Mark Polonia, és VHS-re forgatás 2021-ben

Vannak jó filmek, vannak rossz filmek, vannak filmek amikre sokat költöttek, és vannak amikre keveset.
Egyben eddig nagyjából mind megyegyeztek, még az utolsó Witchcraft, vagy Amityville-film is: akik készítették, elmentek a boltba, és megvették azt a felszerelést, amire futotta nekik.
Hogy ez egy idő után a híg fosást eredményezte, és az utcáról válogatás nélkül berángatott ... miket beszélek, válogattak hogy ne legyen kicsit se szép vagy karizmatikus, mert akkor a végén még pénzt kér.

De mi történik olyankor, ha valaki abból csinál karriert, hogy azt képzeli, egy VHS-kamera megfelelő pótszer ahhoz, hogy moziba juttasson egy filmet? Mert kétségeink ne legyenek, a Polonia Testvérek, illetve úgy a karrier felén már csak Mark Polonia mozikba szánták a filmjeiket. ASzánják, mrt mai napig gőzerővel dolgozik a haveri kör.
Akikből a legfeltűnőbb alak ez a pofa:


Ez a két lábon járó szerencsétlenség a kezdetektől ott szerepel Mark filmjeiben, és fizimiskáját egyszerűen nem lehet nem észrevenni, így rögtön tudjuk hogy ezek olyanok mint Adam Sandler, akinél mindig szerepel Rob Sneider, Kevin James, meg a többi tökfej.

No mindegy. Lényeg, én meg tudom érteni hogy valakinek nem jön össze a Nagy Áttörés, nem lehet minden történet Fergeteges Forgatás. És azt is megértem, sőt, támogatom, ha valaki Kevin Smith-ként szemétből túrt celluloidot használ, és házilag barkácsol kiskkocsit meg tripodot a kamera alá. Megsúgom, azok egyébként olcsó alkatrészek, a nyomorú optika a kurva drága az egészben. De egy élvezhető filmért én meg tudom bocsátani a szar világítást, meg általában képminőséget, ha legalább látom mi történik. Múltkor néztem egy kritikát, abban ez volt a film minősége, és ez a kibocsátási minőség, nem a szalag ment szarrá mire valaki digitalizálta végre:


A gondom inkább az, hogy azoknál, akik olcsón gyártanak filmeket, általában a forgatókönyvírás sem megy, örülhetünk ha megússzuk pár lukkal, de általában minden összekavarodik és ellentmondó lesz. Az Amityville Island tipikusan ilyen, írtam róla hosszan, de inkább összefoglalom a történetét: 
Egy gázmaszkos nővér kiírt mindenkit egy házban, amitől az szellemjárta lesz. Az új lakót, egy fehér nőt megszáll a démon, amitől az fekete nővé változik, és lecsukják a saját gyerekei lemészárlása okán. Onnan átszállítják Fantázia Szigetre, ahol egy őrült tudós zombikat gyárt, de innen megszökik a démon megszállás-képességével, és egy másik fogvatartott segítségével. A végén a démon egy halhatatlan élőhalott nanobothajtotta mutáns lesz (kb. Jason X), a főszereplőnő pedig megszüli az MK-Ultra szuperkatonát.
Értjük miről van szó.

Ezzel se lenne ám akkor baj, ha nem szállna el az ilyenek agya, és képzelné hogy az ő 1,000$-ból összerakott szarja többet ér mint egy tényleg nagy film. Mint Mark Polonia. Aki eleget keresett a vackaival, és pont jó helyen is dolgozik ahhoz, hogy ki tudja tanulni a filmes szakmát. De már nem is akarja.

Aki bővebben és a saját szájából akarja hallani életfilozófiáját, annak ajánlom ezt a már-már dokumentumfilm hosszúságú interjút:


Mivel a nevével a Szar Filmek Nézése közben óhatatlanul összefutottam, úgy döntöttem, mélyebben is megismerkedek munkásságával.

De először, miket is láttam már tőle:
- Dune World (2021)
- Amityville Island, Amityville Exorcism, Amityville Death House
- Alien Survilance (eleget ahhoz hogy ezt mondhassam)
- Land Shark, Sharkenstein, 
- Jurassic Prey

Ennyiből már látszik egy trend: a fickó erősen az Asylum nyomdokain jár, azaz mockbusterek és szörnyfilmek. De előtte valami, amiben a fickó filmjei tényleg faszák: POSZTEREK. Abban nagyon nagy.


ITudom hogy a Saurians eleve a leggyengébbnek néz ki a poszterek közül, de nézzünk meg egy részletet a filmből:


 
Na ez ennyire szar. És ez 1994-ben készült, csak a miheztartás végett. 1994ben a magyarok a Megint Tanút nyomták ki, ami szintén szar volt, de mérföldekkel filmebb mint ez az akármi!
Hollywood meg ilyen címeket hozott ki, mint Interjú a Vámpírral, vagy a Forest Gump. Vagy az Ace Ventura. Oké, menjünk el a fosadék felé: Dumb és Dumber!
De menjünk le tényleg a szint alá. Utólag paródiának aposztrofált húgy és szar szuperhősfilm (szintén volt róla szó a blogban): Blankman!


Hollywood ha megfeszült se tudott akkor szart "alkotni" mint Mark Polonia.

A fickó 68 szörnyűséget gyártott, és ma is aktív, ezért eleve úgy álltam hozzá, hogy a nagyja úgyis hozzáférhetetlen - az ilyen házivideo szintű ratyi mindig az -, és mint az asylum ő is rájött hogy mockbustert gyártani könnyebb és több bevétellel kecsegtet, így eleve kizártam azokat, amik egyértelműen valami film gyenge koppintásai, így pl. a Majmok Bolygója-filmjei is kiestek. Csakúgy a franchise-ok amiket úgymondhatni ellopott, azaz aminek "folytatásokat" gyártott, bár az eredetihez köze nincsen. Ezek közé tartozik ugye az Amityville-filmji amikkel már volt szerencsétlenségünk taláálkozni, a Dune World (most már hiába), de ott van a Camp Blood, amihez igen sokmindent legyártott.
Aztán a cápás filmek is mind mentek a levesbe, mert azt én nem, az már sajátműfaj, amihez nekem nincs ízlésem, a legjobb darabokat is csak leszólnám. Mondjuk elég fájdalmas hogy már Noé Cápájánál tart, a vallásos-film gyártás mindig a vég kezdete. Ahogy az is, hogy réebben évi jó ha 1 filmet hozott ki, míg míg 2015 óta évi ötöt is könnyedén.
Itt rájöttem, hogy a szörnyfilmes exploitationök is mehetnek a levesbe: vérfarkas, jeti (bocs, nagyláb), zombi, piranha - nem kellenek. A világháborús filmek se, mert azokban még szörny sincs.

Amit sajnáltam, hogy a dinoszaruszos filmjei (Dinosaur Chronicles, Saurians) egyszerűen nincsenek sehol.
Minél messzebbre megyünk vissza, annál kevesebb hozzáférhető, de úgy, hogy még DVD se, streaming se, nem hogy csak úgy megnézni a neten.

Ami még fáj, hogy a Feeders 3, ami tényleg megmutathatná hol volt, hol tart, az sincs. Megpróbálom megkérdezni a céget (van facebookjuk), hátha kiderül valami.

Végül pont 12 cím maradt a listán, de ebből kettő folytatás. A Return to Splatter Farm egészen biztosan, de az első film nincs fenn sehol, így nem látom értelmét megnézni. Marad mondjuk épp elég. A Splatter Beach erősen Camp Blood-spinoff-szagú, illetve kivételesen volt hozzá az imdb-n trivia, ami azt mondja, a film a The Horror of Party Beach (1964) ripoffja, azzal se szenvednék. Tudom hogy láttam róla kritikát a youtube-on, és bár most nem találom, nem is érdekel. Rossz film volt az, képzeljük mit csinált belőle egy rosszfilmgyártó.
A Feeders 1-2 a 3 nélkül annyira nem ütős, de roppant korai filmjei, próbálom tolni az ügyet, hátha lesz 3. film is valahol útközben.

Maradt 2 sorozatgyilkosos (ezek érdekelnek legkevésbé), 2 kísértetházas, 2 sci-fi (azokhoz nagy reményeket fűzök), a 3 Feeder-film, végül a Death Reel, amiről semmit nem tudni, de meglepően magas, 5.6 ponton áll az imdb-n.

Szóval ezek majd jönnek.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad