A magyar filmgyártás filmjei 136 - Tisza-őszi vázlatok (1963) / Az utolsó előtti ember (1963) / Ezer év (1963)

Behalsz, de erről a doksiról az imdb többet tud mint a teljes magyar internet.
Btw, panaszkodott az agyar sajtó a filmgyártási költségekre USA vs Agyarország.


Hát kérem ez tényleg nagy probléma. Mégpedig azért, mert globálisan egy olyankis ország mint Agyarország NEM FENNTARTHATÓ. Legalábbis a kultúrája nem, mindegy mit gyártunk amúgy. Nem eladható a tudás, mert nem eladható a nyelv. Nem kiszolgálható a nyelv, mert drága a termékek gyártása. Nem termelhető a termék, mert nem eladható a tudás, mert nem eladható a nyelv.
Hollywood úgy tartja el magát, hogy globálisan termel. Persze a színészek és általában a stáb ennek megfelelően "túlárazott", de még úgy is. Cserébe viszont olyan technológiákhoz jutnak, sőt: ők maguk is fejlesztenek, ami élenjáró (= HighTech).
Hobbiként forgathatunk filmnek nevezett házivideókat, de maximum lekövethetjük a tényleges fillmgyártást - és ott is akkor járunk jól ha le tudjuk szinkronizálni angolra és úgy eladni külföldre, lásd Fehér Tenyér, Fehér Isten, Liza a Rókatündér.

Visszatérve a jelen dokura, nyilván más az elvárás egy játékfilmhez képest. Bónuszpont ha szórakoztat, de fő feladata mindig az információátadás, ami mellett második értékelendő szempont a megvalósítás (látvány, látványon keresztül bemutatott koncepció). Egy dokumentumfilm nemszakkönyv vagy kézikönyv, hanem ismeretterjesztő anyag, tehát nem árt ha legalább egy (jó) egyetemi előadás szintjén mozog (bónuszpont ha szórakoztat vagy lenyűgöz annyira hogy ne aludjak be).
Azokat a modern dokukatamik inkább reality-műsorok mint dokuk nem szeretem.

Ez kb 20 percnyi anyag és annak ellenére hogy nincs narráció (a zenei kíséret illeszkedik, sőt, már-már kísérleti film jelleggel üzemel) kifejezetten zseniális. Helyenknt mondjuk nem ártana egy fölirat hogy mégis mi a kányát látok, mert pl. itt fogalmam sincs mit történik:

7/10

-----------------

Két hülyegyerek versenyzik benne a'la Nagy Kékség.
Ez is azon kevés filmek közé tartozik amit Rendező rendezett, és nem pártutasítás szerint, hanem mert volt egy Koncepciója. Jó is lett. Oké, mára kicsit elavult, oké, itt-ott azért látszik hogy még van hova fejlődni, de nagyon erős képekkel dolgozik - ami nálam nézhetővé tesz egy drámát. Mert ez ugyanúgy mint A Nagy Kékség karakterdráma.

Szakmailag nyilván "probléma" a fimmel hogy anno még csak ejtő-ernyők léteztek, a modern siklóernyők az irányítható zuhanással még sehol. Kunsztok a levegőben sehol. Azok adnának neki egy nagy pluszt. De így is erős film, 4-5/10, föl kell rá hívni a figyelmet. Nem olyan jó mint a Kékség, de azzal szemben agyar. Bár az meg európai, nem hólivúd. És persze mind emberek vagyunk, és azon túl értelmes lények. Hú de filozofikus vagyok ma!

------------------

Ez talán az egyetlen, de biztosan az első film ami bárhonnan elérhető a Filmarchívumon keresztül.
Viszont miért "film" ez? Ez egy SZÍNDARAB. Erős pártpropagandával fűszerezve. Nem indokolt hogy egy szobában játszódjon az egész film, ellentétben pl. az olyannal mint ASzoba


A történet erősen hajaz amúgy Kafkának A Per-ére, csak az tökéletesre vitta a sztorit (ne filmen nézd meg azt, még akkor is ha megnézed filmen!).


Ja, amúgy a történet értelmetlen is, mert gyám nélkül otthagynak a semmi közepén két gyereket. A film lényege lenne hogy ami törvényes és amit csinálni kéne az három különböző dolog, aztán ilyet raknak a végére. Ezzel pedig bukják az egész történetet. 1/10.




Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad