Marvel Kapitány (2019) (full spoiler review)


Oooké,szóval.
Brie, A Sajt álmodik vmit hogy ő ottan földön, vmi idősebb nő (felettese?), és jön vmi űrlény pisztollyal. Biztos lesz valami jelentősége... (Nem lesz. Ebből a két, bizonytalan mp-ből kéne elkönyvelnünk, hogy a zöld ufo határozottan gonosz, miközben a felvétel úgy néz ki, mint amit akkor szoktak elkövetni ha van még valami részlet, ami miatt az egész nem is úgy volt.)
Briet kicsit frusztrálja hogy ilyen hüjeségeket álmodik össze, de csak felkel, és ekkor megtudjuk, hogy a Kree főbolygón van. Kik azok a kreek? Ki tudja. Futólag említették őket a Galaxis Őrzőiben, ahol annyit tudtunk meg hogy nem túl készségesek diplomácia terén, de amúgy meggyőzhetők. Még azt se tudjuk, hogy néz ki a faj.
Mivel nem tudjuk hogy néz ki a faj, és mint később kiderül semmi nem különbözteti meg őket az emberektől (oké, egy részük zöld/kék, és a képregényekben a másik felük piros volt, de itt - nyilván mert egy 150 millió $-os filmnél nem telik sminkre - nem azok, így...).

Benéz Jude Lawhoz, akinek biztosvan vmi karakterneve, de a) nem mondják b) nem érdekel, megkérdezi, mit álmodott össze. Az én kérdésem: honnan szopta hogy álmodott bármit Brie, A Sajt?
Jude mindenesetre toljaa Jedi-dumát hogy "tedd, vagy ne tedd. A jedi nem kételkedik, a kétely féltékenységet szít, a féltékenység harag, a harag fájdalom, a fájdalom a Sötét Oldal". Mi ez, a Csillagok Háborúja Messzi Messzi Galaxisa, mert az MCU és a SW is Disney most?
Erre Brienek felizzik a keze, mert ő Iron Fist.


Közben Brie, A Büdös Sajt végig faarccal tolja, mégis megvádolják elszabadult érzelmekkel, meg viccelődéssel. Ez egyébként a film egészében így marad.
Közben pluszban megfenyegetik a Legfelső Intelligenciával, bármi legyen is az.

Majd megtudjuk, hogy még senki nem látta a Legfőbb Intelligenciát. Létezik egyáltalán? Rögtön gonosz összeesküvést sejtek.

Majd Jude mond egy hatalmas baromságot: akkor fogja Brie tudni használni az erejét, ha nem használja, és nincs szüksége se rá hogy használja. Ez most szivat engem, vagy ennyire hülye?

Majd a barom forgatókönyvíró rögtön el is visz minket a Legfőbb Intelligenciához, aki fél perccel ezelőtt a "jobb ha sose találkozol vele" mumus volt - és látjuk is hogy néz ki. Igazából mindenki látja, Brie is,aki ott van: a Legfőbb Intelligencia egy agyszopkodó számítógép. mint ilyen, nyilvánvalóan gonosz, és Brie ki van használva.
Brie mindenesetre nincs lenyűgözve.
A legnagyobb vicc persze, hogy a kreek folyamatosan basztatják Briet a múltjával - annak ellenére hogy a cél az lenne hogy elfelejtse azt, és Briet nem izgatja a múltja. Tehát ami történni fog, az a saját hibájuk.

A LI azt mondja, Brie tőlük kapta a képességét - tőlem aztán. Nincs okom megkérdőjelezni.

A képernyő meglehetősen sötét, és kevés a karakter. Nyilván 150 millió $-ból nem elvárható hogy fussa világításra...
Mindegy, mennek vmi kémet kimenteni. A gond, hogy egy kree bolygóról. Kiről gyűjtött őkelme adatokat?
A terv mindenesetre... Nos, elsőre nem érdekelt, annyira összemosódik az egész, de a lényeg: bemennek, elhozzák a kémet, kerülik a kapcsolatot a helyiekkel.

Ja: Briet minden kree "virsz"-nek szólítja, leírva "vers", merthogy majd kiderül hogy a neve "Carol DenVERS". Ez a poén volt ellőve a Star Trek A mozifilmben...


Aztán rögtön bele is futnak pár helyi lakosba - rögtön kapcsolatba is kerülnek velük... Mert hüjék...
A parancs meg hogy "ne szóródjunk szét, ha elveszítjük egymást..." WTF? Most szétszóródnak, vagy nem veszíthetik el egymást? És csak úgy roham lesz, bele a helyiekbe mikor direkt meg lett mondva hogy azt mindenképp kerüljük? Mi a bús - ki írta ezt a hüjeséget?
Az egyik kreenek még lézerkardja is van (mondom én hogy ez egy Messzi Messzi Galaxis), a többiek is lövöldözni akarnak, sőt, egy helyit leis lőnek. Ennyit arról, hogy kerüljünk mindenkit, különösen a helyieket hagyjuk békén...
És igen, jól olvastad FÉNYKARDJA van az egyik kreenek.


A sötétség miatt nem látni semmit, így elsőre azt gondoltam a skrullok simán headspawnoltak...

Briet mindenesetre elfogják, és berakják az agyolvasógépbe. Ott látjuk hogy nyilván a Földön katonai vadászgéppilóta volt - és biztos nagy SJW-jelenetnek szánták, de egyszerűen katonák piszkálják a gyengébb társukat - mert millióegy filmből azt tanultuk, ez a jelenet azt jelenti. De közben akár dícsérik, akár szivatják - végig fapofa. Csaksemmi reakció.
Btw, itt felmerül a kérdés: Brie ember, vagy kree (mert külső megkülönböztető jegy nincs ennek eldöntésére)? És akkor a kreek most elrabolták, önként jött, vagy bár a skrullokat vádolják testrablásos beszivárgással, valójában ez a kreeket terhelő vád? Merthogy skrullt beszivárogni még nem láttunk... De így könnyen lehet hogy kreet igen.
És ha összeesküvés, meg agyszopokodó gonosz számítógép, akkor lehet hogy Brie ember, és nem is kapott semmjen erőt a kreektől?

A vallatás során kiderül ,hogy a skrullok, akik a kreekhez hasonlóan bolygóközi utazásra képes faj, tehát rendelkeznek fénysebességnél gyorsabb hajtóművekkel, egy fénysebességű hajtóműre hajtanak. Miért? Nem akarják hogy a földiek is az űrben röpködjenek?
Btw, ezek a visszaemlékezők snittek olyanok mintha megint a Top Gun-t (1986) nézném.

Majd Brie megszökik. Ami ellen semmi kifogásom, de sajna csakannyit tudok kivenni hogy túl sok a vágás és a közeli, így HA lenne is fény se nézne ki jól az akció.
Ráadásul a felállás egyik oldalon a magányos Brie, a másikon meg egy vagon alakváltó ufo, akiket nem tudok megkülönböztetni egymástól. Ez tipikus trash-film-vonás.
Közben azt is megtudjuk hogy a kezéből tud ilyen CGI-dolgokat tolni, meg CGI-sisakja is van - hol is láttam már ilyet:



Az olyan poénok mint "A csajok kezébe nem a botkormány való" - tipikus katonafilm-poén, nem tudom átérezni mennyire SJW-pillanatnak szánták.
A szökés vége, hogy Brie zuhan egy mentőkabinnal, aminek kiveri az ablakát hogy lásson mikor izzó kavicsként robog át az atmoszférán... Ez Asylum-filmhez képest is hüjeség. Az pláne hogy kiesik a gépből, és meteorként ér földet, közben semmi baja kisebb frusztráltságon kívül hogy poros lett a nacija.
A BlockBuster Videotéka meg annyira erőltetett kor-hivatkozás hogy okádnom kell. A Familia Kft követett el ilyen orbitális termékelhelyezéseket.

A számára ismeretlen helyre (Föld) zuhant Brie az első felbukkanó alakot rögtön megpróbálja likvidálni. Szerencsére csak egy kartonfigura volt, de ettől nem kezdem kedvelni a karaktert.
Érzelmeket mellesleg továbbra sem mutat - a hideg fejjel gyilkolászókat a szakirodalom pedig pszichopatának sorolja... És ő a főhős kérem!

Aztán odamegy vmi rendőrhöz, és erősen olyan érzésem van, a Terminátor 3 jelenete köszön vissza.


Amúgy itt van egy félig elfogadható poén ("te vagy ennek a körzetnek az őre?"), majd a jelenet az E.T. Hazatelefonál gagbe fullad.
A telefonhívásból megtudjuk, hogy a csillagközi utazásra képes skrulloknak, akiknek tehát van fénysebesség feletti hajtóművűk, azért kell a fénysebesség feletti hajtómű, hogy képesek legyenek csillagközi utazásra.


Hirtelen nappal lett, tehát ezek órákon át csevegtek - lényegi infó átadása nélkül, pl. hogy hol és mikor találkozzanak. De mert most már nappal van, kiért a SHIELD-től Carlson és Fury.
Megjegyzem engem nem zavar ahogy fiatalították Sam Jacksont. És az sem érdekel ha a soundtrakcben adott szám anakronizmus - nem nagyon szoktam figyelni a zenét, csak ha feltűnően jó.

Aztán mert az akciójelenet olcsó, és addig se kell forgatókönyvet írni, jöhet egy üldözéses jelenet.
Ennek során Brie megtámad egy metrót, amitől rögtön terroristának nézem, ahol ok nélkül megtámad egy öregasszonyt. Az nem segít hogy kiderül, az egy skrull, mert honnan tudja? Olvasta a forgatókönyvet? Mi ez, az Űrgolyhók? És közben szegény Stan Lee azt recsitálja: "Bízz Bennem Igazhívő". Ez mégis mit akar jelenteni?


Carlson egyébként eddig volt a filmben, arra kellett csak hogy Furyt megtámadhassa egy skrull. De csak azért mert lelepleződik, így nem tudni mit akart pontosan, így nem tudok haragudni rájuk. Ami gond, mert hinnem kéne hogy küzdeni kell a skrullok ellen ugye.
A végén pedig Fury felmutatja a jelvényét a töküres utcának. Tudjuk, hogy töküres, mert körbeforgott a kamera. 4Th Wall Breaking a'la Men In Black?

Majd látjuk, ahogy Brie Larson gépel. Nyilvánvaló hogy ez a színésznő összes tudása e téren, és vmiért ragaszkodott hozzá a rendező hogy tényleg begépelje a cuccot, ne csak a szokásos fake billentyűpüfőlés legyen. A dolog azért roppant kínos, mert a kree és skrull technológiát ezerszeres sebességgel kezelte, azutaci telefont is lazán rákapcsolta a kree kütyüjére... Miért okoz gondot akkor egy gépelés? Pláne hogy helikoptert is simán fog vezetni.

Aztán Brie ellopja egy pasi motorját, mert az flörtölni mert vele. Hüje liba. Meg ruhát is lop, mert a bűn lejtőjén nincs megállás.

Közben boncolják a skrullt,és megtudjuk hogy amiből van az nincs a periódusos rendszerben. Az azt jelenti extrém nagy protonszámú anyagból van, ami hihetetlenül radioaktív, ami a másodperc törtrésze alatt lebomlik. Mármint...
A boncmester is skrull, de nem vagyok meggyőződve arról hogy gonosz.
Ja, a film eszünkbe juttatja, hogy ám Brienek amnéziája van... Nem tudni ennek mi jelentősége, de van neki. Jobban érdekelne ha tisztáznák, őkelme ember vagy kree, vagy rasszista vagyok amiért egyáltalán megkérdezem?

Majd Brie nekiáll kideríteni Fury skrull-e. Úgy, hogy az emlékeiről kérdezgeti. Amiről Brienek ugye fogalma sem lehet, tehát az egész jelenet abszurd, és Furyt hüjének állítja be.
Plusz Brie szétlő vmi játékgépet, zenegépet vagy tévét - vandalizmust írva a számlájára. Na ettől se fogom elkezdeni kedvelni.

Elmennek vmi bázisra, mert Fury kémként rögtön megbízik egy totál idegenben... Na itt van egy párbeszéd, ami látszik hogy utolsó pillanatos változtatáson esett át. Így hangzik:
"- Mindenki Furynak hív.
- Az anyja?
- Furynak.
- Maga őt?
- Furynak.
- A gyerekei?
- Ha lennének....
Furynak."
 Egyértelműen nem stimmel a második kérdés. Nyilvánvaló hogy annak így nincs értelme. Nyilvánvaló hogy eredetileg Brie azt kérdezte: "És a neje?" Csak az úgy "szexista", ezért kicserélték.

EASTER EGG: ha valakit érdekel a Pegazus Project elvileg mi LINK.

A bázison várakoztatják őket, mire Fury átmegy McGuyverbe, bikóz rízönz. A gemkapocs is egy utalás, a fickó az egyik részben abból épített részecskegyorsítót.


Fury tovább építi az Idióta Ügynök renoméját, hogy belefut a macskába ami korábban Briejé volt a visszaemlékezések szerint, és el is feledkezik hogy akció közepén van. Mert Nick Fury egy idióta.


Aztán Brie szétlő egy zárat - ami valahogy egyetlen riasztót se indít be -, és bejutnak az X-akták egyik raktárába.
Itt kiderül hogy a kreek bizony elkövették amivel a skrullokat vádolják: a beszivárgást. Khm, khm. Ettől rögtön kedvelem őket. Köztük Briet, aki nekik dolgozik, és talán maga is kree.

Végre megtudjuk mikor vagyunk most. 6 éve volt 1989, tehát "most" 1995 van.
Kérdés: mi a ráknak fejlesztgetett fénysebesség feletti hajtóművet a Földön egy kree?
Az egy dolog hogy Mar-Vell az Lason (Einhorn az Finkle!), hiszen a Szellem is ffi volt, meg mit tudom én, de mi volt a feladata?

Gondolom hogy folyton felbukkannak Nyilvánvalóan Skrullok meg kellene csapjon a paranoia - ám nem megy, mivel tudom, hogy Brie miatt bukkannak fel fojton.
Az is gond, hogy a lépcsőházban a skrull még azt mondja "élve vagy halva" kell Fury, amiből következik, hogy egy skurll inkább lő. Ám mikor egy skrull rátalál Furyra, nem lő. Hajaj.
Majd Brie jól megmenti az összevert Furyt - de őszintén szólva nem érdekel. Bárki hátba tud lőni egy gyanútlan célpontot.
Közvetlen ez után Carlsonnak van egy jó pillanata, amikor futni hagyja Furyékat, de ennyi.


A helikopteren forgó jelenet... Gyanús, hogy utólag forgatták le, csak azért hogy rácáfoljanak a "Brie Larson sosem mosojog" kifogásra. Kínos.

Hm. Szóval ez a MK ember. Teháta kreek elrabolták, kimosták az agyát, stb. Tehát a kreek gonoszak, tehát hazudnak, tehát a skrullok valószínűleg jók. Sejtettem.
No, de: szóval Rambeau-knál vannak, a főskrull meg beállít, és felkínálja a Pegazus fekete dobozát.
Itt kezdődik egyébként a film egyetlen tényleg jó poénja: a skrull(ok) fél(nek) Brie macskájától. És senki nem érti miért.
Ez egyébként egy flekken:


Átpörgetve nem vettem észre, de a Rembó-kislány az Mónika, és nem a show, hanem ez:


Lesz. Elvileg. Ha egyszer eljutunk oda.

Röhögünk egy sort azon, hogy régen jóval lassabbak voltak a számítógépek - har, har. Belőni egy Commodore 64-et, attól kapnának sírógörcsöt.
Megjegyzés: egy vadászgépen a valóságban mindenki maszkot visel, különben megszívja.
A kree Mar-Velltől megtudjuk, hogy a Pegazus Project célja a skrull-háborúk lezárása volt. A Pegazus Projectben mint tdjuk fénysebesség feletti (azaz hiper-) hajtóművet fejlesztettek. Tehát a kreek egy hiperhajtóművet fejlesztettek maguknak, hogy legyen hiperhajtóművük, aminek nincs értelme, hiszen láttuk hogy van hiperhajtóművük.
Ááá! Mar Vell SKRULL volt, és semmiféle skrull nem volt ott, ellentétben Brie emlékeivel, hanem a kreek voltak ott.
Ááá! Mar-Vell KREE volt, csak átállt a skrullok oldalára!
Brie meg jól szétlőtte az energiamagot, bármi is volt az, és annak energiáját magába szívta, és ettől tud Zöld Lámpás Sugarakat lőni a kezéből. Tehát a kreek nem adtak neki semmit.

Baszod, a gép üzemanyaga A Kocka volt! Behalok. Csak így. A gond, hogy nyilvánvalóan a SHIELDnek nem volt köze a Pegazus Projecthez emiatt...

Amúgy itt jó fél órát (vagy többet) igazából nem történik semmit. És az 1:21:00 időkódnál elsőre nem értettem: az egész eddigi film mióta Brie becsatlakozott a Mátrixba, csak álom volt? A Gonosz Agyszopkodó Számítógép illúziója?
Nem ártott volna ha látjuk bemenni a terembe Briet, vagy valami...

Btw, ha SJW-skedni akartak, akkor alaposan tökönlőtték magukat Mar-Vell nővé változtatásán. Mert akkor itt a végén nem egy ffinak szól be, nem egy ffit zúz le - hanem egy nőt!
Persze ha Mar-Vell maradt volna ffi, akkor Brie főnöke, az egész küldetés agytrösztje lett volna ffi - azaz ez mindenképp vesztett játszma egy SJW-nek!
Az se tesz jót az Ügynek, hogy EMBERként (human) száll szembe a LI-vel. Mert ugye a ffi is ember...
Hiába, az ideológiai fanatikusok előbb-utóbb beleesnek ebbe a csapdába.

A nyak-bigyó levétele amúgy nagy faszság, mert redundáns. Nem sokkal korábban Jude már KIKAPCSOLTA azt a vackot, azaz semmiféle hatása nem volt már amúgyse.
És erről nem tereli el a figyelmet az se, hogy a macskás poénnak végre eljön a csattanója.

Áh, a fénykardos (nem lézerkard, lol) fickó!


Itt a végső csatánál amúgy hiába panaszkodnak mások, amikor éppen látok valamit, szerintem teljesen jó.
Viszont ahogy a legnagyobb krízisben hirtelen felvilágít a szeme, és abszolut legyőzhetetlen, isteni erejű lény lesz, attól tökre a Főnic jut eszembe az X-menből - csak azt emiatt rögtön ki is kellett írni a sorozatból ugye, és gonosz lett, meg napokat falt fel, meg minden, tehát nem volt tökéletes. MK-Ultra  Kapitány viszont hibátlan. De akkor miért izguljak?
És ha már itt tartunk, azon kívül hogy időnként kissé kicsit bosszantotta ez-az, mi van Marvel Kapitánnyal? Csinált valamit? Történt valami? Bármi? Akármi? Semmi? Oké...
#MarySue

Van még egy repülős-kanyonos üldözés: egy az egyben Függetlenség Napja, ahogy Will Smith a kanyonban fogócskázik az ufoval.


És, uhm, Rhonan tényleg ballisztikus rakétákkal lőtt az űrből? Csak mert a "ballisztikus" jelentése, hogy a földfelszínről fellövöd, felszáll jó francba, majd visszahullik a felszínre.
Tanulság: ne használj ojan szavakat amiknek nem ismered a jelentését!

Brie még Jude-ot se tudja lenyomni anélkül, hogy egy másik filmet ne nyúlna:


Ja, még a macska kikaparja Fury szemét:


Ja: egyesek túltolták hogy "de hát AmcsiKapcsi vót az esső Bossszantásálló, nem MK-IUltra!". Kérdésem: hol mondta bárki hogy MK volt az első Bosszúálló? Senki. Hogy hozzá kötik a csapat nevét - nem érdekel.
Ami gyanús, hogy elvileg tesztpilóta volt, azoknak meg ugye nem jár "saját" gép. És ha járna is, legfeljebb a hívójelet lehet felfesteni rá, nem a karakter teljes nevét. Plusz a "Bosszúálló" nem értelmes hívójel. Izzadtságszagú ez a dolog :(














Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad