Videojátékfilmek ??? -> 62. - Rampage (2018)

Videojátékból azért nehéz filmet csinálni, mert nincs sztorijuk.
Háttértörténetük van, meg egy játékmenetük.
A játékmenetük meg semmilyen szinten nem illeszthető a valóságba. Ennyi.

Lehet-e jó, abszolut értelemben jó filmet csinálni videojátékból? Nem nagyon.A várható végtermék jó esetben közepes lesz.
Érdemes-e filmet csinálni videojátékból? Naná, a nézőközönség garantált.

Hogyan lehet elrontani az adaptációt?
Legkönnyebben úgy, hogy a háttértörténetre koncentrálsz. Faszt se érdekel. Nem illeszkedik a játékmenethez, akinek legit megvan az úgyse olvasta, pláne nem merült el Azeroth lore-poklában.
Azonban figyelmen kívül sem szabad hagyni a háttérsztorit. Mert az az élmény része.

A kb. legjobban sikerült adaptáció az első Mortal Kombat film. Miért? Mert szinte semmi más nincs a filmben mint minden kategóriában a megfelelő szintet megütő színészek (azaz hellyel-közzel tudtak harcművészkedni is), majd kb. ötpercenként valaki megvert valaki mást. Valahol útközben meg el lett mondva hogy miért egy félmondatban.

Oh, nem lehetetlen persze jó filmet rendezni a témában. Nem lehetetlen jó történetet a dolog alá tolni. Nem lehetetlen totálisan szórakoztató terméket előállítani. Ott volt a Mortal Kombat: Rebirth, a DOA, a Király Nevében 2. Mindegyiknek megvan a maga helye. A DOA az ZS-kategóriás csöcsös-gyakós trash, a Király Nevében 2-nek valószínűleg semmi köze magához a játékhoz és kisköltségvetésű fantasy, a MK:R meg sosem készült el, de ez most nem számít. Most bezséljünk egy olyan filmről, ami egy olyan játékból készült amiben 3 szörny lerombolt egy rakás épületet, és nem volt semmiféle sztori. Egyáltalán.

Amúgy mindhárom szörny (egy King Kong-koppintás, egy Godzilla-koppintás, meg egy giga vérfarkas) a játékban vérfarkas módjára emberből alakult vhogy óriásszörnnyé - de ez kit érdekel? A hangsúly az épületromboláson volt. És pontosan ezt akartuk látni a filmben, és pontosan ezt kaptuk.
Ja, és nyilván mindenkit érdekelt mi van "Lizzy"-vel, a godzilla-szerűséggel. A trailerekben nagyon rejtegették. Nyilván sok egyeztetésbe kerül hogy se az amcsi, se a japcsi Godzillákba ne kavarjanak be.

Annyira kétséges volt emiatt lesz-e egyáltalán harmadik szörny, fel voltam rá készülve hogy nem lesz.
És sikerrel rejtegették is a film utolsó harmadáig. De nem úgy a másik kettőt: azokat aztán hagyták akciózni, nem dugtak el minden szörnyet a végére, és nem vesztek el a "hogyan lettek óriásiak" kérdésben.
Még a Gonosz Nagyvállalat is kellően csavarosan van felépítve ahhoz hogy ne feltétlen akadjunk el azon, miért a Vállalat központjában, egy megapolisz közepén van az a kurva adótorony. Nyilván azért, hogy a szörnyek lerombolhassák a várost. És itt lerombolják, nem szarakodnak úgy mint a 2014-es amcsi Godzillánál. Ami röhej, mert ez ahhoz képest egy B-film, megfelelően kisebb költségvetéssel.

Ha valaki hiányolta már a Van Damme-szinten ökör akciófilmeket (én igen), az menjen és nézze meg. Jól fog szórakozni.
És a fenébe is, ebben a pillanatban még a Kong: Koponya Sziget előzményfilmjeként is fantáziálhatunk róla. Végülis van a végén egy meglehetősen intelligens óriásmajmunk, akit el kell tenni valahova. Lehet ez akár a Koponya Sziget is, hát nem?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad