A magyar filmgyártás filmjei 257 - Üvegtigris (2001) / Vakvagányok (2001) / Valami Amerika (2001)

Ismerjük, szeretjük. Magyar célcsoportú film, újszerű humorral, Indul a Bakterház-szerű attitűddel de annak káoszba dőlő kimenetele nélkül. Itt inkább a nihil uralkodik, de ez a nihil reménnyel teljes, töretlenül, az értelemmel szemben is.

8/10 + egy Sanyi! Ezt nem kell ragozni.


----------------------

Ah, Tímár Petike kísérleti filmje, ami nagyon jól sült el ezzel a "támogassuk a vakokat" társítással. A narráció új dolog lesz, érdekessé válik, kiegészítővé ami hozzáad a filmhez, nem veszi át a filmes történetmesélés helyét.
Csiszár Jenő meg megint kapott anno valami nagyot a Heti Hetesből való távozása után, aminek anno nagyon tudtunk örülni.
Meg aztán a vak csaj is állati dögös volt. Valószínűleg szerencse hogy sosem jelent meg a hegesztőszemüveg nélkül, de így sokan recskáztak rá, és fognak is!


Szintén tudták hogy mi a közönségük (magyarok, esetleg környező ex-komcsi országok, talán-ausztria), szóval megoldották hogy ne szálljanak el a költségek fölöslegesen, és a célközönség tényleg élvezze a filmet mikor megnézi.
Nekem megmarad a polcon DVD-n akkor is, ha most elektronikusan nézem. Mert kis ember így jótékonykodik: megveszi az általa támogatott ügy vagy előadó CD-jét, pólóját, esetleg utal 5 dollárt (1000 HUF) aminél tényleg úgy érzi hogy ő most borravalót adna. Mert van ahol kötelező, és van ahol csak adni akarsz önzetlenül annyira elégedetté tettek. Nem sokat, csak amennyi telik.

8/10

---------------

Ah, ez a film is mekkorát szólt. Mondjuk utólag (a 2. film után) belegondolva, ötödszörre látva már nem is annyira nagy szám, és eléggé magyaroknak szóló rétegfilm, de akkora újdonság volt mikor kijött hogy el voltunk ájulva tőle. Mindneki beírta a 8/10-et.
Mára már feltűnő mennyire kicsi volt, de annak ellenére se fog hamar lecsúszni 6/10 alá, mert nem arra ment hogy korának Budapestjén/Agyarországán játszódjon, hanem karakterekez hozott, remek színészi alakításokat, egy kék majmot, beszívott takarítónőt, és lottónyereményt. Ez pedig eléggé kortalan.
Még a hazatelepülő Alex karaktere sem pusztán a Rendszerváltást idézi, ő inkább azidőtlen hazatelepülő, akit hazavert a "Mindenütt jó de legjobb otthon", és tényleg csak egy jó zsírban eláztatott kolbászra vágyik kenyérrel a sarki hentestől/sütödéstől, mert olyan máshol nincsen. Akkor is ha mellesleg szélhámos.

Ahol a film kicsit erősebben botlik az az ahol Alex hajt Eszterre, viszont Oroszlán Szonja ebbena filmben nem idegesítő, ami hihetetlen nagy szám, ezt csak a Szabó Győzővel csinált Szeret-Nemszeret 7 perces minizódjaiban tudta hozni szvsz.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad