UK video nasties - betiltott filmek a britteknél

No persze mára a tiltás vagy nincs érvényben, vagy kábé semennyit nem számít az internyet miatt.

72 film szerepelt a listán, és a legtöbb béna, unalmas vacak már ránézésre is, anélkül hogy akár a trailert megnéznénk.
Miért kerültek mégis tiltólistára? Mert nem a rendkívül életszerű belezések miatt abban legyünk százas, hiszen ez még a '80-as évek elején történt, és hátakkor még CGI nem volt, legfeljebb a nyers filmre lehettt rajzolgatni, meg egymásramásolni két filmockát. Már amia stúdiótrükköket illeti. A maszkmesterek a virágkorukat élték a műanyag maszkokkal, és felragasztott műanyagdarabkákkal - bár nem alábecsülendő a szakma ezen része, és ma már olyan dolgokkal is kiegészült (az utólagos CGI-igazítás mellett), mint robotika.

De lássunk egy gyors áttekintést ezekről a "betiltott filmek"-ről.

A legtöbb a listán egész egyszerűen slasher, azaz van egy többnyire "elmebeteg"sorozatgyilkosunk, aki főként azért "elmebeteg" hogy ne kelljen indokokonerőlködni most éppen miért mészárolta le a következő statisztát. Ésez a koncepció ezekben a filmekben még kiegészül az "indokolatlan meztelenséggel", azaz nem pusztán az egész lánykollégiumot írtja ki az ügyeletes pszichopata, hanem mindet miközben fürdenek, szexelnek, vagy valami más okból nincs rajtuk ruha.
Hát őszintén én még meg is értem hogy kellett egy határ amit meg kellett már ugorni, mert ezzel a filmgyártás könnyen lesüllyedhetett volna általános pornógyártásba,az meg ugye... Maradjon a pornó pornó.

A másik tendencia tulajdonképpen a fentebbi kiterjesztése. Meghökkentő hogy létezett ez a zsáner, de arról van szó, hogynem pusztán ögyeletes mészárosunk kínoz és öl meg névtelen pucér tömegeket, de illető sorozatgyilkos náci, a helyszín egy koncentrációs tábor, a nőket meg ki lehet találni.

Van köztük ránézésre pár ígéretesebb (pl. the Vannibal Man, vagy the Driller Killer, Faces of Death, Cannibal Holocaust), de azért egy kaptafa.

Amik kilógnak a sorból, az az Evilspeak (normális, egész jó horrornak néz ki, de a trailer ne csapjon be senkit, ez egy Carrie-koppintás, csak ez nem működik, mert senki nem kíváncsi egy csapat 20-30-as katonanövendék kocsmázására), a Bloodeaters (a Soylent Greenre hajazó zombitörténet), Contamination (ami egy kicsit testrablós, de leginkább eredeti sci-fi horrosnak tűnik, viszont úgy néz ki a brittek akkoriban minden olasz horrort betiltottak már elvből).
Megemlítendő még a Possession c. darab, ami valahol szintén a szexelős-gyilkolós filmmek sorát erősíti, de nem puszta meztelenkedős slasher, hanem - legalábbis a trailer alapján - valami őrültes-erotikus családi dráma, aminek - ha a trailernem lőtt le minden poént - komoly rajongótábora lehetne hama mutatnák be. Mondomezt persze úgy, hogy a filmet magát nem láttam.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad