Az első Doktor és társai

"Társak" alatt azokat a személyeket értem, akik a Doktorral együtt utaztak a Tardisban. Így tehát Bret, a Dalekok Mesteri Terve történetéből nem számít közéjük nálam.

Amikor megismerjüka Doktor szó szerint egy szemétdombra van vetve. Száműzte viláága, és hogy a dolog kerek legyen, hogy semmi se működjön, még az időhajója sem működik megbízhatóan. Ennek megfelelően sértődékenységgel és arroganciával próbálja leplezni család és állandóság iránti vágyát.
Ehhez megfelelően szó szerint családot RABOL magának: két tanárt, akik közeli ismerősök, majdnem házastársakként viselkednek, így lesznek ők az unoka és a Doktor-nagyapa között a középső lépcsőfok.
Hogy miért tanárok, az a forgatókönyv zempontjából ideális: nekik nem kell elmagyarázni mikor mi van, ők tudják, a Doktor egyszemélyi alakja helyett ők lesznek a nézőnek az információforrása, így megoszlik a figyelem, szétoszlik a teher.

De a gyerekek felnőnek, így Susan távozik. Helyére jön Vicki, akivel némileg átrendeződnek a dolgok.
Ő is afféle gyermekként, de ő már nagykamaszként viselkedik, ám a szerepek most inkább más stílusúak. Vicki inkább a kalandkeresést jelenti, a Doktor az abszolút hideg logikát, Ian a férfiúi erőt (azaz erőszakot, nyers brutalitást), míg Barbara megmarad a megértő anya szerepkörében (amitől kicsit öregnek és unalmasnak tűnik szvsz).

Ám a felnőtteknek megvan a maga élete, így a két tanár is eltűnik a színről, helyükre jön Setven és HiFi, ezzel átalakul a legénység az "ideális családdá", ahol van nagypapa, van az ifjú házaspár (a naiv asszonyka és a családját feltétlenül védő családfő), és a csecsemő gyermek.

Ám ez csak a látszat, Vicki kalandkereső énje nem azt kapta amit számított - néha túl sokat, legtöbbször túl keveset, így egy neki megfelelő korban marad.
HiFit meg, mivel csak egy plüssjáték, elfelejtjük.

A helyükre jün az egykori papsegéd-rabszolga, a szerepek pedig megint átalakulnak. Steven a meggondolatlan cselekvés, változtatni akarás, ellenkezés; Katarina a végtelen passzivitás és elfogadás, mindenre rácsodálkozás; a Doktor pedig az, aki kiegyensúlyozza az egészet.
De mivel Katarinánál unalmasabbat el sem lehet képzelni, rövid úton megszabadultak tőle, szó szerint meghalt.

A helyére kicsivel később jön egy parancsokat vakon teljesítő katona. Nem épp a legtökéletesebb választás az a másik fegyvermániás kompánia mellé, ez így olyan mintha a Doktor saját kis hadsereggel utazgatna. Kicsit túlkompenzálást érzek azzal kapcsolatban mennyit emlegeti itten a Doktor azt, hogy nem hajlandó ölni.

Aztán a Doktor egyedül marad, csak hogy befusson egy "nekem mindegy, akár mehetek is" illető - és Steven sem lép még ki azonnal. Sőt, ő lesz valószínűleg a legtöbb társsal együtt dolgozó társ, bár végül mégis elmegy. Pontosabban otthagyják egy bolygón. Nem tudom miért, valószínűleg a forgatókönyvírók akarták így (új team jött).

Legközelebb Dodó távozik. Áldozatul esik saját üresfejű felelőtlenségének. Azt mondhatnánk ez precedens nélküli a készítők részéről, de végülis Saraval ugyanez történt, csak ő az elhivatottságába halt bele.

Pollyt és Bent a kíváncsisága sodorja bajba.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad