Amityville horror-filmek (1. rész)


 








 
------------------------
 
(1979, The Amityville Horror / A rettegés háza)


 Szóval 1975-ben új lakók költöznek a házba.
A vágás bűn rossz, a casting kb. a Gyilkos Kobold szintjén mozog, csak ez nem lesz mulatságos, és látjuk azt amit egysze elmondtak illetve fordítva, ami mutatja a forgatókönyv "színvonalát". Na gondolom ezért nem hallottunk túl sokat a franchise-ról.
Mindenesetre: a beköltözéstől a Ház felébred/emlékezni kezd?


A párnak 3 gyereke van, a nő előző házasságából.
Mikor senki nincs a házban, egy pap csak úgy besétál, majd valamiféle rituáléba kezd. Ezt meglátja két légy, és telekinézissel becsapja a szoba ajtaját, de a pap: "Biztos csak a huzat". A Legyek Ura, Belzebub még több legyet küld.
A pap vmi sátánista lehet, mert meg sem kísérli elkergetni a legyeket. Vagy csak szar a rendezés. Mindenestre egy hang azt mondja "Kifelé", és a pap lelép. Este telefonál-na, de megvágja magát a kagylóval(?), ezért nem jön össze.
Aztán nagyon, nagyon sokáig nem történik semmi.


Férj talán egy picit visszahúzódóbb, de lehet hogy eleve ilyen volt. Nem tudni, mert nem mutatták meg.
Jön egy apáca, talán a pap helyett hogy felszentelje a házat? Ki tudja. De alig ér ide, rosszul lesz és elmegy. Na neki se sok haszna volt.


A gyerekek szinte egyáltalán nem szerepelnek a filmben, és nem tudjuk mi történt az introban igazából. Ki lövöldözött? Mert Apu halottnak tűnt, de akkor most a Megszállott miért lesz Apu?

 
A kislánynak láthatatlan barátja van, bizonyos Jodie.


55 perc kellett hozzá, hogy kiderüljön, az introban a fiú ölte meg a családot.


Ezek a számok teljesen esetlegesek. Ja, azt nem is mondtam, a szellem(ek) lenyúlt(ak) 1,500 $-t.

3.15

A férj George Lutz, a feleség Mrs. Lutz. Ezt 1 óra 8 perckor.


A zeneszerző jó, csak tényleg nem értem mire erőlködik.
Anyu lát egy Gonosz Sertést benézni az első emeleti ablakon?

A kutya és a pincében. És van egy pszí nő spontán. Azt mondtam hogy Apu ellopott egy könyvet a könyvtárból?


Nov. 13-án történtek a gyilkosságok, és a Fiú ugyanúgy nézett ki, mint az Apa (George).


Apa épp lebaltázná a gyerekeket, mikor beüt egy Martha-pillanat.
 

 Amúgy megnyílik a Pokol szája, ők meg lelépnek. Vagy mi.

------------------------

(1982, Amityville II: The possession / A démonok háza)

Már itt kezdődtek a franchise jogi problémái, egyes érintettek mindenért beperelték egymást. Nem kell törődni vele. Ez egy prequel lett. Eredetileg. A legjelentősebb jogi részlet a család neve, azt erre a részre, és kizárólag erre a filmre megváltoztatták.

Szóval a Montelli család épp beköltözik. Van Fater, Muter, kisfiú, 2 kislány, meg Nagy Fiú aki kicsit se hasonlít az A1 Apujára.
 A beköltözéskor kiderül hogy minden ablakot beszögeltek, és a pincében van egy titkos kamra, ahova szennyvíz folyik, vagy mi.
A Fater meg egy erőszakos fasz, veri a családját meg minden.
A Szennykamrában meg lakik a Láthatatlan Démon, ami időnként kijárkál. Az ajtón nem tud átmenni, azt mindig ki kell nyitnia. De még így is fokozatokkal jobb ez a film mint az A1 (bár még így sem jó). Ja, démonunk vallás-ellenes. De legalábbis keresztényellenes. #DémonDisznó


A film nagy ziccert hagy ki azzal, hogy Fater nem templombajáró, a család viszont az. Fordítva kellett volna, és akkor a DémonDisznó lehetne egy egyház- vagy valláskritika. Így viszont a bibliai dilemmához jutunk:
"A farizeusok pedig ezt hallván, mondának: Ez nem űzi ki az ördögöket, hanemha Belzebubbal, az ördögök fejedelmével. ... [Jézus:] Minden ország, amely magával meghasonlik, elpusztul; és egy város vagy háznép sem állhat meg, amely meghasonlik magával. Ha pedig a Sátán a Sátánt űzi ki, önmagával hasonlott meg; mimódon állhat meg tehát az ő országa?"

Nagy Fiú egyértelműen telekinetikus, afféle Stephen King Carrie.

Na, végre valami döfi:

Van itt pap után kajtatás, de szerintem megegyezhetünk benne, hogy az, hogy Nagy Fiú és Nagyobbik Lány dugnak, valahogy jobban hozzájárul a film feszültségéhez.

Hm, mi van akkor, ha két démon van? Belzebúb a Szenny Kamrájából, és Nagy Fiú, akiből lesz a DémonDisznó az A1-re? Lásd a születésnapi dalocskát úgy az 50. percnél. Meg itt van Sonny alkalmankénti testi baja is.

Az első óra végén Sonny nekiáll kiírtani a családját. Még fél óra van a filmből... Ja, hogy ezt csak a pap álmodta! Á! Nem csak álmodta!


A film többi része, hogy a pap a börtönben inzultálja Sonnyt, meg úgy általában ördögűzni akar. És a ház indián temetőre földre épült illegálisan. Mert perszehogy.
Az ördögűzés csak annyira sikerül mint az Ördögűzőben, azaz a pap hal bele a megszállott helyett. Várj, visszavonom.

Mármint ki tudja.


------------------------

(1983, Amityville 3-D/The demon, A téboly háza)

Természetesen itt is felmerültek jogi problémák, amik miatt rá kellett vésni a poszterre, hogy se az A1-ehz, se az A2-höz semmi köze, de ezt ugye pont leszarjuk.


Szeánszot tartana a házban, és egy család már halott, tehát az A2 után vagyunk.


A szeánszvezető kókler, gyorsan le is leplezik parapszichológusaink.
Közüllük Mr. Baxter újságíró úgy dönt, ha már olcsó és itt vannak, megveszi a házat, lesz hová költöznie a válása miatt.
Random Meg Ryan appears:


Az ingatlanos meg valójában egy zombi:


Megint vannak legyek.


A legyek megölik az ingatlanost.
 
A film jól indult, és a cinematográfia jó. A rendezés viszont csak közepes, a forgatókönyv csapnivaló, a zene egy vicc - pl.  mikor izéke bentragad a házban, egy Tom&Jerry-szerű aláfestés megy.

45. perc: "Az előző lakó megölte az anyját, meg az apját, és mindhárom testvérét ebben a házban." Azaz az A2-ről beszél, amit ezennel folytatásként definiál. Vagy ilyesmi. És így van értelme annak, hogy azt mondja az A1-ben "fedd be a kutat", amit ugye nem tesznek meg, itt viszont felmerül ez.


Tudtam! Az X-aktákból a féregember a ludas!


Aztán a para-hívő újságíró meghal, mert teljesen életképtelen.


1 óra 14 perc után végre megszállják a házat a parapszichológusok. Van még 15 percük összehozni egy filmet...


És a démon letűzokádja a tudós fél arcát, aki erre elmegy megküzdeni Batmannel.
Aztán a ház felrobban, a'la Poltergeist.


A film megpróbál valamit kihozni ebből a babából a végén pusztán referencia és lebegtetés alapon, mert az A1-2-ben is jelent volt vmi baba, meglátjuk lesz-e belőle valami a későbbiekben.


De persze a fő a Kút és az inga a légy.


------------------------

(1989, Amityville Horror: The evil escapes)

Vmiért a ház áll. Vagy regenerálódott, vagy hogy felrobbant csak illúzió volt, vagy korábban játszódik. Vagy retkon.


Egy rakás pap jön ördögűzni. Ebből arra következtetek, hogy A1 után járunk, esetleg A2 után, ki tudja hogy kezeli ez a film az idővonalat.


A démon beleköltözik egy lámpába...


A ház bútorait kiárusítják (egyértelműen A1 után vagyunk).
Tehát Nagynéni megvette Lámpát, és elküldte Nagyinak, akinél megszáll Anyu és a fia meg a két lánya. Kisebbik Lány nemrég meghalt aput képzelgi össze, ezért a Démon így jelenik meg Anyunak. Eddig oké. 20 perc után el is kezdődik az 1 óra 20 perces film. Kisebbik Lány Lámpával beszélget, neki is Apuként jelenik meg.

1. nap: a Lámpa megmikrózta a papagájt.
Második nap meg beindul vmi láncfűrész... Ezt a filmet nem moziba, hanem tv-re írták, és ez érződik is. Azért az elég jól néz ki mikor a szerelőnek ledarálja a kezét a konyhamalac.
3. nap levelek tűnnek el, csatornalé folyik a csapokból, Nagynéni meghal vérmérgezésben, meg ki tudja. Kihívják a vízvezetékszerelőt, mert minden csapból trutyi folyik - és nekiállnak mosni. Kész, feladom, ez hülyeség.
No mindenesetre a szerelő és a házvezetőnő meghaltak.


A Végső Összecsapás amit ebből érdemes megnézni, az poén.
És az átok tovább él:



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad