had mondjam el miért nem tekintek rá úgy mint a A Hős Legendájára, ami egyértelműen félbeszakadt a történet közepén, lezárás nélkül.

"Bionika" egy pultoslány, azaz "a szomszédlány"archetípusa. Egy bioetika-tanár/kiberalkatrész-tervezővel jár, ami vonal nincs nagyon kibontva, de annyi elég is hogy megadja a Jórészt Etikátlan, Embereken Kísérletező, Sötét Kormányzati Szerv környezeti elemet. Viszont mikor csúnya sérüléseket szenved, emiatt kerülhet sor egy életmentő műtétre - ami miatt úgymond az Amerikai Kormány tulajdonába kerül.
Természetesen ide kapcsolódik az Alapvető Konfliktus. De meglepő módon ez nem az atomklisés "útálom a kormányt" (Láthatatlan Ember, 2000-2002), sem a "jaj mit tettek velem" (Akirától akármeddig) felkiáltás - bár azokat is érintjük -, hanem hogy a kallódó kistestvérét neveli gyerekeként.

A fő ok, ami miatt a sorozatnak még jót is tett hogy rövidre zárták, és kevés epizódot ért meg, hogy lassan, de stabilan hömpölygő rendezés.
Az egész dolgot szintén segíti, hogy sikerült összeszedni pár ismerős arcot is színésznek:


A sori Főellenfele a Project előző alanya(i), az Epizódgonoszok meg főleg random kemény bűnözők, terroristák, milicisták sok fegyverrel.
De a nagy poén, hogy Katee Sackhoff karakteréről hamar kiderül hogy rá van utalva Bionikára, különben egy éven belül belehal a beültetésekbe. És a nagy probléma Bionika számára, hogy ez a technológia miatt van, azaz neki sincs sok ideje hátra.

A sorozat utolsó jelenete látszólag semmitmondó. Bionika és a lánya/testvére mennek az autóval egy elhagyatott úton, tehát megvan a lehetősége hogy elmondjon neki mindent. És úgy dönt, nem teszi.
Viszont ez egy felelős döntés. Egy olyan döntés, amivel leteszi a voksot amellett, hogy ő a egy kormányzati titkos kísérlet, a kormánynak dolgozik mint titkosügynök, és úgy is viselkedik. Ugyanakkor jó pénzt kap az állásért, amivel biztosítja a húga/nevelt lánya jövőjét.
És persze közben megmenti a világot szuperhősként.
A prototípus Katee Shackoffotmár bevitték, tehát a probléma egy része meg van oldva. A technológia lejárati ideje nincs - de a balesetbe/merényletbe belehalt volna, tehát amúgyis "kölcsönvett időn él". A "főgonosz" meg ugyan kint van valahol - de háta világ olyan, hogy sose oldunk meg végleg minden gondot, csak tesszük a legjobbat ami tőlünk telik.
Ezzel pedig nekem mondanivalóval/tanulsággal zárult a minisorozattá sikerült Bionic Woman 2007. Valószínűleg nem működött volna igazán teljes sorozatként - legfeljebb évtizedekkel korábban. De néha a váratlan jobbá teszi a dolgokat mint ahogy a tervek szerint alakulva lettek volna.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad