Videojátékfilmek 41. - Silent Hill 2 - egy jó horror és film

Ez a film NEM folytatása az első filmnek. Legalábbis nem igazán. Segít ha tudsz arról, de igazából teljesen független alkotás. Ne törődj az első filmmel.

Elvileg a film még 3D-s is, nyilván kompenzálni akartak az első bukása után. Csak ez a 3D nem túl jó, kihagyható elem.

Sean Bean továbbra is Apu, de nincs Anyu, helyette egy kb. olyan korú Lány van. Alessa nem akarja hogy a Városba menjen a Lány, és itt folyton költöznek ... gondolom a Szekta elől.

Fura, hogy a költségvetés ugyan nyilvánvalóan kisebb, de a cinematográfia sokkal jobb. Semmi üresen kihalt, Alkonyat-trilógiás szarság.

Egyértelmű viszont az apa-lánya kapcsolat, a jós-álomból és a váltott személyazonosságokból egyértelmű hogy van egy alapprobléma, viszont mivel a gyerek nem nagyon kicsi nem lesz se teher, se mcguffin, se Miniatűr Felnőtt. Ami ugye pozitívum.

Eszerint a verzió szerint Anyu ottragadt a Városban mikor megmentette Lányt.
Plusz, bár személy szerint kurvára nem érdekel, itt van Trónok Harca Havas János is:


Az első szörny ami feltűnik, az egy Jákob Lajtorjája szintű arcváltás egy hajléktalanon. Vagy ott volt, vagy nem. Sokat nem tudott csinálni, igazából egy jól megcsinált jumpscare-nek volt ott.
A második, hogy egy teljes alakos zombit lát. Egy látomásban? Vagy utólérte a Város? Innen az arra járó Szerelmesjelölt Jancsiba botlás menti ki.
Aztán ott egy ember is, aki követi Lányt. Hazaszól Apunak, akit ... elkapnak?
Egy újabb vidámparkkal kapcsolatos rémlátomás...

Aztán a Magánkopó utóléri Lányt, és elmondja hogy a Szekta bérelte fel, de kényelmetlen neki a megbízás. A Szekta ezúttal nevet is kap: Valtiel Rendje. Nyomozó bedobja Silent Hill nevét, majd jön egy szörny és nekilát felhentelni.
Lány ekkor már erőst pánikol, kiszalad az épületből - bele egy rakás rendőrbe és hasonlóba, azaz biztonságban van. Egyelőre.
Otthon:


A halott Magánkopó miatt már a rendőrség is keresi Lányt és Aput.

Lány átnézi Apu holmijait, és végre megtudjuk, hogy Szektának arra kell a Lány, hogy megidézzék az istenüket, és akkor Világuralom.


János meg bevallja, hogy ő is Szektás, de meggondolta magát, inkább menekítené a Lányt.

Fontosabb, hogy kiderül, a Város nem igazán egy hely, hanem a saját dimenziójában létezik, amit nyilván a Szektának köszönhet. A Sötét Dimenzió pedig Alessa műve.

Lány egy próbababa-boltba fut be a Sötét Dimenzióban (SD), ahol aztán persze egy próbababaszörny megtámadja.


Itt - majdnem! - sikerül megmentenie ráadásul valakit.
Aztán látjuk Aput a Szekta istenének szobrához kötözve, meg a Főszektást is:


A Szektának ez a helye egy másik kiemelt hely, nem a Templom. Ez mondjuk csak arra jó, hogy elismerje, és ne megalázza az előző filmet illetve annak stábját. Nyugodtan mondhatjuk hogy az a film nem történt meg, és ez A találkozás a Szektával. De haladjunk.
Mert Lány nem csak úgy kóvályog. Srác mondta neki hogy valami talizmánt kell megkeresnie,ami Illetőnél van.
Lány kinyír egy magányos zombit... Amiről ugye már korábban megtudtuk hogy létező lény... Aztán megtalálja Illetőt, aki egész picit elszabadul - de Lány megfejti a rejtvényt, és legyőzi.
Aztán egy rakás elmebeteg fogoly támad rá - szó volt róla, hogy a város valami telep volt ilyeneknek. Lány azt kiáltja "valaki segítsen" - És akkor megjelenik Piramisfej, aki nekilát lehentelni a rácsokon kinyúló karokat. Ami egyfelől félelmetes, mert közelít Lányhoz, de utólag rájövünk, hogy Lány = Alessa, Piramisfej meg Alessa Végső Fegyvere, afféle személyi testőr, tehát itt valójában védi a Lányt, mert az a dolga. Amúgy észre sem tűnik venni a Lányt, mint valami beteges börtönőr vonul fel.
Ide hozzák Srácot is büntetésből a Szektások, egy rakás nővérzombi közé. Akik nem spontán ott vannak valami folyosón, hanem egy kórteremben-műtőben vannak, és így olyan, mintha valami perverz módon még mindig a munkájukat végeznék.


A nővérzombik itt amúgy nem fényre (aminek amúgyse volt értelme), hanem mozgásra reagálnak. A megmenekülés tök baró amúgy.

Megérkezünk a Vidámpark alatti Szentélyhez - és emlékezzünk meg, eddig egyetlen alkalommal láttuk a Félhomályos Dimenziót (ami a Szektáé), egy kanyi szörny sem volt benne, helyette a városban rekedtek szellemei kísértettek.

A Szentélyhez közeledve elit szektatagok támadnak Lányra, de megjelenik Alessa,


és elintézi őket (Piramisfej is közrejátszik).

Alessa és Lány egyesül, láthatólag utóbbi nyert. Jöhet az összecsapás Főszektással.

Akivel egy ideig elbeszélgetnek, közben látjuk hogy Piramisfej kiszabadítja magát a körhintájából. Épp mielőtt kettévághatná a szörnységében felfedett Főszektás a Lányt, be is ér a porondra a bazinagy pengéjével.


Apu végül szándékosan a Városban marad,ami mostantól valami állandó szellemsík az elveszett lelkeknek. Apu pedig elveszett Anyu nélkül. Viszont Lány és Srác elmennek.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad