Herkules 0. évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Nem emlékszem hogy a magyarba átültették-e a "Legendás Utazás" alcímet, csak arra hogy míg a Xéna folyamatában szépen felépítette a saját mitológiáját, és egyre népszerűbb lett, a Herkules... Nos, pont fordítva.

A Herkules erős mitológiai alapokról kezdett, de idővel sima Bud Spenceres önismétlő bunyóvá satnyult - legalábbis így emlékszem. Ideje hogy kiderítsem, igaz-e.

Meglepő módon a sorozat valójában 5 filmmel kezdődött, amik közül az első 1994-ben készült el. Sőt, az összes akkor készült el. Ez valami koncepció volt, hogy sorozat-terjedelem helyett filmekből építkezzenek - tökre mint Johnny Weißmüller Tarzanja.


A filmek időrendje a sorozathoz képest - mittom én, ehhez meg kéne néznem először a sorozat első részeit :D
Mindenesetre a filmek elvben időrendben követik egymást, mert az ötödik film egy clipshow :(
Azért nem kell rögtön keseregni, pl. az első filmben rögtön ott egy elképesztően fiatal Lucy Lawless (Xéna, stb.):


Sőt, ebben a filmben még csöcs is volt, mint a Baywatch-pilotban!


(sajna a Baywatch vágatlan verziója csak a németektől megrendelhető, a neten nincs fent, amúgy ott lenne ahol az ügyvéd megérkezik a központba, úgy a 8. percnél lenne)

Egyértelmű hogy a részt menet közben újraírták, hogy passzoljon Az Üzenethez, ami a női egyenjogúság. Nem nőuralom, mert mindkét oldalt basholja. Az eredeti mitológiában Herkules megfekteti az amazon vezért, ellopja az erejét, és az kénytelen a konyhába húzni a férje lábát mosni - és ehhez itt is megvan a jelenet hogy Kevin Sorbo pucér (és nincs ketrecben), tehát elvileg dugtak. De a film szerint azt majd csak később fognak, és szó nincs róla hogy ellopná az erő-övét a csajnak (nincs is erő-öv amit el lehetne lopni).
Ettől kicsit esetlen az egész, és a szörny-bábúk hangyányit viccesen hatnak ma, amikor a CGI már kiforrott, az akkori CGI meg elég gáz (de annyira jó hogy ne lógjon ki), a felépített fa-faluk meg egészen elképzelhetetlenek manapság, de pont emiatt kapegy cuki Zs-filmes jelleget az egész, és marad időtálló a látvány.

A második filmben Deneira története elevenedik meg, és két dolgot érdemes említeni belőle:
Egy: az istenek léteznek, de Herkules erősen ateista, azaz nem hajlandó törődni velük azon kívül hogy néha bosszantják
Kettő: a végén Héra ufo-sugárral próbálja ellopni először Renee O'Connor-t (később Gabrielle szerepét kapta Xéna mellett), majd Herkulest el is transzportálja!

A harmadik filmnél már kíváncsi vagyok, fogjuk-e látni élőszereplőként Hérát.
Különösen, mert míg a Xénában Árésznak voltak mentőkörülményei, Héra igaz önző picsa, aki soha nem használ senkinek, sőt, egyenesen folyton ártalmára van a népeknek.
A másik oldal meg Zeusz, a kéjvágyó öregember, aki mindig ott van, de soha nem avatkozik be sehogy - piszok haszontalan. Btw, az első filmben meghúzta "Xénát" (ott a színésznő még vmi amazont játszott).
Fura, hogy a fő-mellékszereplő itt is Deneira... És úgy néz ki mint Gina Davis, de nem ő az.
A sorozat egy másik fő vonzereje itt már nyilvánvaló: az érintetlen-zöld Új-Zélandi táj.
Sajna ebben a filmben túl sokat beszélnek, és túl keveset bunyóznak.
Közben azon gondolkodtam, melyik városállamot jelképezte Héra. Esetleg mint a ffi + női főistenek a ffi és női tagjait jelképezték a táradalomnak, ahol a ffiak folyton hadba mentek, és mindenkit megdugtak, a nők meg folyton amiatt aggódhattak hogy visszajön-e mellőlük a férjük. És ugye mi lesz ha beállít valami mástól való gyerek az örökségért...
A végén Herkules "halandó" lesz (persze szupererővel), de ott motoszkál bennem: miért nem küldték be a halandó nőt? Akkor nincs semmi probléma. Vagy az is lehet hogy a halhatatlanokat öli meg, csak a fordítás láma? Nem, nem az (sikerült találnom feliratozást). Viszont probléma, hogy a tűz nem úgy működött mint Keirónnál, akinél teljesen leégett a tűz. Herkulesnél nem - tehát ki tudja, megfogant-e a halhatatlanítás?

A negyedik filmben Herkinek családja van Deneirával, nyilván, mert amúgy nem mondják a nevét, a stáblistán kellett megnéznem.
A film kicsit vontatott, mert teli van intrikával a vicces akciózás helyett. Az egész sokkal jobban működne egy normál epizódként, mert a motivációk teljes hiánya egy óra után kifejezetten zavaró.

Az ötödik film még kifejezetten jó is lenne a maga kategóriájában (olyan 7/10), és még a clipshowk se zavarnának annyira, mert jól vannak beépítve - ha nem egyben nyakonöntve kapnánk őket.
Ráadásul a film/epizód olyan, mint egy lezárás. Mintha vége lenne a sorozatnak.

Van továbbá pár különbség a Xénához képest:
- a Xénában soha senki nem halt meg
- Xéna elegánsan mozgott, míg Herkules főleg parasztlengőkkel operál. Utóbbi picit unalmas hosszútávon.
- Gabrielle egy kedves segítőtárs, Ioles egy idegesítően blőd figura (mindazonáltal nélkülözhetetlen a némileg sótlan Herkules oldalán)
- Herkulesnek sosincs pénze, így rendszeresen lop
- no ér persze Lucy Lawless sose veszett össze a producerekkel, ellentétben Kevin Sorboval, akinek így a 6. évada már csak 6 rész töredékévad lett.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad