A varázslat világa

Most, hogy belelendülünk "A Zünnepek" heteibe, és bamba mosollyal nézzük hogyan verekszi ki magának a zangyalka, a jesszuska, meg a vén tél-apó a részvételt ennek során, illetve hogy kiszórtuk az összes meselényt (legyen az isten, ufo, vagy a chupakabra), felmerülhet hogy vajon van-e még valami ami a köznyelvi "mágia" kategória alá esik, ám ellenben valóságos - vagy még kiderülhet hogy az.

Nos, hát persze.
Természetesen azonban mivel természetFELETTI nem létezhet (hiszen minden ami történik a természet része, és ha valamit nem tudunk magyarázni az csak azt jelenti hogy nem tudunk eleget hozzá), így a tűzgolyók dobálásáról le kell mondanunk. Persze némi napalmmal minden megoldható, de most nyilván nem arra gondoltunk.
És persze a kvantummechanika szerint nem lehetetlen hogy átmenjek a falon ha a részecskéim rezgése pont megfelelő, ám azt is mondja hogy ez olyan valószínűtlen, hogy kihagyhatjuk mint lehetőséget.

Tehát nekünk itt valami olyasmi kell amihez a) nem kellenek gépek b) megbízhatóan reprodukálható c) ténylegesen igazolható a létezése. Így az olyanok mint a horoszkóp, ami "utazás vár rád" (ja, az utca túloldalára), vagy "szerelmes leszel" (valamikor az életben) felkiáltással dolgozik, máris kizárhatjuk. Azaz a horoszkóp, a tenyérjóslás és az összes hasonló ugrott. Hogy az olyan igazolhatóan kamukról (pl. fiziognómia) már ne is szóljunk.

Mink marad?
Hát, ami marad, az a parapszichológia tárgykörébe tartozik. Mondjunk erre pár példát!
telekinézis: tárgyak mozgatása anélkül hogy hozzáérnénk
telepirokinézis: tárgyak meggyújtása, illetve tűz befolyásolása "akarattal"
telepátia: másik gondolatainak olvasása, befolyásolása
jövőbelátás: a jövő olyan eseményiről való tudomás szerzése amiről hagyományos módon (pl. következtetéssel) nem szerezhetünk tudomást
clairvoyance: a JELEN olyan eseményiről való tudomás szerzése amiről hagyományos módon (pl. következtetéssel) nem szerezhetünk tudomást
teleportáció: egyik helyen eltűnsz, másikon felbukkansz hagyományos utazási módok (pl. gyaloglás, járműhasználat) nélkül
levitáció: dolgok lebegtetése
kézrátétellel gyógyítás: értelemszerű
mikrotelekinézis: statisztikailag véletlenszerű események valószínűségének befolyásolása.

A részletes bemutatást meghagynám az ezzel hivatalból foglalkozóknak, de pár dolgot itt elmondanék ezekről:
- a parapszichológia legtöbb esetben statisztikai tudomány, azaz még az igazoltan megbízhatóan kiemelkedően teljesítő alanyoknál sem tudják a legtöbb esetben az elvárt 95%-os valószínűségi megismételhetőséget hozni. (Azért 95% és nem 100%, mert a tudományban nincs 100%. Egy példa: tegyük fel hogy egy érmét dobálunk fel, ami fej vagy írás alapon esik egy asztalra, és mi felírjuk az eredményt. DE az esetek 5%-ában az érme a peremén áll meg, mégis azt mondhatjuk hogy az érme "mindig" fej vagy írás eredménnyel esik le.)
- nem véletlen a paraPSZICHOLÓGIA elnevezés, ugyanis úgy tűnik a legtöbb jelenség bizonyos lelkiállapottal/tudatállapottal áll kapcsolatban/olyankor idézhető elő. Ez alapvetően behoz egy bizonytalansági tényezőt.
- a telekinézist ténylegesen sikerült bizonyítani. Egy elektromos jellegű erőt mértek, meg biokémiai reakciót még a 20. században asszem egy lengyel nőn (mindig elfelejtem a nevét...). A legnagyobb probléma az volt hogy a folyamat iszonyú megerőltető volt az alany számára (a legnagyobb kísérlet során egy tojás fehérjéjét és sárgáját választotta ketté egy sósvizes oldatban, ez alatt másfél kilót vagy mennyit fogyott, és úgy egy hétre gyakorlatilag megvakult), csak akkor működött ha látta a célpontot, csak nem túl nagy távolságból működött, és szüksége volt hozzá a kezére (nem nyúlt semmihez, de onnan indult ki az erőhatás). Számbabéve hogy bármi hagyományos módon mennyivel egyszerűbb egy ilyen feladat, felmerül a hasznosság kérdése.
- ha jól tudom egy párban dolgozó két férfinál igazoltak telepátiát. Ez az agyhullámaik összerendeződésével állt kapcsolatban olyankor is amikor nem tudta a fogadó fél mikor kezd adni a másik.
- rebesgettek pletykákat hogy a kínaiak 15 esetben igazoltak teleportációt kisméretű rádiójeladóval. Az érkezési hely megbízhatatlan és kontrollálhatatlan volt, és a rendelkezésre álló létszámot tekintve 15 siker igencsak kevés.
- az összes többi képesség ha létezik csakis statisztikailag igazolható, így nem zárható ki hogy egyesek egyszerűen csak "szerencsések", míg mások egyszerűen "balszerencsések". Mindazonáltal elhamarkodott következtetések levonása csak ebből nem indokolt, mert ezek a szituációk úgy néznek ki hogy "XY-nak pontosan akkor van (bal)szerencséje, amikor ezt-és-ezt csinálja" (értve ez alatt bizonyos koncentrációt, pszichológiai állapotot stb., ugyanis a rávezető módszerek - pl. meditáció, vizualizáció - tanulhatóak).
- a gyakorlati alkalmazásáról a "mikrotelekinézisnek": ezt a dolgot úgy fejlesztették ki hogy arra a következtetésre jutottak, hogy HA létezik telekinézis mindenkiben, ÁM nem tapasztalható minden esetben, akkor talán az erő egyszerűen nagyon gyenge, így nagyon könnyű dolgokat kéne megpróbálni mozgattatni a kísérlet során. Így jutottak arra, hogy számítógépekkel generáltattak random számsorokat, miközben arra kérték az alanyt hogy koncentráljon bizonyos tendenciákra. Egy példa az érthetőségért: tegyük fel hogy van egy tökéletesen kiegyensúlyozott dobókockánk, azaz a hagyományos 1-6 számokat mindig azonos eséllyel lehet vele dobni. A kísérlet lényege hogy anélkül hogy bármi módon csalnál, csak "akarással" próbálod elérni hogy pl. több hatost dobj, mint bármelyik másik számot.
Ez eddig elég nagy hülyeség, és átkozottul unalmas is tud lenni, bár számítógépekkel már egyszerűbb, hiszen megcsinálhatom hogy a gép 2-5 perc alatt dobjon ki 100,000 számot, és úgy már talán nem alszol el.
Namost tegyük fel hogy az ilyen teszteken képes vagy folyton jó eredményt elérni. Ez önmagában nem túl hasznos, ugyebár.
DE most tegyük fel hogy többé nem vagyunk kíváncsiak az igazolhatóságra! Tegyük fel hogy már elfogadtuk, hogy képes vagy ilyen mikroesemények befolyásolására egy meghatározott cél érdekében! Vegyük hozzá hogy a mindennapi történések mennyi sok kis dolgon múlnak: eléred-e a buszt, milyen kedve van a főnöknek, ilyesmik. "A nő kétszer" c. film jól illusztrálja a dolgot: mi van ha egy perccel később mész le a liften, asszem azaz alapszituáció.
Tehát HA mindezt elfogadjuk, akkor a gyakorlati oldalról nézve már ott vagyunk hogy puszta "akarattal" elérheted hogy "szerencséd" legyen! Na ezt jelenti ez az egész.


Persze nem árt fejben tartani hogy bármi is derüljön ki, a természet törvényei mindenre érvényesek. Így pl. mindennek ára van, még akkor is ha az ár a dolog megtétele. Illetve semmi nem csinálható pontosan vissza, így pl. a feltámadás halottaidból mindig lehetetlen marad.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad