Decrepit Crypt of Nightmares #35 Off the Beaten Path (2004)

 Na EZ a film nem tökölt figyelmeztetésekkel, meg céglogókkal!
Nagyon nyilvánvaló viszont az első pillanattól, hogy ez egy Blair Witch ripoff. De ez 1 nap alatt játszódik?


A cinematográfia tetszik, és sokat dob a koncepción hogy nem random fecserészéssel kezdünk, hanem a szándékolt dokumentumfilm anyagának felvételével. Ettől sokkal filmszerűbben jelenik meg, legalábbis kezdésnél, így  sokkal elfogadhatóbb a normál elme számára.

Az is sokat dob a helyzeten, hogy már a helyet ahova mennek is nehéz megtalálni, mármint a falut.
Sőt, beszédbe elegyednek a helyiekkel, útbaigazítást kérnek. ez a rész nagyon hiányzott a BW-ből.
Ugyanakkor érdemes megfigyelni, mit kapunk és mit nem ebből a beszélgetésből. Nem merülünk el az adatokban mint egy igazi dokumentumfilmnél, egyfelől mert ez nem a vágott véganyag, másfelől nyilván nem az a film. Általánosságokat hallunk: eltűnt emberek és hasonlók, meg pletykák szellemekről és sátánizmusról. Ezzel nem kötelezi el magát a film, de épp elég fogódzót ad hogy várakozásaink ébredjenek, továbbá megmutatja, hogy kis stábunk már végzett előzetes kutatást a témában, tehát ők nem egy rakás turista, hitelességet kölcsönöz nekik.
A BW-ben bementek az erdőbe, oszt kalap-kabát.
 
 Ami probléma: ki tartja a kamerát? Nekem mondjuk nem akkora lényeg, épp eléggé ragaszkodik a film a gimmickhez - de a műfaj rajongói megkövetelik a ragaszkodást a gimmickhez, mert ez egy gimmick-műfaj. Akkor is megkövetelik, ha ez a filmélmény kárára megy - vagy pont azért, mert a fillmélmény kárára megy? A found-footage szerelmesei szar-film-rajongók lennének?

A film kb. harmadánál megérkezünk a tulajdonképpeni helyszínre, ami pont jó.

Túl hirtelen kezdenek pánikolni az ízlésemnek, és zavar, hogy végig ott van nekik a kocsi. Távolodjatok el egyre jobban, faxba!

No, a film a felénél visszazökken a jóba. Van pár furább vágás, meg ott a démon-POV, de korrekt.
A kellékeik pedig ezerszer faszábbak mint a BW-éi. Mijük volt azoknak? Pár kavicsuk, meg botjuk. ezek bemennek és időt töltenek a nem-Parr Házban.

Tudjátok mit nem láttam még soha? Ilyen "pont itt volt" esetben kéznél egy vadász, vagy más gyakorlott nyomolvasó (pl. katona, helyszínelő, tudomisén). Ő valós kétséget tudna építeni ha a megjelenés egy szellem, ami ugye súly nélkül nem hagy nyomot.
Másik ötlet, erre építve: a szellemek 21 grammot nyomnak...

Utolsó gyenge pont, hogy a szellemek Gonosz Halottként működnek, még a smink is nagyon hasonló - de nálam ez így is megüti a "film" szintet, és ebben az 50-ben kifejezetten a jobb eresztések közé tartozik.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad