Doctor Who - A Negyedik Doktor és Társai

Lássuk be,ez a Doktor elmeroggyan fogyatékosként kezdi.

Nem rakom mellé automatikusan SJS-t csak azért mert a Harmadik Doktornak is társa volt, és a regenerációkor, és a regeneráció után is folyamatosana Doktor mellett van. Ettől függetlenül Sarah Jane Smith tényleg a Doktor társa marad, lásd az első történet végét.

Afféle felnőtt-kísérője lesz a Doktornak, némi komolyságot, céltudatot visz az életébe.

Rögtön mellettük van ezen kívül Henry Sullyivan, aki az időutazásos kalandozáshoz még nem szokott hozzá. Míg SJS a Doktor mentális egyensúlyára vigyáz, addig ő a fizikai világban lesz reality-check.

Temrészetesena fizikai erőre van kevesebb szükség, és azokata veszélyeket legkönnyebb felismerni, így HS-től fogunk megválni elsőként.

És bár részemről nem nagyon repesek Sara Jane Smithért, el kell ismerni, hogy ő az első Társ, aki nem egyszerűen eljátssza a szerepét (mint a legtöbb eddigi Társ), és még csak nem is egyszerűen alkalmas a szerepre (mint Jo), hanem megvannak azok a megkülönböztető színészi gesztusai, amitől felismerhető, megkülönböztethető lesz - bár szerintem ez itt teljesen tudatos. Hiba, ha közepesen nézel ki, arra nem lehet karriert építeni.

És vajon miért írták ki a sorozatból? Szerintem azért, mert nem csak a Doktor vett át tőle dolgokat, hanem ő is a Doktor képére formálódott. De hogy egy 20. századi ember Idő Lord legyen? Korai.
Ráadásul szerintem a Doktor irígyli a kezdetlegesebb embereket.

Ez után a Doktor hazatér, ahol nyilvánvalóan nincsen szükséges Társakra, hiszen a fajtája között van. Mert akármennyire rebellis is, attól még IdőLord a szentem.

Aztán mikor elbocsátják Gallifreyről - a zsebkendőjével beszélget. Mint egy zoknibábot használja (tekerjetek 16:20-hoz), ami a looserség netovábbja. Kell hát mellé egy Társ (vagy akár több is).

És az a Társ egy BADASS lesz!

Ő egyértelműena felelősség elől menekül, ezáltal hasonló a Doktorhoz. Ugyanakkor pont ellentéte Sarah Jane Smithnek, aki kvázi-felesége volt a Doktornak, de őt a férje-élettársa csak végigrántgatta maga mellett az útján. Itt épp fordítva: az asszony parancsol!
Ugyanakkor testőrként is funkcionál, így a sorozat most először felveti az erőszak szükségességének kérdését általa, szembeállítva a Doktor megrögzött pacifizmusával.
Persze a gond Leelával, hogy minél jobban civilizálódik, annál kevésbé vadember, azaz a karaktere szépen felszívódik.

De addigis velük kalandozik K-9 Mark I,  a robotkutya.
Az ő szerepe meglátásom szerint egy ösztönöktől mentes, de technológiai értelemben felsőbbrendő társ lenni, hogy kompenzálja/ellenpontozza Leelavad ösztönösségét - ám ehelyett leginkább unalmas, öncélú, de mint kutya "ügyeletes cukiság", mint valami Disney-rajzfilm szörnyecskéi.


A cukiság annyira túlélt, hogy miután Leela elhagyta a Tardist, és K9M1 vele tartott, azonnal kaptunk a semmiből egy K9M2-t.
De egy gépkutya mágsem iggazzzi Társ, így bejön egy küldetésspecialista, akit mégis Társként nyilvántartunk, mert bár kényszerrel rakják a Doktor nyakára, egy bizonyos céllal, de elég sokáig ottmarad, és a kapcsolatuk nem pusztán formális jellegű.
Romana... az, aki mindent a könyvek szerint csinál - és ez gyakran bajba is keveri, mivel nélkülözia rögtönzést.
K9M2-vel összehasonlítva pedig ő az elmélet mestere, míg K9M2 a végrehajtásé. Namost középen áll a Doktor, kérdéses hatékonysággal (legalább nem állítják be abszolút tökéletesnek ebből a szempontból).

A kijelölt küldetés elvégzése után Romana... regenerálódik, mert csak. Az Idő Kulcsának képét veszi föl - nyilvánvaló a szimbolizmus.

Romanat az út során szépen "megrontja" a Doktor, és majdnem renegát IdőLord lesz ő is - ám mint később majdkiderül ez csak jó tapasztalat lesz számára hogy jó vezetője legyen a - szerintem - stagnálás miatt lassan amúgy hanyatlani kezdett Gallifreynek.
Renegátságba sodródása afféle élettársává, menyasszonyává teszi a Doktornak, ami persze elvetélt ötlet, lévén a Doktor nem vonzódik Gallifrey népéhez.

Az ő párosukba csatlakozik be Adric, a hasonlóképpen elvetélt, helyét nem találó, beilleszkedni képtelen gyermek. Na pont olyan idegesítő is.
A srác elméletileg zseni, de én nem tudom eldönteni hogy szimplán hülye, vagy pusztán ateista mint az Esőember.

A következő lépés Romana távozása. Ő az ő saját történetének keretében távozik, két világ közt ragadva menekül meg az IdőLordság felelősségétől.
Hogy miért adja mellé a Doktor K-9-et... Nagy kérdés. Jegyajándék? A felelősség elhárítása? Vagy csak a készítők nem akartak több nagyszabású robbantást és lézerpárbajt? Nem tudni, mindenesetre el kell fogadnunk a tényt hogy megtörtént.

Aldrical egyáltalán nem az a probléma hogy a Doktort a gyerekkori önmagára emlékezteti. Épp ellenkezőleg. Aldric mindent tudni akar, mindenhol ott akar lenni pusztán a tudás elsőkézből való megtapasztalása miatt. A Doktor azonban  cselekedni akar, és csak azt akarja ismerni, amit feltétlenül szükséges, vagy ami pillanatnyilag felkelti érdekődését.
Ezért csatlakozik Tegana Jovanka mint szárazdajka, akihez a Doktor lepasszolhatja a fiút.

Végezetül Nyssát különösebb indoklás nélkül ráerőltetik a Doktorra. Bár ha a Figyelő = A Doktor, ÉS amennyiben Traken tényleg megsemmisült, akor tekinthetjük ezt szimbolikusan mindenki megmentésének?

A Negyedik Doktor Halála... Tényleg sok időt töltött a kéeprnyőn az alteregóihoz képest. De ez mégis semmi ahhoz képest amennyit az első ikarnációja élt. Mondhatni gyorsan elhazsnálja (elvesztegeti?) a létezését. Emlékezzünk, földi években számolva az Eredeti Doktor 450 évet élt meg. Mi ehhez képest 1-2-3-6-7 év?!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad