Phantasm (1979)

Ez a franchise... Az előkerülése bizonyítja hogy súlyos bajok vannak a filmgyártásban,vagy akár a történetmesélésben.

Ugyanis ez a film a horror B-vonalas franchise-a, amit méltán nem kerül sokszor szóba. Van egy rajongótábora, mint a Megacápa-franchisenak, de had ne örüljünk már ennek általánosságban. És pláne ne próbáljunk úgy tenni, mintha ezt bármikor fel lehetne sorolni az A-listások között, mint Halloween (ami szerintem szar, de legalább jól fogyott), a Rémálom az Elm Utcában, a Péntek 13, a Fűrész...
Hogy mégis egyáltalán felmerült az ötlet, mutatja hogy az emberek ki vannak éhezve egy új címre, de nem kapják meg.

A háttéranyaga a filmnek, hogy a rendező eredetileg egyszerűen valami rémálmát akarta feldolgozni vele. Képzelhetjük mennyire inkoherensen sikerült ez, láttatlanban rögtön az XTRO-ra asszociálnék...

A film vállalását mutatja, hogy azzal kezdenek, hogy dugnak.


Az mindig jele a B-Zs kategóriának.
Btw, elárulná nekem vki miért takarja el a nő FÉL mellét? Mert így nem érzi magát annyira pucérnak?
De azért is lehet, mert az a nő ez a fickó:


Miután láttuk ezt az "öngyilkosságot", azt is megtudjuk hogy a rendező legalább jó forrásokat használ, mint a Twin Peaks látványvilága:


Várj. Miért van abban a házban egy egész temető? Mert ott állnak a ház előtt ahol az"öngyilkosság történt, és ez a fenti kép úgy néz ki, benne készült. Huh?
Valaki motorozik közben a ház felé, majd előugrik a Magas Ember (ő lesz a főgonosz, tudjuk, mert rajta volt a plakáton) közölni, hogy a temetés mindjárt kezdődik, emberünk a ravatalban lesz szíves lódulni. És igen, a ME a nő-férfi korábbról.


Na jó, úgy tűnik csak a vágás szar, és a ravatal minden ellenkező bizonyíték ellenére is máshol van.
Dea temetőből a koporsót ME visszateszi a kocsijába? Hát, mittomén, nem értek a koporsós temetéshez.

Úgy tűnik emberünk le akar lépni a városból, most hogy a tesója betöltötte a 13-at, a szüleik pedig meghaltak. Nem hallom hogy lenne más hozzátartozójuk - nyilván nem tartozik rám. De most mit izélek,a Pokemonban már 10-évesen kidobták volna, egy szörnyet a kezébe nyomva.
A tesó az aki folyton távcsővel jár a bratyó nyomában, és a szomszéd voodoo-asszonysághoz jár jövőbelátásért. Most épp a Dűnébő a fájdalomdobozt pakolja elé a nyanya.

Aztán vmi szőkeség kinyit egy ajtót a ravatalban, egy vágás, és egy sikoly. Nem elvágják a torkát, vagy valami, hanem filmes vágás.

Majd Tesó meglesi amint Bratyó meg vmi nőcske (te, ez nem ugyanaz aki az elején nemet váltott?) kefélnek a temetőben. Ettől lesz ő igazán szimpatikus?
Közben az őrkutya megmorogja Tesót, az pánikbaesik és lebuktatja magát. Nem tudom ennek lesz-e jelentősége.
Amúgy lehet hogy a sztori eddig egy semmi, és a vágások zavarosak, néhol a színészi játék meg a rendezői instrukciók megmosolyogtatóak, de a látvány és a zene atmoszférikus, szóval nincs az az érzésed hogy most már menni kéne.
Mint ez a pillanat tök random, de jól néz ki!


Talán Freddy Krugert próbálták vele lopni, mert "csak álom volt".
Amúgy miért van egy gumicsirke ezen a nyilvános telefonon?


TIPP: ha kocsit szerelsz, és az inogni kezd, HÚZZÁL KIFELÉ ALÓLA.

Aztán Tesó betör az "öngyilkos" házába. Ettől mindjárt szimpatikusabb.


Az "öngyilkos" háza mégis úgy tűnik maga a ravatalozó. Hát passz.


Ja, itt kerül elő a szerszám, ami a filmről kapta a nevét, a phantasm ball. A Fallout-játékokban "fantasy ball" néven ismerik.


Ah, megvan, ETTŐL kéne szimpatikusnak lenni Kistesónak!


A támadóját, aki a MEszolgája, rögtön ki is végzi az ott röpködő labda! Logikus. Btw, ez a halál iszonyúan gagyin van effektelve
Feltűnik maga ME is,aki... mintha életrekelt gonosz tükörképe lenne Kistesónak, aki rögtön ki is nyilvánítja véleményét, amitől egyértelműen rögtön szimpatikusabb. Vagy nem.


A kissrác még az egyik levágott ujjat is elteszi emlékbe. Majd töltött puskával azölébenalszik egyet odahaza a lépcsőn. Ööö... No comment.
Mondjuk hogy az ujj még mozog, ad valami alapot.
Bátyó erre úgy dönt mennek a seriffhez - amit a valóságban nem tartanék jó ötletnek. Csak azért, mert valaki mutáns mint a fene, még nem vagdoshatod le az ujjait!
De ezen már kár parázni, mert az ujj hirtelen átalakul kis szörnyikévé, és elszelel.


Igazából addig zargatja a jónépet míg meg nem etetik a konyhamalaccal. De az eredményt tekintve ugyanaz (bizonyíték nem áll rendelkezésre).

Bátyus erre úgy dönt elmegy még bizonyítékot (levágott ujjakat?) szerezni, ám ekkor megtámadja egy java a Csillagok Háborújából.


A fickónak sikerül kimenekülni, de akkor meg az autó veszi üldözőbe, a'la Stephen Kingtől Christine.
Aztán kiderül, a kocsit mégis .. vezette? ... valaki, mégpedig az "öngyilkos", aki mostanra zombi lett, vagy valami. Mindenesetre halott, és sárgát vérzik.
Aztán Öcsi talál egy képet nagyon régről a MEel. Tök mint Stephen Kingtől az Az, vagy a Ragyogás, csak ez egyértelműen működik, azok meg nem biztos. Amúgy a Ragyogás lesz a forrás, ha volt, mert az Az későbbi munka.


Az1. óra végére úgy tűnik mindenextrát (a Random Fagylaltárúst, és A Jósnő Unokáját) kiírták a filmből. Öcsit pedig bezárják a szobájába. De mindneki pechjére maradt nála egy töltény,amivel kirobbantja az ajtót a kis McGuyver.


De az ajtóban a ME vár rá, akinek végül kiugrik a kocsijából:


POV-shot a phantasm-ball szemszögéből:


Végül hőseink kinyitják AzAjtót, amin mintha vmi görög istenek képmásai lennének, és találnak mögöttük...


Meg egy dimenziókaput.


A Kettes Ajtó mögött egy halom java van, meg műanyag hordók.


Ebből máris kiderül, hogy a ME hullákat fogdos, feléleszti majd összetöpöríti őket hogy bírják a nagyobb gravitációt (és hőséget), így jó kis zombi-szolgái lesznek.


A csillagkapu egyébként egy hangvilla, amit a közben előkerült Random Fagyis leállít, mire elkezd mindent magába szívni.
Aztán őkelmét az időközben ismét női alakot öltött ME ledöfi a késével.


Aztán a hűz eltűnik, mint a Poltergeistben. Ami azért érdekes, mert ez 3 évvel megelőzi azt. Ami meg azért érdekes, mert ezek itt elhatározzák, hogy MEt bedobják egy 300 méter mély bányászaknába.
A zene itt egyébként Lucio Fulci The Beyond főcímét idézi bennem - szintén későbbi film.



Bónuszként egyébként még pár nagyobbacska sziklatömböt is utánagördítenek, amikből alegnagyobb lezárja a kürtőt a tetejébe (még 4 film készült a szériában).

De ekkor kiderül az egész álom volt. Amiért meglepően sokan ostorozzák a filmet, pedig kb akkora középsőujj, mint a Rémálom az Elm utcában első filmjének vége, szóval kit érdekel, majd korrigál a következő film.





Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad