XTRO

Híres film (ok, három film, a legjobb az első volt, és a magyar címadók jóvoltából "létezik" egy4-es számmal ellátott is, lol), de vajon mit jelent a címe? Ez az egyik legmaradandóbb kérdés a nézőiben.

XTRO, a készítők által ejtve "Ex-tro", amiből az ET (ET, the extra-terrestiral) alapján, és az egyik szlogen "nem minden idegen kedves" csak ki lehet találni, hogy az eredeti szándék szerint bizonyára "extra terrestrial organism" lehetett, azaz "földön kívüli léteforma".
Ám sokkal jobban illik rá ez a bontás: XTR-O, avagy Extrém Obszcén.

A filmből ha semmit nem is tudnak róla, azért popkulturálisan az a jelenet megmaradt, amiben a lény megerőszakolja a nőt, hogy az megszülje a lényt... Bizarrul hangzik? Nem bizarrabb mint amikor a Gonosz Halottban a fa megerőszakolja a lányt.
És ennél azért sokkal többet tud ám, és nem csak azért mert egy későbbi James Bond Lány meztelenkedik benne.

A film nyilvánvalóan egy C-kategóriás szörny-scifinek készült, afféle Alien szintű "bonyolultsággal", de sokkal izgalmasabb dolog lett belőle mint egy gagyi film, vagy egyZS-kategóriás horror mint a Sharknado.
Ez a film (maradva az első résznél) valahogy potenciállal rendelkezik, és olyan kpi világgal, mintha egy David Lynch filmet néznénk. Már a kezdés is: apuka a gyerekkel dobálja a botot a kutyának a kertben. Semmi különös. A bot elszáll, mint a csont a 2001 Űrodüsszeiában - majd hirtelen felrobban, a robbanástól éjszaka lesz, és jönneka 3. Típusú Találkozások fényes ufói.
Ez már elég abszurd és akciódús ahhoz hogy nézzük csak még 5 percig. És mivel mindig történik valami ami miatt "csak még 5 percig" előtte maradunk, hát ez valami zseniális.

Hogy utólag belegondolva ez volt a legnagyobb marhaság amit forgatókönyv címén eladtak? Kit érdekel? Amikor nézed, felfüggesztődik a hitetlenséged, és élvezed. És vannak benne jó ötletek. "A játékkatona támadása" kifejezetten elmenne akármelyik A-filmbe.


Ezen kívül talán nem vagyok egyedül ha azt mondom az idegen (külsőre és képességeiben) sok hasonlóságot mutat a Phantasmagoria 2 szörnyével, csak hogybedobjak még egy nevet :)

----------

Sajna a 2. filmnek nemhogy semmi köze azelsőhöz, azt mégkibírnánk. De azon kívül hogy "kaotnák" rohangásznak benne egy (stúdióban), gyakorlatilag nincs mit nézni rajta.
A 3. pedig nagyon ráment a gore-ra, ami bár ötletes, ma, felnőtt fejjel már korántsem annyira élvezetes, különösen azzal a krisztusi mennybemenettelel és szeretetről szóló megváltásbeszéddel a végén. De 12-15 éves fejjel még mindig hiszem hogy lehet fosni tőle. És hát britt franchise-ról van szó, nem amerikairól, így az ilyen egyértelmű istenezések (mint mikor a lény megszülteti önmagát) elmennek.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad