Trónok Harca - elmélkedés a 4-5. évadok között

Már egyszer írtam erről a sorozatról, ígymindenki tudhatja hogy nemvagyok nagy véleménnyel róla. De még a Barátok Köztöt is jó nézni néha, így végül csak megnéztem a4. évadot is.

Számomra nyilvánvaló hogy az író épp annyira nem tudja mi lesz a sztori mint maga az olvasó. Például az 1. évad 1. része alapján a főszereplőnek a Stark család kellett volna legyen, és a négy farkasos fiú közül került volna ki aki végül elfoglalja a Trónt. Csakhogy már a 2. résznél elveszítettük a fonalat, nem lehetett látni kire figyeljünk, kit jegyezzünk meg, és hogy miért érdekeljen minket ez az egész.

Ám bármilyen pocsék legyen is az írás, az író azért nem fideszknps szintű elmebeteg aki random ötletel, hanem azért azzal dolgozik, amit már összerakott, és nagyobb logikai hibákat nem követ el (mármint acselekmény szempontjából, mert az udőrend az ki vanhajítva az ablakon, lévén ugyanannyi időbe telik nála megtenni egy egyhetes utat mint egy féléveset...).

Nos, a sorozat egyik alapötlete, hogyminden könyvben/évadban behoz egy új családot. De minek? Minél később jön annál kevesebb értelme vana dolognak, lévén annál kevesebb a hatalmuk, szerepük, jelentőségük. Ésmár így is túlságosan sok szereplővel kénytelenek dolgoznia készítők.

Egy másik alapvető vonás a szériában, hogy a szerelem a kötelességhez képest másodlagos.Csak akkor létezhet ha összeegyeztethető a kötelességgel. Mihelyst a kettő ütközik, a szerelmes meghal (kivéve Tyrion, de lévén ő ér az Aria/Véreb páros viszi a hátán a sorozatot, ez azért kiszámítható).


A harmadik alapkő "a tél közeleg", azaz itten változás van. Lesz. Vagy valami.
Eredetileg a Hét Királyságnak kellett volna a központban lenni, amit a belviszály mellett a tűz és jég egyszerre fenyeget, de így jártunk, és már csak úgy általánosságban jön mindenféle változása a korszellemnek.
Ennek következtében viszont az áll, hogy aki egy őrült fasz, és ragaszkodik a régi módihoz, nem képes megújulni, az megdöglend.

Namost nézzük meg, kik maradtak 4 évad után a szereplők. Újak már nemigen jöhetnek, és 4 év mégiscsak 4 év, azaz aki ennyit kibírt, az már valaki. Ám még ennél is előbb nézzük meg, milyen pozíciókra lehet pályázni:
- a Lanisterek birtokai
- Észak, a Starkok birodalma
- A Fal
- a királyi testőrség kapitánya
- a királyi pénzügyi főakármi
Érdekes módon Kelet NEM, mivel túl messze van. Kelet egy vicc.

- Tyrion: az elpusztíthatatlan kis törpe. Ő sötét ló, bármi lehet belőle. Leginkább a lanisterek elismerésére pályázik, tehát vagy a birtokok feje, vagy valamelyik pozíció lehet az övé. Legjobbana pénzügyi pozícióba lenne értelme, de végülis pályázik ő a lanister birtokokra, és magára a trónra is.
- a nyomorék Stark, a vad asszony és Hodor. Nos, elég nehéz beszélni a lebénultról anélkül hogya Sárkány Úrnő ne kerülne szóba. Ugyanis mi mást lenne  a legjobb megszállni, mint egy sárkányt? (erről az epilepsziás srácnak még látomása is volt) Másfelől a srácnak van egy kutyája, bár mint tudjuk ez nem feltétlen jelent jót. Legvalószínűbb A Fal őrzése, második helyen a Stark-birtokok uralása. Végső eshetőségként meg király is lehet, bár azt csak a sárkányok folytonos irányításával tehetné, így nem valószínű, mert az elmebeteg zsarnokok a sori végére meghalnak.
- szép-szőke-herceg-lanister és a lovagnő: no, ők kinéznek egy szép párnak a lanister birtokok élén.
- aria: ő ugye orgyilkos akar lenni. De ez nem fog megtörténni. Vagy kinyúvasztják előbb-utóbb, aminek nem lenne sok értelme, vagy gárdakapitány lesz végül. Mert megtanul megbocsátani, kezdve a Vérebbel.
- Sansa: na hogy ő mi lesz... Valószínűtlen hogy visszakapaszkodnaa trónra, bár semmi nem lehetetlen. Vagy a star-birtokbamegy vissza,ami megint nem lenne igazán indokolt, vagy valamelyik kisebb őrgrófság élére kerül, mint vízvár, vagy az a beteg vár a hegycsúcson a lukkal a közepén had essen bele mindenki.
- stark a Falon. Nos, ő már bevette magát a Falra mint parancsnok, így a helye ott biztosítva van. Valószínűleg túl sokat látott már hogy egyszerűen visszamenjen a star-birtokra. Jóeséllyel viszont innen továbbléphet, és ráülhet a trónra.
- Sárkány Úrnő (notóriusan nem emlékszema nevekre, lol). Vele az a gond, hogy túlságosan kidolgozták. Remek politikus lett, bár a hadászathoz messze nem ért annyit, mint a stark a falon. A lényeg, hogy bár ő elméletileg egy egyszeri fenyegetésnek indult, már messze nem az. Jó eséllyel pályázik a trónra - mint a stark-a-falon férje? Mint régens, és az új gyerekkirály a trónon marad? Másra viszont egyáltalán nem alkalmas, persze hacsak mégis ki nem írják valami hősi halállal, vagy egyéb baromsággal.
- a kövér srác a falon: ő vagy lesz egy mellékszereplő, vagy a megújult Őrség parancsnoka.

És meglepő, de ennyi. A többiek járkáló halottak. A Mások meg csak egy ilyen izé, akik vagy sose vonszolják már le fehér seggüket a magasokról, vagy kiírtódnak, vagy továbbra is a fal mögé lesznek zárva - de senki ne nézze csak miattuk a sorozatot, mert kurvára nem foglalkoznak velük.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad