Stephen King - A Setét Torony, 2

Először vmi 10 oldalt elpazarol az előző kötetben már közölt versrészletre. Vagy versre. Nem vagyok benne niztos hogy ez önálló vers,vagy a Lear Király egy részlete: "ROLAND VITÉZ  A SETÉT TORONYHOZ ÉRT”  (LÁSD EDGAR DALÁT A LEAR KIRÁLYBAN)".
Hiába, Stephen King szar író.

Ezt meg az előszóban. Mármint a Bevezetőben. Ez valószínűleg a fordító hibája,aki nem tudja mia különbség az Előszó (ami nem a történet része, hanem a könyvfelvezetése) és a Bevezető (ami a történet része, a történetfelvezetése) között.
"Mi  az  a  Torony,  és  miért  keresi? Minderre  csupán  töredékes  válaszokat  kapunk.  Roland harcos,  egyfajta lovag,  azok  közé  tartozik, akiknek   meg  kellett akadályozniuk, hogy a világ elmozduljon, és  meg  kellett  tartaniuk  olyan  „fénylőnek és  szeretettelin ek",  ahogyan a harcos emlékeiben él."
honnan a picsából veszi? Ilyesmiről nem volt szó. Hiába, Stephen King szar író.

És:
"anyja szeretı je lett  Martennek, aki sokkal nagyobb varázsló volt Waltern él (ı  viszont  Marten  szövetségese  volt,"
Ez megint miről zagyvál? Marten azonos volt Walterrel, és Marten egy kis seggvoltelvileg Walterhez képest!

No meg:
"A  harcos  világa  nem  nagyon  különbözik  a  miénktől.  Fennmaradtak  ...  például  ...  egyes  dalok  (mint  a  „Hey  Jud e"  vagy a „Bab, bab, zenés zöldség" kezdető klapancia)" - a javított kiadás szerint nem :D
Stephen King szar író.

Egyszóval: a bevezetőt szépen töröljük ebből a könyvből, ezzel állítva elő az új kiadást.

----------------------

A könyv gyorsan közli hogy az előző kötet mindegy is, majd rögtön jön egy rákfajzat. Akkor ez most vagy egy klasszikus DoctorWho történet (The Macra Terror),

 
vagy H.G.Wellstől Az Időgép utolsó jelenete mielőtt az Utazó visszatér a jelenbe hogy új útra induljon. A lenti videón a sebességet állítsátok *0.75-re.


Pisztolyharcos uraság rövid úton el is veszíti jobb hüvelyk és mutatóujját,valamint nagylábujját.

--------------------

Még 57 lőszer. Szerintem simán ki lehet szárítani a nedveseket! Valamint már csak 2 vizestömlő. A múltkor még bőven volt belőlük, valószínűleg oda tűntek ahová az Ötödik Szintű Fényevőség.
Gyógyszere viszont zéró, a vérmérgezés viszont megvan.
És akkor talált egy ajtót, mint Dirk Gentlyben az Elektromos Szerzetes. De nem, az ajtó inkább aJohn Malkovich Menet ajtaja.

A Drogos, akinek a fejében landol persze eljátssza a könyv megírásakor standard "megkóstolom a drogot, jó-e" dolgot. Ma ez meredeken elavult, a filmekből is kiveszett. Mindenki tudja hogy így lehet belehalni rovarírtóba, ciánba. Át kéne írni kémiai gyorstesztre.
De King szar író, legfeljebb közepes,sose járt utána a részleteknek.
És komolyan higgyük el, hogy Kereskedő otthagy egy kiló anyagot, ingyen, hogy lehúzzák a wc-n, még ha minőség alatti is? Na neeem.
King szar író.

Mindenesetre hamarost kiderítjük, hogy Pisztolyharcos Uraság képes lenyúlni tárgyakat onnan magához. Még a végén nem fog meghalni! Az elhozott tárgyakat vissza is tudja vinni amúgy, dea saját cuccait nem tudja átvinni.

Megjegyzem, eddig nem volt szó Pisztolyharcos bőrszínéről. Magas és vékony, kék a szeme - de a bőréről egy árva mukk se.

Hm, újabb gond.
Drogost vallatják a vámosok, és megy a rizsa hogy dehogy drogos ő. A gond az, hogy bizony belőtte magát a gépen.

" Utalás egy közismert angol versikére. (A ford.)" - kösz, Mr. Fordító. Kretén.

Ennél:
"- Il Dio est bono; il Dio es malo; temps est poco-poco; tu est une grande peeparollo.
- Sí, signor –  felelte. –  Io grande  peeparollo; io va fancullo por tu.
- None va fancullo, cazzarro  –  mondta  Balazar.  –  Eddie Dean va fancullo"
elkelt volna a lábjegyzet. Mert vagy King nem tud olaszul, vagy a google-fordító, de én biztos nem.
Nos, King keveri a latint, olaszt, franciát, spanyolt,és még helyesen se írja a szavakat.
Az utolsó sor pl.:
"None vaffanculo, cazaro", ahol a "vaffanculo" = "fuck off" (elbasz?), a "cazaro" meg "vadászni", vagy inkább vmi maffiaszlang akar lenni (ja, pár oldallal később ki is derül).

Azért megpróbálom összerakni:
"- Isten jó, Isten rossz, az idő kevés, te meg egy nagy #&@ vagy.
- Igen uram. Valaki nagyon elbaszta, és meg fogjuk szívni.
- Nem mi fogjuk megszívni barátom. Eddie Dean fogja megszívni."
#StephenKingVaffankulo

Amúgy furán kortalan a helyszín, bár leginkább Al Capone szeszcsempészes korának levegője bűzlik benne.

Aztán végre történik valami: a maffiafőnöknél a Drogos bátyja túllövi magát. Hogy fognak ezek így megegyezni?
Természetesen sehogy, lövöldözés lesz.

Még 47 golyó.

Mi a Torony?
"Központi tengely, amely minden létezést összetart. Minden létezést, minden időt, minden teret." - Ah, már emlékszem, volt erről szó az előző könyvben. Azért még mindig érdekelne, miért indult el oda Pisztolyharcos. Mert ezt a Fekete Ruhás Embertől hallotta.

No, mindenesetre a lövöldözés végén, miközben kijönnek a rendőrök, mindketten átlépnek az Ajtón ("mindig jó ötlet nagybetűvel írni amit nem értesz - gondolta az Elektromos Szerzetes"), amit Pisztolyharcos becsuk, és ezáltal örökre bezáródik. A poén persze az, a sivatagban egy gramm kokó sincs.

----------------

Nooo, fordítónk rátalálta lábjegyzet gombra! Sajna nem számol azzal, hogy Stephen King szaríró, és csak azt hiszi hogy beszél nyelveket, így fordulhat elő ez:
"Én  viszont,  Roland barátom, attól igyekezlek megóvni, hogy  hors  d'oeuvres 4 is  legyen  belőled."
"4      Vegyes ízelítő. (francia) "
King itt nyilván az angol "devour" = felfal/elpusztít szót hitte felismerni a francia szóban, amiről fogalma sem volt mit jelent. Ugyebár.
Ja, megesznek egy rákfajzatot éppen.

Még 45 golyó. Vagy már csak 13?

Itt jön a második Ajtó.

---------------

1964, egy tudathasadásos, láb nélküli, fekete nő. Na ő majd faszán fog tekeregni a sivatagi homokon, lol. Mi ez, Battlefield 5?

Amúgy mivel az amcsi történelmet nem ismerem, inkább érződik valami viktoriánus kornak, vagy Agatha Christie regényeinek korának, azaz úgy az 1800-as évek végének. Legalábbis a metrós színig úgy tűnik - szerintem King áthelyezte a történetét, vagy eloszlott kicsit a drog-kábulat felhője végre. Különösen hogy a Detta-fél inkább egy rabszolgára hajaz mint bármi másra.
De emellett megtudjuk honnan jött A Drogos. Említi ugyanis a Halloween c. filmet, meg Kubriktól a Ragyogást, ami 1980. (Később meg is mondja hogy '987-ben voltak.)

A gond, hogy a köv. pillanatban behoz valami POV-karaktert (egy orvost, aki a fekete nő - aki mellesleg gyártulajdonos / piti tolvaj, - baleseténél intézkedett), aki kurvára nem érdekel.

És mivel King szar író, mikor Pisztolyharcos bemegy a nő fejébe a'la John Malkovich, a kleptomániás Tolvaj fejébe, az nem azon pattog hogy Pisztolyharcos a lábai után mást is el akar venni tőle - hanem hogy Pisztolyharcos fehér. Piha.
No de rögtön botrány, szóval lelépnek Az Ajtón át, mire Tolvaj elveszíti a maradék emlékezetét is. Roland meg még egy ujját, mert King szar író, és nem emlékszik a számra.

A Tolvaj anyjának nővérének beceneve Kék Nővér/Néne. És annak az esküvői ajándéka tőlük volt egy tányér.

Az jó, amikor Drogos a melegek elleni ellenérzéseiről/kora társadalmi problémájáról beszél Tolvajnak, aki a színesbőrűek egyenjogúságáért harcol/fehérek ellen rasszista. Érdekes párhuzam.

Még 44/12 golyó -> ? -> 32/0 golyó. Már csak a besültek és beázottak maradtak.
A sivatag és a tengerpart is lassan elfogyott. Ami jó, mert a homok szar, de rossz, mert akkor nincsenek rákok amiket meg lehet enni.

Ja, közben Pisztolyharcoson kiújul a vérmérgezés, csak hogy legyen feszültségforrás.
 Tolvajnak pedig sosem kell pisilni.

----------------

Mivel Pisztolyharcos beteg, először Tolvajt viszi el a székben Drogos A Harmadik Ajtóig, majd visszamegy a másikért. Ez persze csak arra jó, hogy Tolvaj jól eltűnjön.
Amúgy még mindig nem tudjuk hogyan-miért törte el Tolvaja nénikéje tányérját...

31 (28?) (23??) golyó.

-----------------

A harmadik balek Jack Mort. Érted: Halál, Halál, Halál. Ja, és épp Jake-et akarja ő is kocsi alá lökni. Szerintem King konkrétan oda akarta vinni Pisztolyharcost, de éppúgy mint Tolvajnál, itt se tudta kidolgozni a frankót, megalkudott az elfogadhatóval.
Az kicsit azért megdobja, hogy a krapek (aki egyébként könyvelő) alteregója lökte a metró alá Tolvajt. Előtte meg dobta fejen téglával.
No persze közben Tolvaj elkapja Drogost.
Pisztolyharcos meg elmegy fegyvert szerezni.

Érdekesség, hogy egy helyen a harcosokat olyannak jellemzi, akik vigyáznak hogya világ "el ne mozduljon", azaz meg ne változzon. Konzervatívok? De ha Pisztolyharcos konzervatív, akkor SE meg demokrata.

200 + 31 (28?) (23??) golyó.

Hm. 3 évvel vagyunk Tolvaj lábvesztése után. Szerintem ugyan nem, de mit tudhatok én? Végülis nekem csak el kéne hinnem amit leírt az író...
Mármint ja, valami olyasmi nyilván, dea környezet inkább a '70-es évek: semmi rasszizmus, teszem azt. Hiába, King szar író.

Majd Pisztolyharcos kivégzi Gyilkost. Na, ennek is sok értelme volt akkor.
Annyi haszon azért van a dologból hogy Tolvaj többé nem hasadt, a gonosz én beolvadt a személyiségbe.

200 + 27 (24?) (19??) golyó.

PS: igen különös hogy se lázcsillapítót, se gyümölcsöt nem zsákmányolt. King valószínűleg elfelejtette, mert szar író.

------------------

199 + 27 (24?) (19??) golyó.

A tolvaj mostantól Susannah  Dean névre hallgat. Because reasons. Csak és mert.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad