The Haunting of Hill House (2018)

10 órás terjedelmével, és egy lehetséges második évaddal nem fogom személyesen végignézni. De találtam egy-két megfelelő (igaz angol nyelvű) összefoglalót:




Miért érdekes, miben különbözik ez az előzőektől?

Nos, a könyvet persze nem olvastam, eszembe sincs,de azt mondják nem sokban különbözik az 1963as filmtől. Tegyük fel hogy így van.
Az1963-as film alapszituja feltehetően egy szerelmi háromszög mind a jelenben, mind a múltban. Hogy a múltban a két feleség és a szolgáló, meg a férj közül ki csalt meg kit kivel, az eléggé kérdéses, a film jelenében meg egy biszexuális trio van. Továbbá a szellemek léte kérdéses, legalábbis nem abszolut egyértelmű, és a fő irányvonal, hogy Nel megőrül. A doki, aki a POV-karaketer (point of view) pedig kísérteteket kutat.
Az 1999-es változatban egyértelműen szellemek vannak, viszont a doki nem szellemvadász. Nel rokonságban áll a ház múltjával, de nincs szerelmi civódás, se megőrülés helyette a gyerekeket akarja megmenteni. Szintén Nel a POV-karakter.
A 2002-es változat... Amennyire emlékszem vannak benne leszbikus szellemek (a Setét Torony és az Az olvasása kapcsán észrevettem mennyire szokása használni Kingnek a pisi-kaki-fütyi-punci szavakat polgárpukkasztásként, vagy csak saját értelmi színvonala bemutatására), és hooosszú.
Ebben a 2018-as sorozatban már nincs egy Nel, hanem MINDENKI a Házban nőtt fel, a Ház teli van szellemekkel, mindenkinek van egy háttértörténete is... Viszont a Ház az csak kísértetlakta, és annyi. Na jó, nem annyi. Nel feltűnik, de mint jóságos szellem. Olivia (szintén szellem) visszacsábítaná a gyerekeket a Házba. Meg hasonlók. Tehát ez inkább tűnik kvázi-folytatásnak az 1999-es változathoz, mint egy újabb feldolgozásnak. Bár itt Nel a Ház áldozata lesz, és időutazás is van a dologban... Az biztos, hogy karakterdrámává változott az egész, a Háznak szinte nincs jelentősége az eseményekben, csak a történetet mozgató eszköz (plot device).. "Nel", azaz az önfeláldozó áldozat a Ház számára pedig egy férfi, Hugh lett itt.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad