Számítógép keződknek: telepítés - Windows 7

Nos, nem kizárólag a winfos telepítését akarom leírni, mert az még vajmi kevés.

Ja, és hogy miért pont a Win7?
Nézzük először a többi "pici puha ablakok munkacsoportoknak"-ot! Az a baj velük, hogy elavultak. A Win8 amúgy meg nem PC-re készült (azaz nem asztali számítógépre, sem notebookra), hanem talán valami újfajta mobilra, vagy mire, így azzal nem törődünk.
A Win7 a korábbi Win XP, ami a Win NT alapjain építkezik, szemben a Win '98, Win '97, Win '95, Win 3(.11) sorozattal, amik DOS alapúak. Az egészet kompatibilitási okokból említem, a DOS-al röviden majd a programok részben.

Alternatívaként felmerülhet még olyan mint Linux, vagy valami hasonló elmebetegség, ám azok egyfelől átkozottul bonyolultak (a Linux pl. csak pár éve jutott el az ikonok használatáig), másfelől rohadtul nem írnak rá programokat. Gyakorlatilag még ha tökéletesek is volnának, olyan lenne mint egy gyémántból készült hatszög keresztmetszetű csavart próbálni alkalmazni abban acilágban ahol a csavarok kör keresztmetszetűek. Egyszerűen nincs értelme.

Naszóval, míg a Win '98 telepítése meglehetősen egyértelmű volt, a Win7 még kevesebb lépésben települ, ÁM bejön a particionálás kérdése, amiről jelen pillanatban még vajmi kevés ötéetem van, és többek között ezért külön fejezetet kívánok szentelni neki.
Amúgy a telepítés folyamata roppant egyszerű, már ha tudunk olvasni. Gyakran még azt sem kell, mert csak a "Tovább" gombot kell nyomkodni.
Mivel a Windows fizetős operációs rendszer (szerencsére csak egyszer köll fizetni érte), így termékkulcsot kell hozzá bepötyögni, amit nem illik elveszíteni. Akinek tört windowsa van, az ügyes volt, gratulálok neki.
Jó tudni, hogy mivel fizetős, így a telepítés után csak 30 napig működik alapesetben. E mellé kell egy internet és akkor tudja magát regisztrálni automatikusan (ha hagyjuk neki), vagy telefonon fel kell hívni az ügyfélközpontot. Ott a menük közül a "licence" menüt nyomjuk be, az kábé jó, és élő emberrel fogunk tudni beszélni. Onnan tudom hogy legutóbb nem akarta bevenni a kódot, mert 8-asnak olvastam a B betűt.
Ja, ha nem volt egyértelmű (elvégre ez pont azoknak készül akiknek talán nem): üres merevlemez legyen csak a gépben, és a windows CD-je legyen berakva. Akkor automatikusan elindul a telepítés.

Ha megvagyunk, akkor ideje hogy ki tudjuk használni az alaplapot. A windows lemeze mellé egy másik lemezt is kellett a géppel együtt kapnunk, azt kell most berakni.
Most azt mondom ami nekem volt, neked lehet hogy másként hívják, vagy valami, de nagyjából igaz kell legyen:
- hogy el tudjam olvasni a dokumentációt (meg később is jó lesz az) telepíteni kellett az Adobe Acrobat Reader programot.
- másodszor a ***márka*** chipset driver jött. Igazából ezeknek a telepítési sorrendje mindegy, de szerintem így a leglogikusabb. Ez a mindenféle a gépben lévő nyáklapok működéséhez járul hozzá.
- ***márka*** audio driver. Ez a hangok kiadását javítja. Essünk túl ezen.
- ***márka*** graphics accelerator driver. Ez egy jó cucc, a képalkotást javítja. Ez az egyetlen ami látványos eredményt ad.
- ***márka*/** LAN driver. Na ez már döfi, mert ez az ami létrehozza az internetkapcsolatot. Mármint ha rá van dugva az internetszolgáltató kábele, és befizettük nekik a számlát. Őszintén szólva mivel ha van interneted tudsz "telefonálni", hozzáférsz a világ legnagyobb információtárához, nézhetsz rajta tv-t és a többi, így a fűtés/áram/melegvíz triumvirátus után ez a legfontosabb hogy legyen.
- "browser configuration utility": nos a franc se tudja mi ez, de szinte biztos hogy a netezést segíti. Rakjuk fel.

Ha ezekkel mind megvagyunk akkor a többi már ténylegesen "ingyenes program" lesz, ami meg esetleg nem abból a shareware, de legalábbis próbaverziót fogjuk hazsnálni (mindkettő azt jelenti hogy ingyenes. A shareware azt jelenti hogy a fizetőshöz képest kevesebb a tartalom, de ez nem mindig jelent bármit. A próbaverzió pedig azt, hogy adott idő után nm használhatjuk többé a programot, de ez újabb verziókkal, vagy azonos célú de más márkájú programokkal gyakran megkerülhető).

Először szerintem lőjünk magunknak egy webböngészőt (web = internet, röviden "net").
A windowsba alapban be van ugyan építve az Inetrnet Explorer, de az egy rakás szar, nálam gyakorlatilag egy hét után az előző telepítésnél minden egyes weboldalt alapban letiltott, mert nem ismerte fel az igazolóakármijüket. Amúgyis rentgeteg a probléma vele, és mivel léteznek más böngészők (ingyenesek), így a microsoft nemigen töri magát hogy tökéletesítse.
A második gyakori lehetőség a Google Chrome. Ezt a google.com is ajánlgatja, ezért kedvelik egyesek feltételezem. Sőt, a google-ön keresztül használhatjuk is, lol! Szerintem viszont szarul néz ki, szar keresési eredményeket hoz (legjobb esetben ugyanazt mint a google.com), ráadásul pedig jó esélyünk van rá hogy vírusként(!) feltelepül a gépünkre. És elég nehezen eltávolíható csak. Ha vírusként települt, akkor gyarkan lehetetlen böngészni vele, mivel egy adott oldalra irányít vissza folyton. Ja, és ha vírusként települt, akkor más böngészők felett veszi t az uralmat, azaz bár te pl. az Internyet Exlorer-t próbáld hazsnálni, mégis a Google Chrome fog dolgozni. Egyszóval én útálom mint a szart.
A harmadik általánosan ismert lehetőség a Mozilla Firefox. Bár ezzel is akadhatnak helyenként kompatibilitási problémáink (de akkor tartalékban még mindig ott az Internet explorer), de messze a legjobban működő, és a legjobb gombkiosztású böngésző.
De persze ki mit szeret. Mindenesetre mint említettem legalább két böngészőt tartsunk talonban.
A böngészőoldalkról külön majd szintén a "programok" fejezetben fogok beszélni.

A követlező lépésben valószínűlg szeretnénk szövegfile-okat olvasni, illetve táblázatkezelő sem jönn rosszul. Régen erre mindenkinek a Word, Excel - egyszóval a Microsoft Office programcsomag imserős által telepített változatai voltak használatosak, de ez mára elég nehézkes (internetet keresztül figyel a Microsoft hogy elgaláisan használod-e a termékét), így rákényszerültünk mást keresni.
Az alternatív lehetőség az Open Office. Ami meglepő módon még jobb is egyes apróságokban mint a Microsoft Office, már persze ha megszokjuk a némileg eltérő gombkiosztást és hasonlókat. Iszonyat jó, de ha nem volna, akkor is: kinek van még 150,000 forintja (gyakorlatilag még egy teljes számítógép ára) erre?

A következő ami szükséges egy háttéprogram, azaz valami ami valahol fent lesz ugyan a gépen, ám külön elindítani nem fogjuk, sőt azt sem tudjuk majd mit csinál. Ez pedig a "Java". Ha nincs fent, akkor egy rakás program nyűgösködik, vagy el sem indul, tehát szedjük le valahonna, és engedjük neki hogy frissítse magát amikor kell neki.

A windowsnak magának NE engedjük hogy nyakra-főre mindenfélést frissítsen magán, mert meg fogunk őrülni tőle. Állítsuk be manuálisan a letöltés/telepítés engedélyezését. Bár ha nem feledkezünk el róla, akkor teljesen ki is kapcsolhatjuk ezt a funkciót, sokat nem veszítünk rövid távon. Azonban addig NE avatkozzunk a windows saját automatikus frissítésébe, míg a friss telepítés utáni 1-2 napban (várhatóan az első leállítás) egy olyat nem látunk: "1/97 frissítés telepítése". Ez a franc tudja mi a szösz, de nagyon úgy néz ki hogy ezt nem hagyni neki nagy öngól lenne.

Ezzel a legfontosabb dolgokon túl is vagyunk, most még pár "kényelmi" lehetőséget említek.
Az egyik a "Dos-Box". Ezzel régi, DOS-alapú programokat (oké: játékokat) fogsz tudni futtatni. A programok fejezetben majd még írok róla egy rövidet, mert többek között ezzel felvételeket is készíthetünk.
A Windows Media Player amilyen megbízhatatlan volt a Win '98 alatt annyira jó mostanság, ám még mindig alkalmatlan Flash videok lejátszására. Miaz a "Flash"? Ha azt mondom "YouTube", akkor hamar rájössz miért jó flancság. A FlashPlayers telepítésének legkönnyebb módja is az, ha felmegyünk a YouTube-ra. Az majd panaszkodik hogy nem tud lejátszni, csak ha telepítesz, és a video helyén egy linket fogsz látni, így rögtön a legfrisebb verziót fogod elérni. Ekkor le fogod tudni játszani az ilyen file-okat azokon a webhelyeken ahova fel vannak töltve.
Ám a lejátszás egy dolog, felteszem szeretnénk az ilyen videokat esetenként eltárolni magunknál. Mert ilyen a természetünk. Ehhez lehet találni megfelelő programokat ha úgy keresel ".flv downloader" (egyik ilyen eredmény lesz az FLV PLayer a példa kedvéért). Az ".flv" ebből az ilyen file-ok kiterjesztése. Figyeljünk oda hogy legyen olyan lehetőség hogy beépül a böngészőnkbe (külön ikonja jön létre), különben ugyan a saját gépünkön le tudjuk majd játszani a file-okat (már nem csak internetböngészőben tehát!), de leszedni újakat nem fogunk tudni.


Ezek azok amikkel már majdnem mindent meg tudsz tenni. Persze számtalan célprogram létezik még speciális feladatokra, vagy csak azért mert jobban tetszenek valami miatt mint az alapprogramok, de azt már midnenkinek saját ízlésére bízom.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad