Vampire klánregények - Nosferatu

 Az egyetlen szál amit még nem vezettek ki, az a Leopold-ügy. Oké, nyilván a levegőben lóg a dolgok fele, de tudjuk, hogy a kappadókkal nem fognak semmit kezdeni, a Nikolai-ügy a giovanni kapcsolattal is látszólag véget ért, a sabbat invázió is lezárult. Mi a fenén ügyködtek közben a nosferatuk?


No mindegy. Ez a kötet mint befejezés fontos. Ez fogja eldönteni, hogyan gondolunk vissza az egész sorozatra, aminek megvoltak ugyan a gyenge pontjai, de nem volt olvashatatlan mint egy Wheel of Time, és mint szerepjáték-háttéranyag elég jól teljesíti a feladatát.
Kétszer már olvastam a teljes regényfolyamot, mindkétszer elégedett voltam vele, de az nem most volt, lássuk, ismét kiállja-e a próbát. Tekinthetjük az egészet tudományos tesztnek.

 Szóval a noszfik lenyúlták Benito Giovannit. Ez nálam továbbra is eléggé lóg a levegőben, de bele kell törődni.
Aztán jött Anatole, és bement a templomba, közben Xavier bejelentette hogy kilépteti a gangrelt a Kamarillából. Leopold visszaszerezte a szemét, és valahogy összedolgozik Nicolaijal, a goatrix-hívő tremerrel. Rhuadze-t megnyomorítja a Szem, a noszfik begyűjtik. Ramona elmondja, hogyan gyógyíthatják meg.
Anatole felfedi, Victoria a nemzője Leopoldnak.
Leopold meg mint kiderül, szépen lassan kiég a Szemtől, különösen hogy a Szem használója (a Sárkány) elintézve amit akart nincs többé vele.
A Kamarilla megostromolja New Yorkot.

Oh. Hm. Ez értékes releváció.
Szóval volt egy nosferatu ítélethozó, emlékszem is rá valahonnan, aki csináltatott magáról egy szobrot, de igazából úgy, hogy az emberi formájára hasonlítson. Nem tudni hogy keveredett az egészbe Nicolai, de ő biztosította a képet, meg talán a szobrászt is az egészhez, aztán vmiért kinyírta ezt a Petrodont. Miért jut eszembe ez a három szó, hogy petrodon logor shar? Mintha egy név lenne...
Koncentráljunk. Tudjuk be az esetet vámpír belpolitikának, a szobrászosdit meg módra előcsalogatni a magas rangú noszfit.
Lényeg, hogy a fickót kinyírták, és ebben benne volt Benito is. Ezért ment a nosferatu klán Benito után.
A szobrász ... ha jól értem Leopold volt, és ... valahogy Nicolai nemzette? Lehet a dolognak több értelme volna ha hozzáférnék a Vampire: KözépkorVampire the Masqurade 1-2 kiadások alapkönyvekhez, esetleg a Tremere klán-kiegészítőhöz - esetleg kiderülne hogy ez vmi képesség. Annyit azért a javára írok a sorozatnak, hogy vmelyik nosferatu egyszer valahol a 13 regényben azon elmélkedett, tulajdonképpen nem emlékszik az átváltoztatására, bár "emlékszik" hogy egy "alom"-ba tartozik bizonyos más nosferatukkal - de nem emlékszik hogy élt volna ilyen csoportban. Így mondhatni létezik ehhez "foreshadowing".
A dolog nem csak azt magyarázza mi volt az egész Benito-dolog, de azt is, mit teleportálgatta Nicolai szerte Leopoldot: először ugye kinyírta Benitot, másodszor már ki emlékszik, de tulajdonképpen mindkét eset afféle "gyakorlatozás" volt, igazából végig arra készült, hogy a nosferatuknak küldjön oda egy jó nagyot (ami megtörtént nov. 12-én). Esetleg a tremere-eknek - amelyik hamarabb beéri.

Nicolait elintézik a tremere-ek.
Leopolddal harcot kezd Theo Bell, Ramona és Hesha. Mikor minden veszni látszik, befut Victoria.

Bevallom, ez a Leopold mégis tremere dolog iszonyú retkonnak tűnik. Az egész eredeti célja az lehetett, hogy a "haszontalan" Toreador-klánnak adjon egy lökést, ami így elveszett. Ám ez az író volt olyan jó író, hogy kellően kompenzáljon érte, plusz ugye ott a tény, hogy Leopold igazán "csak" a Szem miatt volt erős, nem azért, mert "toreador". Sőt, a klánja teljes egészében érdektelennek tűnik ügyködéseiben.

A Szemet végül Hesha elviszi és elzárja. Így a Szem működéséhez kapcsolódó két figura a háromból, mindkettő negyedik generációs (oké, Nicolai lehet lejjeb volt) veszített.

Aztán ha valakinek elege lett volna Anatole "hülyeségeiből", itt egy-az-egyben megadják az egyik rejtvényét, tehát legalább nem tekinthetik ők sem haszontalannak a karaktert.

 Az utolsó ... fejezet címe: A Vég Kezdete. Elég árulkodó, és összhangban van a várakozásainkkal. A Klánregények, és általában a Vampire the Masqurade 3. kiadása az Utolsó Időkről szólt, a Gyenge Vér Koráról, amire Nód Könyve megjósolta a Harmadik Generáció felébredését, ami potenciálisan katasztrofális hatással bír a vámpírok, sőt, a halandók világára is.
És a Szemhez kötődő harmadik figura, a föld mélyén rejtőző jelenlét, ami tönkretette a nosferatuk nyomdagépét, a Sárkány, ami a Tzimiscik szimbóluma, ugye érintetlen. Már csak egy Ház Az erdő Mélyén sítlusú befejezést kell összehozni ;)
Hah! Az egész setting hirtelen nyakon lett öntve egy lovecrafti aspektussal! A könyv 270. oldalán úgy jellemzi a halandókat, mint akik jelen vannak mindenütt, mint "a füst és a láng" (egy égő épület előtt állnak). És egy sorral feljebb használtam a kifejezést: "A Gyenge Vér Kora", vagy "A Híg vér Kora". És ha emlékszünk a Ravnos-kötetben (vagy legalábbis az egyik kötetben amiben Hazimel szerepelt) Hazimel azt említi, problémás elérnie a Szemet, annyira sokadik generációs Leopold (mondom én hogy ez a tremere-dolog egy retkon). Pont ez megy Lovecraftnál is. Minél felfoghatatlanabb egy lény az emberek számára, annál "anyagtalanabb" is - és ez fordítva is igaz! Oké, itt csak fentről lefelé igaz, minél alacsonyabb erőszinten állsz a WoD-ban annál "valódibb" az adott lény, de a párhuzam megáll.

Az insert Colchesterrel és Hildával kacagtatón vicces. A sorozat két perverz-vámpírja XD Pechjükre ez a Sötétség Világa.

A végére iderakom az utolsó két bejegyzést a kötetből:


Ami ebben az utolsó előtti bejegyzésben kifejezetten érdekes és fontos, hogy jó, volt ez az egész nagy izé, történt egy csomó dolog 12 köteten át, és most vége van, de ezt majdnem-meta módon most megtudjuk, hogy egyetlen történés volt voltaképpen - amiről a történések szereplői igazából nem tudnak, nem tudják mi volt ez a központi szál. És ez überzseniális.
Mert persze, lehetett volna egy-az-egyben Cabin in the Woods, de ez egy szerepjáték, ennyire nem lehetünk explicit és végleges, mert akkor mit játszanánk ki?

Na most mutatom az utolsó bejegyzést:

1999. november 30. kedd, este 11:31
New York városa, New York
Egy földmélyi tavacska

Ahogy az utolsó hullám is útja végére ért, és a tavacska újra tükörsimává lett, egy
húsos csáp törte át a felszínét. Kinyújtózott a part felé, ahol rátekeredett a félrehajtott,
elgörbült dísztárcsára, és lehúzta magával a mélybe.
 
Az utolsó előtti előtti bejegyzésben az egyik nosferatut választották valószínűtlen események alakulása folytán New York hercegévé, és az emberei adtak neki egy vicc-koronát, egy dísztárcsából eszkábálva, na ezt ragadja el a húscsáp így, hogy igazából az olvasón kívül más nem is látja.
És erről a húscsáp-izéről szó szerint semmi konkrétum, semmi egyenesen rámutató mondat nem hangzik el, hogy mi a retkes fene ez, de abban minden olvasó biztos, és ebben biztos vagyok, hogy senki nem szopja be, hogy ez egy negyedik generációs nosferatu, aki a nosferatukra vadászik, azaz egy Nictuku.
Viszont szépen össze lehetett csipegetni a kötetekből amikor felbukkant ez a "mélységlakó". És nem csak azt, hanem mikor pl. Vykosról ír, hogy férfi-e vagy nő, és a válasz, hogy "az attól függ, mikor találkozol vele", illetve egy alkalommal ugye arról ír, hogy Vykos annyira idegen már, hogy az emberi, méginkább emberszerű alak amit visel, csak megtévesztés, valójában egy őrjöngű, mindent felzabálni, elpusztítani vágyó dühös állkapocs a leglényege.
Namost képzeljük el Vykost, amint többezer éves, kombinálva Hazimellel, aki mikor felébredt, annyira éhes volt, hogy szó szerint globális vérontást okozott, és városonként szó szerint csak egy darab ravnos maradt az egész bolygón, illesszük hozzá hogy ez a csáp-szörny akkora, hogy át tudta ölelni és összezúzni az "álmát" zavaró, háztömb nagyságú nosferatu nyomdagépet...
És tegyük fel a pontot az egész Utolsó Éjszakák témával.
 A következtetés, hogy ez egy harmadik generációs vámpír, a Tzimisci Sárkány, és ebből a valamiből még van másik tizenkettő!
 

 
A sorozat köteteiről a bejegyzések (ha vki nem akar egyszerű címkereséssel se vesződni):
 
Toreádor:
 
Tzimisce:
 
Gangrel:
 
Settita:
 
Ventrue:
 
Lasombra:
 
Assamita:
 
Ravnos: 

Malkáv:

Giovanni:

Brujah:

Tremere:
 

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad