Asterix, a rajzfilmek

 Asterix, a gall: Jóformán nincs benne történet, egy előszó a történetekhez. Annyi történik benne, hogy bemegy a faluba egy álcázott római, adnak neki egy adag varázsitalt, visszamennek elfogni a druidát, Asterix elfogatja magát, kicsit trollkodnak a római helyőrségen (hajnövesztőt főznek erőital helyett, meg egyszer elküldik őket eperárt), aztán távoznak.

Asterix és Kleopátra: könnyedén a legjobb a választékból. Van egy történet, mindenki számára vannak tétek, teli van poénokkal.

Asterix tizenkét próbája: epizodikus, és ahogy várjuk, a próbák felén probléma nélkül átmennek az erőital miatt, a másik felén meg áttrollkodják magukat. Így ez elég lapos lett, de még mindig a jobb darabok közé tartozik - így azt kell mondjam, sajnos.

Asterix és Caesar ajándéka: A falu díszpipijét ellopják a rómaiak a pasijával együtt, valahogy egyiknél se volt varázsital. És mert Obelix is szemet vetett a fruskára, mennek utána. De ahelyett hogy átküzdenék magukat a problémákon, és kapnánk egy road-moviet, Asterixet csak zavarja hogy nem tud teleportálni. Ez pedig így unalmas. Hogy Caesar hogy jön a képbe mikor az előző film végén visszavonult az uralkodástól, ki tudja. És az ajándék se tudni hogy jön a képbe. Mármint a filmben persze, szerepel, csak Asterixéket nem nagyon érinti. Az első élőszereplős film ezt és ...a gall-t kombinált egybe, és az egy jó fillm (nem óriási, de kellemes), nézzétek meg azt inkább.

Asterix Britanniában: Hm. A kalózok a Kleopátárból jó poén volt, de sajna nem lesznek a film szereplői. Sőt, negyed órán keresztül a gallok se szerepelnek a képernyőn! Azért egy idő után egész normális ütemben folynak a dolgok, eddig ez a 2. legjobb.

Asterix és a nagy ütközet(?): Sokkal inkább Asterix és a nagy csata. És az egész egy remake-je ...A Gall-nak: elmagyarázzák miért gallok a gallok, miért nevezik rómainak a rómait, elkapják Panoramixet, kémet küldenek a flauba... Oké, mégse rabolják el, Obelix előbb kinyírja! Oké, csak agyrázkódása van. A pozitív, hogy ebből készült anno, ősrégen a leghíresebb Asterix-PC-játék. Sose jutottam benne sehova. A lényeg, hogy jön egy rivális druida (igazából csaló)...


Asterix Amerikában: Az újrahasznosított karaktermodell mindig rossz indítás.

Ez az első rajzfilm, amiben a rómaiak furák és inkompetensek. Egyik állandó elem volt, hogy a rómaiak normálisak és kompetensek, azért tudták meghódítani a világot - csakis a varázsital jelentette káosz állt köztük és az Egy Gall Falu között.

Az alaptörténet nem nagy cucc, a rómaiak szokásos módon elrabolják a druidát (Panoramix? Csodaturmix? - szinkronja válogatja), de ezúttal meg sem állnak ámerikáig. Tulajdonképpen változatosság, hogy ezúttal nem hajtanak a varázsitalra.

Az indiánok meg nem jönnek ki fő ellenfélnek. Az indiánokba ugyanis nem PC belekötni. Asterixékben mag az az elsőrendő poén, hogy teljesen figyelmen kívül hagyva a többi kultúrát, átgyalogolnak minden szembejövőn. Az is a készítők érdektelenségét mutatja, hogy a pulykát nem tudják mi, de a bölényeket rögtön felismerik. Az indián hölgyecske-lányocska meg aszondja, PánPéter Potomak (a Potomak egy folyó). Ez kínos mint egy blackface. Szintén nagy plothole, hogy Asterix övén végig ott van a klasszikus butykos az itallal - mégse iszik belőle, még csak nem is próbál. Ja, és az indiánok, egyedüli fajzatként ezekben a rajzfilmekben - NEM TUDNAK BESZÉLNI! Csak halandzsanyelven makognak. Végül pedig Amerika felfedezésének semmiféle hatása nincs a gallokra. Mintha ott sem jártak volna. De akkor mi értelme volt? Legalább pár pulykát vihettek volna haza!

Asterix és a vikingek: Ez már az újhullámos Asterix. Egyszernézős.

Asterix - az istenek otthona: miért változtatták meg a  cím formátumát? És. Ez. 3D-s. És az új szinkron zavar: miért Shreck hangja Obelix?

Az alapsztori, hogy a rómaiak várost akarnak a gallok nyakára építeni ha már elfoglalni nem megy a falut. A film legnagyobb problémája, hogy az építkezés semmit nem halad. A másik, hogy a rómaiak verése addig poén, amíg a légionáriusokat sikerül akár korbáccsal a falu ellen küldeni. De mihelyst békésen, passzívan álldogálnak a kis erődjükben, a gallok pedig passzióból mennek oda püfölni őket, már nem vicces, pedig itt az történik. Az egyetlen igazán érdekes vonulat a történetben a rabszolgák hozzáállása. Ja, és a vaddisznókergetés nem poén. 

Egyébként meg túl sok a vágás, és túl ... komoly? modern? a történet, Asterixet viszont ilyen bohókás dolognak ismertük meg. Szóval itt eltévedtek.

Asterix (és Obelix és) a varázsital titka: No persze ez is 3Ds. És ugh, megint ez a postmodernizmus. Gyerekek a faluban, és fingós-poénkodás.

Na, de az alap ígéretes, még ha kiszámítható is. A druida eltöria  lábát, hát nekiáll utódot találni a druidatanácsban, mert persze a faluból senkit, lányt pláne nem, tehát az az ügyes feltaláló-kislány lesz az utóda, de semmi gond, mert szimpatikus figura. Hogy legyen bonyodalom is, jön a gonosz druida, aki láttatlanban akár a kamu-jós is lehet a Nagy Ütközetből.

...És Kleopátrát nem nyomja le, de simán utóléri. Új életet lehel a franchise-ba. mindenhogy tetszett.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad