A magyar filmgyártás filmjei 268 - Budapest Végállomás (2004) / Dallas Pashamende (2004) / Dealer (2004)

Drogos doku. Mármint az kéne legyen, de a riporter alkata vagy mi miatt inkább érzem a filmtől c00lnak a drogozást megspékelve ilyen spektrum/tlc-s "jujj de undorító"-doksiképekkel mint megelőzést segítő, józanságra irányító, elrettentő valaminek.
Tényleg kár hogy nem jut eszembe a szipus dokunak a címe, de egy nagyon hasonlót találtam, na AZ a hang amit meg kéne ütni.
Amire én emlékszem az azért volt még jobb, mert láthattad mit tesz a hosszútávú szipuzás a drogossal. Az a homályos, értelem nélküli, szivacsos agyvelőgyulladásos szarvasmarha-tekintet aminél látod hogy szó szerint elfolyt az agya. Onnan hétszer is meggondolod.

Hahh, és tettem egy utolsó kísérletet, meglett a címe: Tiszta Románc. Maga a film 2002-es, frász tudja a wikipédia miért nem listázza, én moziban láttam.

-----------------

Na ez is egy olyan cím ami vajon mit takar? Szavaknak tűnnek a betűk, de jelentésük vajon van-e?
Cigánykérdés-film.
A kncepció annyiban változott hogy már nem megnevelni, kinveleni akarjuk a cigányokat, akik aztán se-fehér se-cigány nem lesznek, rádöbbennek hogy aki nem változott velük az nem megmenthető; itt most ehelyett kényszerítenéa cigányt hogy menjen vissza a putriba, mert ő onnan jött, sose mászik ki onnan.
Nem jó irány az üzenet.

Viszont a készítők már fejlődtek odáig hogy feliratozzáka cigánybeszédet.

Az sem tetszik ahogy sztereotipizálják a cigányságot: putriban lakik, mind lop, egy-a-millióhoz amelyik nem, de a vérében az is.
Ez engem eléggé zavarna, mire vana cigányönkormányzat ha nem azér hogy ilyenkor raszsizmust kiáltson és végre összerakjanak egy normális koncepciójú cigányos filmet?

Viszont teljesen nézhető mint film, egy olyan 6/10-es színvonal. És érdekes lehet ha ezt mondom, de ez a gettó-koncentrációstábor-holokausztlátvány ITT sokkal jobban működik, nagyon használható lenne szemben egy zsidózós-nácizós szarral.

PS: Jó cigányos film hirtelen kettő jut eszembe: a) Macskajaj b) Szőke Kóla. Nem feltétlen filmtechnikailag, de mint cigányságelfogadtató munka. Nem használ putricigányokat egyik se, és úgy sikerül megtartania a "ravaszkodó cigány" alakját hogy nem mennek át lopós-rablós-bűnözős cigányozásba.
Regényben meg ugye ott az Egri Csillagok. Pont ugyanez.

--------------

Mi a fene volt hogy ennyi narkós-filmet gyártottak hirtelen?
Ez ráadásul dögunalmas és értelmetlen motyogások zagyva egyvelege. Valamiféle szkeccsfilm akarhatott lenni, csak nem sikerült megírni a forgatókönyvet a vázra.
Az operatőri munka az kiváló, de ennyi.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad