Lapozgatós könyv franchise-ok 19. - Angus Dewer (mégegyszer)

 Ezúttal rendelkezünk annyi infóval, hogy képet kaphassunk, hogyan is volt ez a sorozat, úgy egészében.
 
Sikerült fellelni és felvenni a kapcsolatot a címlapok festőjével, Boros Attilával, aki szerint az egész franchise írója és értelmi szerzője bizonyos Dicső Balázs volt - ami név egyébként nem szerepel a nyomtatott anyagokon, de úgy tűnik, őt rejti a Mark Evans írói álnév - és talán a Dancs Csaba is álnév lehet, mert "fordító sosem volt".
Hollywoodban nem szokatlan ha egy film stáblistájára embereket költenek, a magyar könyviparban viszont nekem legalábbis új.


Sajnos ez az ösvény minden más szempontból zsákutcának bizonyult, és a továbbiakban nem látom értelmét próbálkozni:


A festmények hollétére vonatkozó állandó megjegyzése egy nyom, mi is lett a sorozattal.
Egyébként az író fellelését sem tartja valószínűleg, sem javasolandónak:


A továbbiak ismeretében talán nem is lesz ez az értesülés akkora meglepetés. De haladjunk csak sorjában.

A Cherokee Kft.-ről nem sokat lehet tudni, jószerivel semmit. '91-ben jegyezték be, 2003-ban "hivatalból" törölték, azaz valószínűleg működés hiányában.


Tevékenysége alapján kiadtak 4 könyvet. A Philip K. Dick kötet még komolyan is vehető lenne, A '94-ben kiadott "Elemző írások..." már nagyon fal-tevékenységnek látszik ha őszinték akarunk lenni.
 

Tehát a "nagy projectjük" az Angus Dewer volt - de mi történt vele?
 
Hát először kiadták a Riveti Utcákat.
 

Előtte azonban valahogy a Bíborhold c. frissen induló magazin legelső számába sikerült egy egész oldalas cikket, plusz egy féloldalas interjút betolni.
A cikk 12 részesre ígéri a sorozatot - ami fentiek szerint nem véletlenül nem jelent meg más országban, és az újság is csak hamukál ámerikái íróról. A 12 résszel amúgy eleve túlvállalta magát aki ezt kitalálta, mert a két elkészült könyv mindösszesen 6 varázsló csatájáról regél - mit kezdett volna a fennmaradó felében a kiadásnak?
A nüanaszokba most nem megyek bele, hogy mennyire "logikusak" a kalandok (a haladás jobbra mész vagy balra mész jellegű), vagy miféle képességekre tehet szert Angus (a semmilyenen kívül); vannak itt valódi problémák is.
 
Btw, a cikk vége azt írja, 3 festményt láthatunk Borostól: egy a címlap, egy az újság hátsó borítója, egy pedig a belső címlapon. Nos, az lfg.hu archivátora úgy döntött, a hátsó borító a második lap lesz a scannekben. A korabeli szerkesztőség meg valamit jól összekeverhetett, mert a Riveti Utcák címlap a megjelent cikk szerint nem az első, hanem a hátsó belső borítón szerepelt - a scanben pedig az utolsó oldalon. Jó, ez tudom, nem az Angus Dewerre tartozik...


Persze az is érdekes, hogy Boros Attila neve merül fel egyedül a könyv kapcsán... És a marketingnyelv is nagyon erős. Itt kérem mindenki a legjobb, és bár B.A. még csak főiskolás, máris ő csinálja a fantasy-könyvek címlapjait (persze egy címet/kiadót nem említve), valahogy a nagyközönséghez mégse jut el - pedig kevés nagyobb közönséget tudok elképzelni mint ponyvafantasy címlapot. Na mindegy.

A könyvben rögtön felhívják a figyelmet egy nyereményjátékra:
"Személyi lapodat, a beleragasztott felszerelési tárgyaiddal, fegyvereiddel, pontjaiddal küldd vissza a kiadó címére, ahol ki fog derülni: ki lesz Magyarország legjobb Angus Dewerje.

A történet, azaz a sorozat végén meglepő játék veszi kezdetét, amelyben csak a legjobbak vehetnek részt.

Erről a későbbiekben még többet megtudsz."


Hát, sokat nem tudtunk meg erről a következő kötet megjelenéséig. Amire igazából mindösszesen 2 hónapot kellett várni, annyira így van, hogy a Bíborhold 2. számában már a Sziklatorony megjelenését lehetett beharangozni!


Továbbra is minden rendkívül színvonalas, és itt már repkednek a 10,000 forintok - ez kb. 100,000 forint ma (#NullaSzázalékInfláció). Egyetlen játékkönyv végigviteléért.
És ott van a nagy ígéret a (12 részes) sorozat végén előkerülő Nagy, Végső Nyereményről, ami szuper lesz, meg értékes, meg szuperértékes. Mi ez, egy multilevel marketingkampány az Avontól?
Az mindenesetre biztos, hogy ÉN nem küldtem be sehová a matricáimat.
Mindenesetre ennek a cikknek a végén, a promóanyagban került elő a misztikus Harmadik Címlap:


Szám híján ugye csak találgatni lehetett ez mégis mi akart lenni, logikusan  adódott hogy a 3. rész.


Aztán a 2. kötettel, a Sziklatoronnyal a franchise befuccsolt, és eltűnt a Föld színéről.

Hatalmas, eltűnt ígéretek, túlvállalt koncepció, túlárazott díjak, hatalmas marketing, és partik (ígérete)? Egyből eszembe jut egy legendás Atari-franchise, a Sword Quest.


Persze, a különbség lényeges: azok az ereklyék egyszer tényleg léteztek. Angus Dewer inkább csak ígéret maradt. A Bíborholdban biztosan, mert a 4. számmal az az együttműködés megszakadt ('993 márciusa). Ekkor mikor először olvastam, pár évvel ezelőtt ezt, nagyon csúnyákat gondoltam. De lehet hogy csak magazint váltottak. Erről picit lentebb.


De a Sziklatorony azért kijött, lássuk, milyen információt kínált!
 

Hát, az írás minősége gyenge volt, a fejezetpontpazarlás a fel-le mászkálással nyilvánvaló, harc is több volt hogy teljenek az oldalak, és mindösszesen egyetlen lore-fejezetpontot kaptunk, rejtvényt meg ahogy nézem mégúgyse.
De ennyi lett volna? Nem! Mert természetesen ott áll a könyv végén hogy "Folytatása következik" (ami persze nem jelent semmit), és elképesztő szerkesztési döntés nyomán az alábbi 4(!) oldalas promó, amiből csak a középső két oldal került egymás mellé!


Remek, remek, de innen hogyan tovább? Nos, ahogy először, úgy ismét a kaptunk egy kis önpromót a szabályrendszer végén.
"A sorozat végén meglepő játék veszi kezdetét, amiben csak a legjobbak vehetnek részt. Fantasztikus buli keretében, a nagyközönség előtt mérhetik össze tudásukat. Itt ki fog derülni, ki lesz Magyarország legjobb Angus Dewerje. Őrá rendkívül értékes nyeremény vár.
 
A nyertesek névsora, valamint a játékkal kapcsolatos minden egyéb további információ a NULLADIK TÍPUSÚ TALÁLKOZÁSOK című újságban jelenik meg havonta."
 
Egyúttal jelezték, hogy az eredetileg január 30-ai beküldési határidő márc.15-re módosult. A Sziklatorony beküldési határidejét pedig a 3. kötetben tették volna közzé.
 
Én bevallom nem is tudtam, hogy NTT-nek nyomtatott magazinja is volt, de nagy szerencsémre valaki vagy szakmai presztízsből, vagy rajongásból archiválta és számontartja az egészet, és még kiasegíteni is hajlandó volt! Ezúton is köszönet Barta Zoltánnak a lapozgatós-könyvek rajongóinak nevében, hogy segített felderíteni ezt a rejtélyt.


Tehát '93-ban végkép behalt a franchise, és bár a Szilatoronyban még havi kapcsolattartást ígértek, ez se igen jött össze. Na jó, talán a sablon hírdetményt leközölték minden számban:


És igen, íme ismételten a titokzatos Harmadik Borítófestmény.

Áprilisban a magazin végre eredményt hirdetett. Amúgyis zavaros volt, hogy március 15 az most a beküldési határidő, vagy az eredményhirdetés napja-e.


Ha összevetjük a Bíborholdban közölt listával a - amiről gyanítom, hogy akkor az összes beküldő volt -, két név egyezést találunk, nyilván testvérek. kicsit mondjuk ciki, hogy ezúttal nem tüntették fel mindkétszer a lakóhelyet, kicsit azt a hatást keltve, hogy ők összesen egy nyertesnek számítottak. Ami picit komolyabban veendő állítás, ha azt is látjuk - nem volt első helyezett! Lol.

Májusban meg persze nem történt eredményhirdetés a Sziklatoronyról.
Viszont izgalmas, hogy ezek EGY ÉV ALATT AKARTÁK KITOLNI A 12 KÖTETET!
 
Az utolsó hír a július-augusztusi lapszámban jött:


Ha ez a nyavaja akkora siker lett volna, akkor eddigre már 7-8 kötetnek kint kellett volna lennie ugye. Hihetetlen.
A "zsűri" meg gondolom maga "Mark Evans" lehetett, lol. Amilyen kritika nélkül kikerültek ennek a cikknek az ordenáré állításai, csak röhögni tudok az ilyeneken.

Itt már a harmadik kötet lett volna az utolsó (per szagát érzem), és egy (A?) Várban larpozás lett volna a franchise-záró finálé :D Azért azt megnéztem volna.
a légvárépítés netovábbja, hogy merészeli bemondani "a fantasy műfaj hazai legkiválóbb alkotásai, előadások, filmvetítések, miegymás" lettek volna, egy egész kis fesztivál. MondoCon, vagy hasonló! Szép álom azért.

Az azért komolyan érdekelt volna, hogyan küldöd be augusztus 20-is A HARMADIK RÉSZ KALANDLAPJÁT ha az egyszerűen elfelejtett megjelenni?!?
 
Viszont van egy címünk! A harmadik kötetnek nem csak címlapja, de címe is volt! A Poor Árnyékában! És az ott a cikkben még egy belső illusztráció is (gondolom)!

Összességében Angus Dewer vagy egy elképesztően merész álom volt - vagy ahogy gyanítom, valami kemény pénzmosás. A résztvevők ma már nem fellelhetők, a borító-grafikus kivételével, aki állítása szerint "semmiről és senkiről nem tud semmit ezen sorozat kapcsán".

Szép kis történet, nem vitás. Azért mókás lenne hinni, hogy mindenki készítő alapvetően őszinte volt, és ez volt a mi kicsit kicsi, kicsit savanyú Sword Quest-ünk.


PS: Ha érdekelnek még játékkönyves tartalmak, itt a facebookcsoport aminek a posztot készítettem.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad