A magyar filmgyártás filmjei 135 - Oldás és kötés (1963) / Pacsirta (1963) / Párbeszéd (1963)

Miért létezik ez a film? Meg nem mondhatom. Üres folyosókon kószál benne egy-egy emberke... Valamit biztos csinálnak a köszöngetésen kívül.
Van benne viszont operáció - kihagyott ziccer, mert pár odatett "piros" vattán kívül még gore sincsen:





Márpedig már a KISS (nem KISZ, ami a Kommunista Ifjak Szövetsége volt) is megmondta: "Ha már játszani nem tudsz, legalább nézzél ki jól":

Dú-du-du-du--du-du-du--dú-du du-du-du du-du-du-dú!
Vagy úgy is fogalmazhatnék:


Lehet hogy a doki útkeresése a kommunizmus útkeresése? Sztálin ugye meghalt '53-ban. Utóda csak '58-ban lett: Hruscsov, akit '64-ben Brezsnyev követett (mint ismert név, nem mint államfő. Ne tőlem tanuljatok dolgozatra!), aki nagyjából kitartott '85-ig, amikortól a listát olvasva a filmgyártás filmgyártás lett errefelé, nem csak valami izé.


------------------

A film történetét olvasgatva beugrott ez a video:

3:00-5:00 között.

A történet egyértelműen az agyarság kommunistáknak való eladásán kesereg (mintha választás kérdése lett volna a dolog)...

Tudjátok mit gyanítok? Nézzük végig azagyar stáblistákat, és hasonlítsuk össze egy amcsi stáblistával!
Jó, most pont nem igaz, vagy nem tökéletesen, de eddig mindig, vagy legalábbis JELLEMZŐEN első az ÍRÓ, utána jönnek a mindenféle világosító, kamerakezelő, díszletező - azaz akikre amúgy sem emlékszik senki szakmán kívül -, aztán a szereplők, MAJD LEGVÉGÜL jöhet a rendező.
Attól függetlenül hogy néz ki ténylegesen egy amcsi stáblista - vagy angol, vagy bármi -, ott (értsd: BÁRHOL EZEN AZ ORSZÁGON KÍVÜL) a rendezők kultstátuszra hajtottak. Elvégre ŐK vezényelték a filmek létrehozását legfőbb fejként.
Alfred Hitchcock, Ingmar Bergman, Frederico Fellini, Woody Allan, Sergio Leone, Akira Kurosava - lehet hogy mára szart se mond legtöbbeknek a nevük, de a maguk idejében kurva nagy hírnevet szedtek össze a filmgyártás kezdetén mint rendező.
Agyarországon viszont mi volt? Egy rendezőt se tudsz mondani. Tudsz mondani olyan színészeket akik egy rakás filmben játszottak, esetleg tudsz mondani írókat akiknek a műveit itt-ott feldolgozták filmre - de ennyi! Nincs rendezőnk bassza meg! Pedig a Liza a Rókatündér se a színészektől tarolt, hanem a rendezés miatt! Ha a történetet nem sikerül vászonra vinni a színészek, díszlet, cgi-munkások, világosítók, kamerások stb. koordinálásával, az elkészült anyag szerkesztésével, csiszolgatásával - akkor nincs film!
Ezért kell tolni az olyanneveket mint Mundruczó Kornél (Fehér Isten), Antal Nimród (Kontroll), BÁRKIT aki csinál legalább egy-két jó dolgot - hogy hajlandó legyen itt maradni!
Nem egy újabb elvetélt "színészóriás"-ra vanszükségünk mint Kabos, Jávor, Latabár, Koltay - RENDEZŐ KELL hogy a macska rúgja meg! Különbena színészek próbálnak meg rendezni vagy sikerül vagy nem alapon, vagy KRETÉNEK veszik át az irányítást, mint ez az amúgy agyondíjazott SZEMÉT, ami a belső értékekről, elfogadásról, multikulturalizmusról kéne szóljon, hogy ne a külső alapján ítéljünk, ÁM a végtermék egy olyan dolog ami olyan magatartást ad a szereplőjére, ami a valóságban egyenesen vezet a megerőszakoláshoz. Mert a karakter óvatlan, agyilag zokni, és a helyzet már rég túlment azon a határon aminél normális ember még nem fut el rendőrért kiabálva.

Ja, a film? 1/10.

------------------

Nem tudom mi van a hanggal. Csutkára feltekert hangerőkkel hallom hogy létezik, de ennél többet nem.1/10, pedig sokat vártam tőle.



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad